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This is in reply to your letter of July 12, 1976, regarding the treatment under the Fair 
Labor Standards Act of the tip pooling plan at the restaurant ***, operated by ***. 

The restaurant features buffet-style serving of food in which the customers serve 
themselves from buffet tables located in the dining room. The cooks and salad 
preparation persons prepare the food in the kitchen and then place it on the buffet serving 
tables. The cooks and salad people spend some of their work time at the buffet tables 
wiping spills, replenishing items, seeing that products are warm and stirring food. Their 
contact with customers is limited to answering any questions which might be asked 
regarding the food. The waiters and waitresses greet the customers, serve beverages at the 
tables, remove soiled dishes and reset the table. A mandatory tip pooling plan requires 
that the waiters and waitresses share 25% of the tips they receive from the customers with 
the cooks and salad preparation employees. No part of the tips are retained by the 
employer. The cash wage paid by the employer to cooks and salad makers equals or 
exceeds the applicable minimum wage and the tips received from the pool are in addition 
to such wages. On slow days the waiters are assured of earning the minimum wage before 
any portion is deducted for the cooks and salad makers. You indicate that on an annual 
basis this practice reduces the share of tips for salad makers and cooks to something 
between 15 and 25 percent. 

The requirement in section 3(m) of the Act that an employee must retain all tips does not 
preclude tip splitting or pooling arrangements among employees who customarily and 
regularly receive tips, such as waiters, bellhops, waitresses, countermen, busboys and 
service bartenders. (It is not required that the particular busboys and others who share in 
tips must themselves receive tips from customers). On the other hand, the legislative 
history makes clear that tipped employees may not be required to share their tips with 
employees who have not customarily and regularly participated in tip pools, such as 
janitors, dishwashers, chefs and laundry room attendants. (See the enclosed copy of pp. 
42-43 of Senate Report No. 93-690, February 22, 1974.) 

On the basis of the facts as summarized above, we believe that the cooks and salad 
preparation personnel here are essentially chefs. They prepare food in the kitchen as any 
chef ordinarily would. That they have any contact with customers at all is due to the fact 
that food is served buffet-style. They do not even serve food to the patrons; rather, their 
basic duty outside the kitchen is to keep the buffet tables clean and replenish food as 
needed. They do not replace waitresses, as a counterman does in serving food directly to 
customers at the counter. Accordingly, we believe that their sharing in the tip pool is not 
in compliance with the Act. 

We regret the delay in our response. 



Sincerely, 

Warren D. Landis 
Acting Administrator 

Enclosure  

 


