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June 30, 1977 

This is in reply to your letter of January 31, 1977, regarding the coverage and exemption 
status of *** and *** under the Fair Labor Standards Act. 

*** and *** are a combined outdoor and indoor museum featuring a village green, 
historic buildings, industrial plants, craft shops, a steam locomotive and other displays 
intended to illustrate everyday life throughout American history, particularly in the 19th 
century. There are also boat rides, an ice cream parlor, a bandstand, an arcade building, 
and an amusement area featuring a carousel and a nickelodeon theater. 

Information from our Area Office in Detroit indicates that the issue is not one of current 
compliance but one of past compliance with respect to certain part-time summer 
employment. The facts in your letter as summarized above and those from our local 
office as to the overall operation of the*** which operates ***and ***, are substantially 
the same. You describe the Institute as a nonprofit cultural and educational enterprise 
which does not operate for a business purpose. Its yearly revenues for the period in 
question were in the neighborhood of $6,000,000 to $7,000,000.  

You ask whether these activities are a covered enterprise under Sections 3(r) and 3(s) for 
the Fair Labor Standards Act and, if so, whether the exemption in Section 13(a)(3) from 
the Act's minimum wage and overtime requirements for employees of amusement or 
recreational establishments applies here. 

As you point out, one of the requirements in Section 3(r) for enterprise coverage is that 
the activities in question have a "common business purpose". We concur with you that 
the cultural and educational activities of this nonprofit organization are not performed for 
a common business purpose. However, it appears that the organization engages in other 
activities which are of a commercial character, such as the operation of restaurants and 
snack bars, stores, craft shop and a dormitory for use by groups visiting *** and ***. 
These activities of a commercial nature do have a common business purpose. As a result, 
if the other tests in Section 3(r) are met, as they would appear to be, than these activities 
would constitute a covered enterprise under Section 3(s)(1) provided that the gross annual 
revenues they generate exceed $250,000.  

In addition to this basis of coverage, some employees may also be covered by reason of 
being engaged in interstate commerce or in producing goods for interstate commerce. For 
example, any employee who ships goods to or receives goods from other States or whose 
work is closely related or directly essential to such activities would be covered on an 
individual basis, regardless of whether he or she is part of a covered enterprise. 

As for the Section 13(a)(3) exemption, although the facility is open the year around, the 
information you provided indicates that its receipts for the calendar years 1973, 1974, and 
1975 met the seasonality requirement of section 13(a)(3)(B) in that "… during the 



preceding calendar year, its average receipts for any six months of such year were not 
more than 33-1/3 per centum of its average receipts for the other six months of such 
year".  

We believe that most of the activities at this facility -- the historic houses in a village 
setting, the arcade, the carousel, the steam locomotive and river boat, etc.-- are typical of 
activities in establishments which are open to and frequented by the general public for its 
amusement and recreation. However, we note that some of the facilities -- the restaurants 
and snack bars, stores, craft shops and the dormitory (which appears to be essentially a 
hotel) -- are not inherently of an amusement or recreational character. Therefore, whether 
or not they are exempt depends upon whether or not they are an integral part of the 
overall *** and *** establishment, or whether they are separate establishments. In this 
connection, we understand that while most of the restaurants and snack bars may be 
patronized only by individuals with admission tickets to the village and museum grounds, 
there is at least one restaurant which is open to all, including those without tickets. 
Restaurants of this latter type would probably be considered separate establishments, and 
because they are not of an amusement or recreational character, they would not be 
exempt under Section 13(a)(3). For your information, the basic guidelines for 
determining the scope of an establishment are in sections 779.302 through 779.311 of the 
Interpretative Bulletin, which appears in 29 CFR Part 779.  

Sincerely, 
 

Warren D. Landis 
Acting Administrator 

 


