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March 31, 1987 

This is in response to your letter of November 6, 1986, with attachments, on behalf of 
your client *** . You question a finding of the local Wage and Hour Office that an 
employment relationship exists between the *** and participants in a rehabilitation/work 
program. Although you object to this finding, you nonetheless request the Administrator 
to determine the reasonable cost or fair value of board, lodging, and other facilities 
provided to participants.  

As outlined in your letter, your client owns and operates a *** to the homeless, the 
hungry, and the addicted. *** operates two facilities in *** . The first, at ***, provides 
meals, shelter, overnight lodging, used clothing, counseling, and workshop services to 
individuals. At the second location,*** provides, in addition to the services listed above, 
a rehabilitation program for those with an addiction problem. As part of the rehabilitation 
program, the *** operates a workshop at the *** facility. The work performed there 
consists of the repair of wooden skids or pallets and the cleaning of plastic parts trays 
which are returned to the *** for eventual shipment to *** plants in other states. In return 
for their work, program participants are paid a small weekly allowance determined by the 
type of work performed and the participants' productivity.  

The Fair Labor Standards Act (FLSA) is the Federal law of most general application 
concerning wages and hours of work. The law requires that all covered and nonexempt 
employees receive the applicable minimum wage of $3.35 an hour for hours worked and 
not less than one and one-half their regular rates of pay for all hours worked over 40 in a 
workweek. Section 14 of FLSA allows the payment of subminimum wages to individuals 
handicapped by age or physical or mental deficiency or injury under special certificates 
issued by the Department of Labor. 

As defined in section 3(g) of FLSA, the term "employ" includes to suffer or permit to 
work. It is clear from your letter that productive work, namely the repair of pallets and 
the cleaning of parts trays, is being performed at the *** facility.  

Employees are subject to the provisions of FLSA if the work they are performing is 
covered either on an individual basis or an enterprise basis. In the past, the Wage and 
Hour Division has taken the position that the activities of a sheltered workshop or retail 
outlets of sheltered workshops are not ordinarily performed for a business purpose under 
the meaning of section 3(r)of FLSA. Therefore, enterprise coverage has not been applied 
in the past to such programs unless they are operated by hospitals, institutions, residential 
care facilities, or schools which are considered by definition to have a business purpose 
and are covered under section 3(s)(5) of FLSA. 

Traditionally, the Wage and Hour Division has applied the concept of individual 
coverage to employees of sheltered workshops. Individual coverage is applicable in any 
workweek in which an employee is engaged in the production of goods for interstate 



commerce, the movement of goods in interstate commerce, or in any operation or process 
which is closely related and directly essential to the movement of goods in interstate 
commerce. Since the wooden skids or pallets and the plastic parts trays are shipped to 
other states, individual coverage under FLSA is applicable to those who work on the 
skids or pallets and trays in any given workweek. Individual coverage is also applicable 
to the employees performing work which is closely related and directly essential to the 
movement of such goods in interstate commerce, such as those who keep records 
pertaining to the shipments received and sent out and individuals who keep the work area 
clean. 

Section 3(m) of FLSA defines the term "wage" to include the "reasonable cost" as 
determined by the Secretary of Labor, to an employer of furnishing any employee with 
board, loading, or other facilities, if such items are customarily furnished by the employer 
to his or her employees. The term "reasonable cost" is not more than the actual cost to the 
employer of the board, lodging, or other facilities and does not include a profit to the 
employer or to any affiliated person. 

Section 3(m) also gives the Secretary the authority to determine the "fair value" of such 
facilities on the basis of average cost to the employer or to groups of employers similarly 
situated, on average value to groups of employees, or other appropriate measures of "fair 
value." Under Regulations, Part 531, if the reasonable cost is more than the fair rental 
value (or the fair price of commodities or facilities offered for sale), the fair rental value 
(or the fair price of the commodities or facilities offered for sale) shall be reasonable cost. 
Thus, the lesser of the two calculations is to be credited toward the employer's wage 
obligation. Regulations, Part 531, a copy of which is enclosed for your information, 
contains guidelines in section 531.3 of the types of expenses which may be counted in the 
determination of reasonable cost.  

The statement of income which you provided with your letter does not contain sufficient 
detail to enable us to make a reasonable cost or fair value determination. Credit can only 
be given for expenses directly attributable to the provisions of board, lodging, or other 
facilities. For example, only those utility costs incurred as a result of providing room and 
board to program participants may be counted in the reasonable cost determination. 
Utility costs associated with the operation of the workshop or with the room and board 
provided at the facility must be excluded. Only certain supervisory and payroll expenses 
are allowable in a reasonable cost determination. We are providing you with a November 
17, 1980, letter from former Deputy Administrator Henry T. White to a similar facility on 
the types of allowable supervisory and payroll expenses.  

To the extent that the *** is reimbursed for board, lodging, or other facilities provided to 
program participants, those reimbursements must be subtracted from the employer's 
calculation of costs associated with the provision of board, lodging, or other facilities. It 
appears from the statement of income that the *** may be receiving funding from 
governmental sources for beds provided to program participants. If so, those payments 
must be subtracted from the *** calculations of expenses incurred in the provision of 
board, lodging, or other facilities. 



We trust that this information will be helpful to you. If you should require additional 
assistance, please contact Ms. of my staff at ***.  

Sincerely, 

Paula V. Smith 
Administrator 

Enclosures 

 


