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FLSA-1l61 

November 2, 1988 

This is in further response to your letters concerning the application of the Fair Labor Standards Act 
(FLSA) to fire protection personnel employed by the City ***. You ask whether the time spent by 
such employees outside of regular working hours attending specialized and follow-up training is 
compensable under FLSA. We regret the delay in responding to your inquiry. 

You state that all employees classified as frrefighting personnel are required by the City to obtain 
and maintain proper certifications as emergency medical technicians (EMT). This requirement is a 
condition of continued employment and frequently requires the employees to attend training classes 
outside of regular working hours. You indicated that this training is not voluntarily undertaken by 
the employees. In this regard, you state that we may "assume that the training and certification 
requirements are all required by [the] law ofthe City, i.e., that the job description and applicable 
civil service rules which established the requirements have been authorized and ad9pted by 
appropriate resolution of the City Council of the City . 

Regulations, 29 CFR Part 553 (copy enclosed) contain rules concerning statutory exclusions and 
exemptions, recordkeeping requirements, and compensatory time provisions which apply to public 
employees in general, in addition to specific rules for volunteers and for fire protection and law 
enforcement employees. As indicated in section 553.226 of Part 553, time spent in attending 
required training outside ofregular working hours is noncompensable if(l) such training is required 
by law for certification of public and private sector employees within a particular governmental 
jurisdiction, or (2) is required for certification of employees by law of a higher level of government 
(e.g. where a State or county law imposes the training obligation on city employees). 

Since you state that the training requirement is imposed on the firefighting personnel by "law of the 
City," it is our opinion that the exceptions provided in section 553.226 are not applicable (We 
presume that there are no "private sector" employees subject to the training requirements established 
by the City). Therefore, the time spent by firefighters in attending mandatory EMT training outside 
of their regular working hours is compensable. See section 785.28 of Regulations, 29 CFR Part 785 
(copy enclosed). The general rules for determining the compensability oftraining time are set forth 
in sections 785.27 through 785.32 of Part 785. 

You also ask whether certain training for fire lieutenants would be compensable under FLSA. You 
state that as a condition of promotion to the rank of fire lieutenant and continued employment in that 
rank, an appointee is required within 18 months after appointment to complete a training course and 
obtain a *** certificate as a Fire Officer 1. In addition, the appointee must obtain an associate degree 
in either fire science or public administration. Attendance at the classes for such training is ordinarily 
outside of normal working hours. 

As indicated in section 785.29 of Part 785, where training is undertaken for the purpose of 
advancement through upgrading the employee to a higher skill and is not intended to make the 
employee more efficient in the present job, the training is not considered directly related to the 
employee's job and is not considered compensable even though the course incidentally improves the 
employee's skills in doing the regular job. However, under the facts you present, we would consider 
the time spent in fire lieutenant training after promotion to be compensable because it is directly 
related to the fire lieutenant job and because such training is not voluntary. See sections 785.27(b) 
and (c) and 785.28. ' 

We trust that the above is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 
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Paula V. Smith 
Administrator 
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