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Name* 
 
This is in further response to your letter concerning the application of the Fair Labor Standards 
Act (FLSA) to firefighters who are employed by the City of _____________________________ 
(the City). We regret the delay in responding to your inquiry.  
 
The FLSA is the Federal law of most general application concerning wages and hours of work. 
This law requires that all covered and nonexempt employees be paid not less than the minimum 
wage of $3.35 an hour and not less than one and one-half times their regular rates of pay for all 
hours worked over 40 in a workweek. The provisions of this law apply to all employees of State 
and local governments except to those who are specifically excluded in section 3(e) (2) (C) of 
FLSA or who may qualify for exemption from the minimum wage and/or overtime pay 
requirements of the statute.  
 
On January 16, the Department of Labor published final regulations, 29 CFR Part 553, which 
implement the Fair Labor Standards Amendments of 1985 (the Amendments). These regulations 
contain rules concerning statutory exclusions and exemptions, recordkeeping requirements and 
compensatory time provisions which apply to State and local government workers in general, in 
addition to specific rules for volunteers and for fire protection and law enforcement employees. 
A copy of the regulations is enclosed for your information. 
 
It is our understanding that the City has increased the tour of duty for each firefighter from 24 
hours to 24.3 hours. Pursuant to section 553.222(c) of the regulations, the City further purposes 
to exclude 8 hours from the firefighters’ compensable hours worked during each of these 
extended tours of duty.  
 
Section 553.222 of the regulations sets forth the criteria which a public agency employer must 
adhere to in order to exclude the time which firefighters spend sleeping from their hours worked 
under FLSA. One of the criteria is that there must be an expressed or implied agreement between 
the employer and employees concerning the exclusion of time spent sleeping. In this regard, 
while you indicate that there is no “expressed” (in writing or otherwise affirmatively stated) 
agreement between the City and its firefighters concerning the practice of excluding time spent 
sleeping, you are not certain whether or not an “implied” agreement may exist between the 
parties.  
 
In your letter, you state that the firefighters have “consistently resisted” the proposal by the City 
to exclude time spent sleeping as described above. The firefighters have made known their 
opposition to this proposal both verbally and in writing to the City. Based on this information, it 
is our opinion that neither an “expressed” not an “implied” agreement exits between the City and 
its firefighters on the issue which is the subject of your inquiry.  



 
As a general principle, an implied agreement or contract must contain the same elements as an 
express agreement. (See Dr. Franklin Perkins School v. Freeman, 741 F.2d 1502 (7th Cir. 1984).) 
Furthermore, every contract requires some form of mutuality of obligation. (See Boggs v. Blue 
Diamond Coal Co., 590 F.2d 655 (6th Cir. 1979), cert. denied, 444 U.S. 836 (1979).) A contract 
cannot be implied in fact when one party has expressly disavowed all intention to contract. (See 
Vantage Point, Inc., v. Parker Bros., Inc., 529 F. Supp. 1204 (E.D. N.Y 1981), affirmed, 697 
F.2d 301 (2nd Cir. 1982).) If the City were to exclude time spent sleeping in this case and pay the 
firefighters accordingly, mere acceptance by these employees of the reduced paychecks would 
not constitute an implied agreement to or acceptance of the exclusion. (See Beebe v. United 
States, 640 F.2d 1283 (Cl Ct. 1981).) In Beebe, the court stated that for an implied agreement to 
exist there needed to be a “statement, act or deed on the part of . . . “ the employees or their 
union representative which could be construed as consent to the exclusion of certain time from 
compensable hours worked.  
 
The City would also need to identify a statement, act, or deed by its firefighters, beyond 
acceptance of a reduced paycheck, to establish the necessary implied agreement for the proposed 
exclusion of time spent sleeping.  
 
Finally, in a telephone conversation with a member of my staff, you asked if the proposal by the 
City to implement a tour of duty, which exceeds 24 hours, for the purpose of excluding time 
spent sleeping by firefighters would constitute a discriminatory action under section 8 of the 
Amendments. However, since it appears that the City does not meet the conditions which would 
permit this exclusion, it is not necessary to address the issue of possible discrimination which 
could result from such a practice.  
 
We trust that the above is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely,  
 
 
 
Paula V. Smith 
Administrator 
 
Enclosure 
 
*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. § 
552(b)(7). 


