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July 12, 2016

This 1s in response to your December 21, 2015 letter requesting a review of the determination
dismissing your complaint concerning the election of union officers conducted by the American
Foreign Service Association (AFSA) on June 4, 2015. You were informed that your complaint
was dismissed by Acting Chief of the Division of Enforcement (DOE) Stephen Willertz, of the
Office of Labor-Management Standards (OLMS), in letter dated September 1, 2015. A
subsequent Statement of Reasons letter, explaining the reasons for the dismissal of your
complaint and informing you of your right to request review of the determination, was sent by
DOE Chief Sharon Hanley on December 10, 2015. For the reasons that follow, I affirm the
determination dismissing your complaint.

The election of officers of labor organizations in the foreign service is governed by the standards
of conduct provisions of the Foreign Service Act of 1980 (FSA), 22 U.S.C. § 4117, et seq. The
statute requires that the regulations implementing the standards of conduct conform to the
principles applicable to private sector labor organizations. 22 U.S.C. § 4117(d). Accordingly,
the regulations at 29 C.F.R. § 458.29 adopt the officer election provisions of the Labor-
Management Reporting and Disclosure Act of 1959, as amended (LMRDA), 29 U.S.C. §§
401(a)-(g). The Department’s interpretative bulletin on union officer elections under the
LMRDA at 29 C.F.R. Part 452 also applies to officer elections under the FSA standards of
conduct provisions. Further, court decisions under the LMRDA are followed in applying the
standards of conduct. See 29 C.F.R. § 458.1.

The regulations provide for review of the determination dismissing your complaint but only on
the basis of deciding whether the decision by the Chief of the OLMS Division of Enforcement
(DOE) to dismiss the complaint “was arbitrary and capricious.” 29 C.F.R. § 458.64(c). This
review standard follows the decision of the Supreme Court in Dunlop v. Bachowski, 421 U.S.
560 (1975). In Bachowski, the Court recognized “the special knowledge and discretion of the
Secretary for the determination of both the probable violation and the probable effect,” holding
that the reviewing court may not substitute its judgment for the Secretary’s. Id. at 571-72. The
Court also stated that the review of a decision to dismiss an officer election complaint is limited
to consideration only of the Statement of Reasons, “[e]xcept in what must be the rare case,” in



order to determine whether there was a rational and defensible basis for the dismissal. Id. at 572-
73. A review of the Secretary’s decision “may not extend to cognizance or trial of the
complaining member’s challenges to the factual bases of the Secretary’s conclusions either that
no violations occurred or that they did not affect the outcome of the election.” Id. at 573.

I have carefully reviewed your request for review, its appendices, your July 7, 2015 email
correspondence and attachments, the Statement of Reasons, and your original complaint.  For
the reasons identified below, | have determined that DOE Chief Hanley was not arbitrary and
capricious when she dismissed your complaint.

In your appeal, you argued that DOE Chief Hanley’s decision that Barbara Stephenson, president
of the AFSA, was eligible to run for president under section 1017(e)(1)(A) (ii) of the FSA was
arbitrary and capricious because: (1) the decision erred in its interpretation of the definition of
“management official” in section 1002(12) of the FSA; (2) the decision was inconsistent with
section 1017(e) of the FSA which prohibits management officials from participating in the
management of labor organizations; and (3) the Department exceeded its authority in
determining that Ms. Stephenson was not a management official under section 1002(12). These
arguments are addressed below; your first and second arguments are discussed together under the
first heading.

1. The definition of “management official” as used in section 1017(e) of the FSA

In your complaint to the Secretary, you alleged that Ms. Stephenson was ineligible to run for
president of AFSA because she was serving as the Dean of the Leadership and Management
School (LMS) at the Foreign Service Institute, which you contended was a “management
official” under section 1017(e)(1)(A)(ii) of the FSA because she was “involved in the training of
management officials responsible for labor relations overseas” and she “participat[ed] in the
execution of a settlement agreement to an unfair labor practice charge filed by the union.”
Accordingly, you asserted that she was subject to the two-year bar from participating in the
management of a labor organization as provided in that section. You acknowledge that this
allegation was addressed in the Statement of Reasons, but argue the Statement of Reasons failed
to address a second part of your complaint, namely that as a “designated management official”
she was prohibited from being involved as a candidate for president under section
1017(e)(1)(A)(i). Because this allegation was not raised before, it is untimely. Nonetheless, it is
also addressed below.

Section 1017(e)(1)(A) prohibits individuals from participating in the management of a labor
organization if such individual is a “management official” (sub-subsection (1)(A)(i)) or if such
“individual ... has served as a management official ... during the preceding two years” (sub-
subsection (1)(A)(ii)):

(e) Participation in labor organizations restricted
(1) Notwithstanding any other provision of this subchapter--
(A) participation in the management of a labor organization for purposes of
collective bargaining or acting as a representative of a labor organization for such
purposes is prohibited under this subchapter--



Q) on the part of any management official or confidential
employee;

(i) on the part of any individual who has served as a management
official or confidential employee during the preceding two
years; or

(2) For the purposes of paragraph (1)(A)(ii) ..., the term “management official”
does not include--

(A) any chief of mission;
(B) any principal officer or deputy principal officer;
(C) any administrative or personnel officer abroad; or (D) any individual
described in section 4102(12) (B), (C), or (D) who is not involved in the
administration of this subchapter or in the formulation of the personnel
policies and programs of the Department.

22 U.S.C. 8 4117(e). Significantly, with respect to an “individual who has served as a
management official ... during the preceding two years,” section 1017(e)(2)(D) excludes several
categories of management official from the two-year cooling off period unless such individual is
“involved in the administration of this subchapter or in the formulation of the personnel policies
and programs of the Department.” 22 U.S.C. § 4117(e)(2)(D). “This subchapter” refers to
subchapter 10 on Labor-Management Relations.

Under section 1002(12) of the FSA, 22 U.S.C. 8 4102(12), a “management official” is an
individual who:

(A) is a chief of mission or principal officer;

(B) is serving in a position to which appointed by the President, by and with the advice and
consent of the Senate, or by the President alone;

(C) occupies a position which in the sole judgment of the Secretary is of comparable
importance to the offices mentioned in subparagraph (A) or (B);

(D) is serving as a deputy to any individual described by subparagraph (A), (B), or (C);

(E) is assigned to carry out functions of the Inspector General of the Department of State and
the Foreign Service under section 3929 of this title; or

(F) is engaged in the administration of this subchapter or in the formulation of the personnel
policies and programs of the Department][.]

22 U.S.C. 84102(12). You have asserted that Ms. Stephenson was a management official by
virtue of both section 1002(12)(C) and (F).

In her Statement of Reasons, DOE Chief Hanley addressed your allegation that Ms. Stephenson
was a member of management by explaining that under section 1017(e)(2), which applies to the
two-year cooling off period, Ms. Stephenson would not be considered a management official.
While you alleged extensive facts in order to prove that Ms. Stephenson was a “management
official” under category (C), Section 1017(e)(2) excludes from its definition of “management



official” category (C) of section 1002(12) unless such person is involved in the administration of
this subchapter or in the formulation of the personnel policies and programs of the Department,
repeating the language of section 1002(12)(F).! Thus, if Ms. Stephenson was not involved in the
administration of this subchapter or in the formulation of the personnel policies and programs of
the Department, it is unnecessary to decide whether Ms. Stephenson was a “management
official” under category (C).

The Statement of Reasons reported that the Department’s investigation found that Ms.
Stephenson never participated in the grievance process, engaged in collective bargaining,
discussed matters with employees or management regarding subjects of bargaining, or interacted
with AFSA officials. The investigation further revealed that, while a training course that she
administered derived from a settlement agreement negotiated with the union, Ms. Stephenson
had no role in such negotiations. The investigation even revealed that she did not assume her
position as Dean until after the parties entered into the settlement. Accordingly, the Statement of
Reasons concluded that Ms. Stephenson’s position as Dean did not involve administration of any
policies or requirements governing labor management relations under subchapter 10. It further
concluded that, under Section 1002(12)(F), Ms. Stephenson could not be considered a
management official or a management official subject to the cooling off period of section
1017(e)(1)(i1) and was thus eligible to run for president. Therefore, | do not find that DOE Chief
Hanley’s conclusion that there was no violation that affected the outcome of the election was
arbitrary or capricious.

However, you state in your appeal that the Statement of Reasons failed to address one part of
your complaint, whether Ms. Stephenson’s “then position as Dean of the [LMS] at the Foreign
Service Institute, a position which [you] alleged was a designated management official,
prohibited her from involvement in union affairs as a candidate for President.” As noted above,
this remaining allegation appears to be a new argument that the “then” Dean of the LMS was
prohibited from participating in the union under section 1017(e)(1)(a), in which the term
“management official” is defined to include all of the provisions of 1002(12). Notwithstanding
your failure to raise this argument in a timely manner, | do not find any merit in this additional
allegation.

Under this broader definition, you claim that Stephenson was a management official under
section 1002(12)(C), which states that an individual is a management official if he or she
“occupies a position which in the sole judgment of the Secretary is of comparable importance to
the offices mentioned in subparagraph (A) or (B).” You claim that the Dean of the LMS is such
a position based on the Department of State’s 1981 letter to AFSA, which listed Coordinator of
the Senior Seminar as a management position. However, | do not find, as arbitrary and
capricious, DOE Chief Hanley’s decision to not consider this to be an adequate basis on which to
determine that Ms. Stephenson’s position, as Dean of the LMS, fell within category (C). As
DOE Chief Hanley wrote in her letter, the 1981 list was a “proposed” list of management
officials. Further, the position of “Coordinator, Senior Seminar,” has been abolished, as has the
Senior Seminar itself.

1 These provisions only differ in that section 1017(e)(2)(D) uses the term “involved with” while section
1002(12)(F) uses the terms “engaged with.” With respect to the Statement of Reasons’ analysis, this wording
difference is not significant.



Nonetheless, even if the facts that you have alleged were adequate to establish that the position
in which Ms. Stephenson was serving fell under category (C) of the definition of “management
official,” your argument would still fail. As you acknowledge, Ms. Stephenson is no longer
serving in this position and was no longer serving in this position once she became President. In
your appeal, you argue for the first time that “currently-serving management officials ...
cannot be nominees for office.” Section 1017(e)(1)(A)(i) bars currently-serving
management officials from “participation in the management of a labor organization for
purposes of collective bargaining or acting as a representative of a labor organization for
such purposes.” 22 U.S.C. § 4117(e)(1)(A)(i). There is no bar to merely running for office
while serving as a management official because a nominee or candidate for union office
neither participates in the management of a labor organization nor acts as a representative
of such an organization. Accordingly, even if Ms. Stephenson had been a category (C)
official, her participation as a candidate in the election would not have conflicted with the
requirements of section 1017(e)(1)(A)(i).

2. The Department’s authority to determine that Ms. Stephenson was not a management

official under section 1002(12)

Finally, you state that the Department of Labor lacks the statutory authority to determine whether
Ms. Stephenson, as Dean of the LMS, was a “management official,” because you allege this 1s
the equivalent of determining a new bargaining unit position and can be determined only by the
Foreign Service Labor Relations Board. In determining that Ms. Stephenson had been eligible to
run for office under section 1017(e), the Department did not determine a new bargaining unit
position. Instead, the DOE Chief simply determined that Ms. Stephenson was not a
“management official” subject to the “cooling off” period, and thus could run for office. This
determination is squarely within the purview of OLMS in administering the FSA Standards of
Conduct provisions. Therefore, I do not find that DOE Chief Hanley’s determination was
arbitrary and capricious.

For the reasons discussed above, I find that there was a reasoned basis for the dismissal of your
complaint and that the dismissal of your complaint was not arbitrary and capricious. Therefore, I
affirm DOE Chief Hanley’s decision to dismiss your complaint.

Sincerely,

Michael Hayes
Director





