
FLSA-913 

March 16, 1987 
 

This is in further response to your request of October 17, 1986, for an opinion concerning 
the application of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to a proposed method of paying 
employees of tree-planting contractors. 

The FLSA is a Federal law of most general application concerning wages and hours of 
work. It requires that all covered and nonexempt employees be paid not less than the 
minimum wage of $3.35 an hour and not less than one and one-half times their regular 
rates of pay for all hours worked over 40 in a workweek. 

Under the proposed method of payment, individuals who are employed as tree planters 
would be paid on a piece-rate basis and their earnings would be directly dependent upon 
their productivity. An ascending scale of piece-rate earnings, based on the tree-planter's 
productivity under various circumstances, would also be established. Each task would be 
assigned a "level of difficulty" which would be determined by such factors as soil 
preparation and terrain conditions. For instance, the same level of productivity would be 
assigned a higher piece rate under "level III" than under "level II" in recognition of the 
greater degree of difficulty involved. It is also stated in your proposal that all of the 
employees under this system would be paid at least the minimum wage of $3.35 an hour 
for all hours worked. 

In order to determine an employee's regular rate of pay for the purpose of computing 
overtime pay under the method of payment which you propose, the total piece-rate 
earnings for the workweek would be divided by the total number of hours worked by the 
employee. As explained in section 778.111 of 29 CFR Part 778 (copy enclosed), the 
employee's premium compensation for overtime hours worked in the workweek would 
then be computed by multiplying one-half of the regular rate times the overtime hours. 
This method of computing overtime compensation for a pieceworker complies with the 
requirements of FLSA. 

The tree planters would also be compensated for certain expenses which they incur while 
performing their duties for the employer. These types of "per diem" payments for 
expenses are discussed in section 778.217 of Part 778. As explained in this section of the 
regulations, such payments are excluded, under section 7(e)(2) of FLSA, from the 
employee's regular rate of pay for the purpose of computing overtime pay. Payments by 
the employer as reimbursement for actual or reasonably approximate transportation and 
living expenses incurred by the employee while traveling on behalf of the employer may 
be excluded from the regular rate of pay. In this regard, you should be aware that, as 
explained in section 778.217(c) of Part 778, any payments to an employee which are 
disproportionately large or which obviously exceed the employee's actual (or reasonably 
approximate) expenses will be included in the employee's regular rate of pay. 



We trust that the above is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

Paula V. Smith 
Administrator 

Enclosure  

 


