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FLSA-ll72 

May 31,1988 

This is in further response to your letter asking whether or not a monthly "pool allowance" paid to 
employees of the City *** (the City) should be included in their regular rate of pay in accordance 
with the Fair Labor Standards Act (FLSA). We regret the delay in responding to your inquiry. 

You indicate that the "pool allowance" is a monthly payment in excess of regular compensation 
which, at an employee's option, may be included as compensation for a given work period or used to 
offset the cost of employee benefits like health and life insurance, and an employee's uniform 
allowance. You correctly note that any portion of the "pool allowance" added to an employee's salary 
or other compensation must be included in hislher regular rate of pay. You seek to know, however, if 
the portion of the "pool allowance" used to pay for employee benefits, and not allocated to salary or 
other compensation, must also be included in the calculation of an employee's regular rate. 

As noted in the Department of Labor's letter on this matter that was addressed to ***, sections 
778.108 and 78.109 of29 CFR Part 778 state that the regular rate of pay is determined by dividing 
an employee's total remuneration for employment in any workweek (or other work period) by the 
total number of hours worked. Excluded from a determination of the regular rate are the types of 
payment listed in FLSA section 7( e). The letter to *** accurately states that monthly "pool 
allowance" payments do not meet the criteria for exclusion under section 7(e). 

Only the FLSA section 7(e)(4) exclusion is potentially applicable to the circumstances in which any 
portion of the pool allowance is used to pay for employee benefits. Section 7(e)(4) provides that 
"contributions irrevocably made by an employer to a trustee or third person pursuant to a bona fide 
plan for providing old-age, retirement, life, accident, or health insurance or similar benefits for 
employees" may be excluded from the regular rate of pay. 

Employer contributions for providing the benefits described in FLSA section 7(e)(4) may be 
excluded from the regular rate as long as the requirements of sections 778.214 and 778.215 are met. 
Pursuant thereto, the section 7( e)( 4) exclusion requires the existence of a "specific plan", whose 
primary purpose is to provide old age, retirement, life, accident, health insurance or similar benefits. 
However, section 778.215 provides that "contributions must be paid irrevocably to a trustee or third 
person" and restricts the use of an employee's option to receive cash instead of benefits. 

Unfortunately, the information provided by you does not address the specific regulatory 
requirements. For example, we cannot determine whether or not payment of the "pool allowance" is 
made directly to an employee or a third party. Therefore, unless a more detailed description of the 
benefit program would indicate compliance with FLSA section 7(e)(4) as interpreted by the 
regulations cited above, it is our opinion that any portion of the "pool allowance" used to pay for the 
benefits mentioned in your letter is not excludable from a recipient employee's regular rate of pay. 

We trust that the above is response to your inquiry. 

Sincerely, 

Paula V. Smith 
Administrator 
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