
FLSA-769 

August 10, 1976 

This is in further reply to your letters of October 21, 1975, and March 3, 1976, with 
regard to correspondence from *** requested information on the actual interpretation of 
the law concerning the employment of minors 16 and 17 years of age as ambulance 
attendants which requires riding in the ambulance and assisting an injured or ailing 
person. We regret the delay in responding. 

A detailed investigation has been made with regard to the situation your constituent 
described. At the time of the investigation, your constituent's son,*** , 16 years of age, 
was employed as an emergency medical technician; i.e., ambulance attendant. He had 
completed necessary training for that occupation at the community college and had been 
certified for such work by the State of ***. However, the *** official admittedly had not 
taken age requirements into consideration. 

The compliance officer who investigated the establishment where *** was employed 
concluded that a violation of Hazardous Occupations Order No. 2 had occurred. This 
Order prohibits the employment of minors between 16 and 18 years of age in the 
occupations of motor vehicle driver and outside helper on any public road. The term 
"outside helper" is defined to include: 

....any individual other than a driver whose work includes riding on a motor vehicle 
outside the cab for the purpose of assisting in transporting or delivering goods. 

The Wage and Hour Division, charged with the enforcement of the child labor provisions 
of the Fair Labor Standards Act of 1938, as amended (29 U.S.C. 212), pursuant to which 
the Order was promulgated, had taken the position that the rear of an ambulance is 
"outside" the cab for purposes of the Order. This prohibited minors below the age of 18 
years of an ambulance with the person being transported: although such minors could 
lawfully be employed as "helpers" on an ambulance with the driver. 

A reevaluation of this interpretation has been made. As a result of such revaluation, it has 
been determined that a qualified ambulance attendant riding in the rear portion of the 
ambulance with the patient being transported is not an "outside helper" within the 
meaning of this Order. The previous position taken by the Wage and Hour Division is 
thus withdrawn. Further study may be undertaken to determine whether any other 
occupations requiring riding in the rear of an ambulance should be specifically included 
under the Order.  

This letter is to advise you that the employment of minors between 16 and 18 years of 
age in the occupation of ambulance attendants, including riding in the rear of the 
ambulance with the person being transported, is permissible under the child labor 
provisions of the Fair Labor Standards Act. 



Sincerely, 

Ronald J. James 
Administrator 

 


