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NOTICE TO INSURANCE CARRIERS, SELF-INSURED EMPLOYERS UNDER THE
LONGSHORE AND HARBOR WORKERS' COMPENSATION ACT, AND OTHER
INTERESTED PERSONS

SUBJECT: Interpretation of "Drydocking” as Used in Section 3(d)
of the Act

section 3(d) of the Act, 33 U.S.C. 903(d), provides an exemption
from coverage for employees of a facility certified by the
secretary of Labor to be in the business of building, repairing,
or dismantling exclusively small vessels (as defined therein).
However, this exemption does not apply to injuries suffered by
employees nwhile upon the navigable waters of the United States
or while upon any adjoining pier, wharf, dock, facility over land
for launching vessels, oOr facility over jand for hauling,
1ifting, or drydocking vessels." The purpose of this Industry
Notice is to provide the Department's interpretation of the term
"drydocking." ,

The legislative history of the 1984 amendments to the Longshore
Act, and specifically the amendment to section 3 of the Act,
indicate that Congress intended to clarify the term "adjoining”
as it applied to the small vessel industry. Thus, Senate Report
No. 98-81, 98th Cong., 1st Sess. (May 10, 1983) 21, states:

. . . It is alleged that the extension to "adjoining”
areas leaves vague and unclear just what operations on
land are covered, The small recreational boatyards, in
particular, are in a state of_uncertainty as to the
status of their employees working at locations which
are not geographically adjacent to navigable waters.
The small boat and barge builders expressed concern
about their employees who may be involved in
nonmaritime construction during extensive periods of
the year.



e e e -

r.:sée_5136;5tatemént'of Congressmén Miller at 130 Cong., Rec, H9731
. (daily ed.”September 18, 1984);.:.and Statement of Senator Hatch
__at 130 Cong, Rec. 511623 (daily -ed., September 20, 1984).
" ..’ The purposeiof section.3(d).of the Act as amended was to permit
. “the“secretary:of-Labor to certify that certain small vessel
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' facilities.were not operating®on.aii "adjoining’area” as that term .

is used in the statute, Expressly included with the term
vradjoining area," however, are "any . . . pier, wharf, dock,
facility over land for launching vessels, or facility over land
for hauling, lifting, or drydocking vessels." Therefore,
facilities over land that are used for drydocking vessels are
still covered by the Longshore Act so long as the facility is
adjoining the navigable water.

In keeping with the intent of Congress, the OWCP has interpreted
the term "drydocking" in its functional sense, i.e., an area used
by a small vessel facility for placing a vessel on blocks or
other structures so that construction or repairs can be
performed. The critical factor is the location of the facility
and its proximity and access to the water. Generally speaking, a
facility for drydocking vessels would be the same as that used by
an employer to 1ift and haul vessels out of the water,

Any questions regarding this Industry Notice should be directed
to the Longshore Division National Office at the following
address:

U.S. Department of Labor
Division of Longshore and Harbor
Workers' Compensation
ESA/OWCP/DLHWC

Room C4315

200 Constitution Avenue, N.W.
washington, D.C. 20210

202-523-8721

pirector, Division of
Longshore and Harbor
Workers' Compensation
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