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May 10, 1988 

This is in response to your letter of March 29 in which you ask if you can exclude from 
hours worked meal periods of less than thirty minutes under the special conditions you 
describe. On a voluntary basis your employees would receive meal breaks of only twenty 
minutes for a few weeks once or twice a year during your busiest season. The employees 
would be relieved of all duties in order to eat and the company would provide the meal at 
no cost to these employees. 

The Wage and Hour Division of the Department of Labor administers the Fair Labor 
Standards Act (FLSA), the Federal law of most general application concerning wages and 
hours of work. This law requires that all covered and nonexempt employees be paid not 
less than the minimum wage of $3.35 per hour and not less than one and one-half times 
their regular rates of pay for all hours worked over 40 in a workweek. The FLSA is 
discussed in more detail in the enclosed "Handy Reference Guide to the Fair Labor 
Standards Act."  

The determination of hours worked under the Fair Labor Standards Act is discussed in 
Interpretative Bulletin, Part 785 (copy enclosed). As explained in section 785.19, bona 
fide meal periods are not working time under the act. Bona fide meal periods are those in 
which an employee is relieved from all duties for the purpose of eating meals. The 
periods are not coffee breaks or time off for snacks, which are in reality rest periods. 
Generally, 30 minutes is considered sufficient for a bona fide meal period. Where the 
employer and employees agree that a shorter bona fide meal period is sufficient, as is the 
case here, Wage Hour will accept the period agreed upon as being adequate. 

We trust the above is responsive to your inquiry.  

Sincerely,  

Paula V. Smith 
Administrator 

 


