
FLSA-1103 

February 7, 1989 

This is in further response to your letter concerning the application of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA) to employees of the *** Fire Department *** You raise a number 
of questions concerning whether section 7(k) applies to certain employees of *** whether 
certain employees may volunteer their services to *** and whether certain employees of 
*** are exempt under section 13 (a) (1) of FLSA. We regret the delay in responding to 
your inquiry. 

The application of FLSA to employees of State and local governments is discussed in 
Regulations, 29 CFR Part 553 (copy enclosed). Volunteers are discussed in sections 
553.100 through 553.106 of Part 553, and fire protection and law enforcement employees 
are discussed in section 553.200 through 553.216 of Part 553. Regulations, 29 CFR Part 
541 (copy enclosed) discusses the application of section 13 (a)(1) of FLSA to executive, 
administrative, professional and outside sales employees. 

By way of background, you state that the was *** created through an intergovernmental 
agreement by two adjoining fire districts that are political subdivisions of the State of 
Arizona. The *** employs full-time employees and also uses "volunteers" in its 
operations. Your questions are discussed in the order in which you have presented them. 

Q.1. May an employee employed as a paramedic volunteer services to the *** as a 
firefighter without compensation? You indicate that a paramedic is required to be cross-
trained and certified as a firefighter and firefighter training and skills are necessary and 
used in many emergency rescue operations. 

A.1. No. As indicated in section 553.103 part 553, employees may volunteer hours of 
service to their public employer or agency provided "such services are not the same type 
of services which the individual is employed to perform for such public agency." The 
phrase "same type of services" means similar or identical services. Obviously, an 
employee trained and qualified as a paramedic/firefighter would be providing the same 
type of services when "volunteering" as a firefighter. 

Q.2. May a paramedic/firefighter employee volunteer to perform computer system 
administrative work including maintenance of the *** computer without compensation? 

A.2. Yes. The computer systems work described is not considered to be the same type of 
service which a paramedic/firefighter is employed to perform for the SFD. 

Q.3. May a paramedic/firefighter volunteer as the communications manager? The 
communications manager is responsible for supervision and coordination of all repair and 
maintenance of *** radios and tower equipment. 



A.3. It is not possible to give a unequivocal answer with regard to these volunteer 
services because you have not provided sufficient details about the services or provided a 
job description for the communications manager's position. We note, however, that 
paramedics/firefighter are required to perform station, apparatus, and other maintenance 
as required. If, for example, the volunteer services furnished by the communications 
manager require actual maintenance of *** communications equipment, then such 
services would be considered "similar services." Consequently, the paramedic / 
firefighter would precluded from volunteering as communications manager without 
compensation. 

Q.4. Are paramedics/firefighter employed by *** considered to be fire protection 
employees so that the overtime pay exemption under section 7 (k) can be applied to their 
employment? 

A.4. Yes. Since *** paramedics/firefighters are certified firefighters, they are considered 
to be engaged in fire protection activities for the purposes of section 7(k). See sections 
553.210(a) and 553.215. 

Q.5. Are paramedics/firefighters considered to be public safety employees? 

A.5. Yes. Paramedics/firefighter are considered to be public safety employees for the 
purposes of the accrual of compensatory time off in lieu of cash pay for overtime hours 
worked. Public safety employees may accrue up to 480 hours of compensatory time off 
pursuant to section 7(o)(3)(A) of FLSA. (See section 553.24(c)).  

Q.6. Do the provisions of section 553.30(c)(3)dealing with occasional or sporadic 
employment in public safety activities have any bearing on whether 
paramedics/firefighters may volunteer as firefighters?  

A.6. No. The principle discussed in section 553.30 (c) applies to an employee employed 
in "different capacities." A paramedic/firefighter working a tour of duty as a firefighter 
would not be employed in a different capacity. Thus, such an employee's hours of work, 
whether working as a paramedic or firefighter, would all be combined to determine 
overtime liability under FLSA.  

Q.7. Do the provisions of section 553.30(c) have any bearing on whether a 
paramedic/firefighter may volunteer as a computer system administrator or 
communications manager? 

A.7. No. See the discussions in A.2., A.3., and A.6. 

Q.8. May a "civilian" communications supervisor employed by SFD volunteer as a 
firefighter/EMT? Also, may a civilian dispatcher and a clerk-typist volunteer as 
firefighter/EMTs? 



A.8. Yes. A "civilian" employee who supervises communications and dispatching of 
emergency services for *** may be a volunteer firefighter/EMT without contemplation of 
pay for services rendered as a volunteer. See section 553.103. Likewise, an employee 
employed as a civilian dispatcher or as a clerk-typist may volunteer as a firefighter/EMT.  

Q.9. Do the occasional or sporadic employment provisions of section 7(p)(2), as 
described in section 553.30, have any application to the situations describe in Q.8.? 

A.9. No. We reiterate that the provisions of section 553.30 apply to situations where 
employees work in two or more different jobs for the same public agency for pay. See 
also A.6. 

You also wish to know if the *** communications supervisor, suppression training 
officer, and the EMS training coordinator are exempt or nonexempt employees under 
FLSA. Section 13(a)(1) of FLSA provides a minimum wage and overtime pay exemption 
for any employee employed in a bona fide executive, administrative, professional, or 
outside sales capacity as those terms are defined in Regulations, 29 CFR Part 541. In 
order to qualify for exemption under this section, an employee must meet all of the 
pertinent tests relating to duties, responsibilities, and salary as discussed in the 
appropriate section of the Regulations. A determination of the exempt or nonexempt 
status of any employee must be made on an individual basis that takes into consideration 
all of the facts relating to the actual duties and responsibilities of the employee in 
question. Such a determination cannot be made solely on the employee's job title or 
content of the position description.  

The communications supervisor may be an exempt "executive" employee under the upset 
salary provision in section 541.1(f)if he or she supervises at least two or more employees 
and his management as a primary duty. The terms management and primary duty are 
discussed in sections 541.102 and 541.103 respectively. Super-vision of two or more 
employees is discussed in section 541.105 and the salary provisions are discussed in 
sections 541.117 through 541.119.  

With respect to the suppression training officer and the EMS training coordinator, it is 
not clear whether such employees have as their primary duty management or important 
administrative responsibilities of the type defined in sections 541.1 or 541.2 of Part 541, 
or whether they are experienced *** paramedics/firefighters who assist in the training of 
their fellow employees. In this regard, we note that the EMS training coordinator 
functions as a "back-up" paramedic and the suppression training officer is a certified 
firefighter with at least 6 years of firefighting and emergency medical services' 
experience. As a general rule of thumb, instructors who are rank and file 
paramedic/firefighter employees do not qualify as bona fide executive, administrative, or 
professional employees under section 13 (a) (1) simply because they assist in lecturing 
and training of fellow employees. However, paramedics/firefighters engaged in lecturing 
with regard to their specialties clearly qualify for the special overtime exemption under 
section 7 (k). (See section 553.210 (a) of Part 553). 



Unfortunately, we cannot make a definitive determination from the information you have 
provided about the exempt status under section 13 (a) (1) of the suppression training 
officer and the EMS training coordinator. However, we hope that the above discussion 
will be of some assistance to you. 

We trust that the above information is responsive to your inquiry.  

Sincerely, 

Paula V. Smith 
Administrator 

Enclosures 

 


