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July 29, 1976 

This is in reply to your letter of July 12, 1976, regarding the computation of the regular 
rate of pay under the Fair Labor Standards Act. You state your client wishes to pay an 
attendance bonus as follows: 

It is the policy of your client to provide hourly paid employees with paid personal time 
when that time is earned. This paid time is provided when earned, for any reason the 
employee desires, but the basic intent is to provide the employee with paid personal time 
when absenteeism might otherwise be necessary due to sickness, family business, or 
personal business. All full-time permanent hourly employees are eligible. If an employee 
works all of his weekly scheduled hours, including overtime hours, he will earn one-half 
an Attendance Bonus Hour. 

Any absences during the regularly scheduled hours within the employee's workweek may 
not be "made up" by working additional periods outside the regularly scheduled hours. 
Absent days observed under the policy will be included in the base for calculation of 
overtime pay. The maximum number of days that may be accumulated is 40. Absences 
may be taken only in increments of eight (8) hours. No employee may receive pay in lieu 
of time off, including hours to his credit as of his termination, regardless of the reason for 
the termination. 

According to the plan, an employee would be entitled to one day's absence, with pay, if 
he met the terms of the policy for sixteen weeks, which need not be consecutive. 

We are of the opinion that payments made under the policy need not be included in the 
employees' regular rate of pay. It would appear that your client is agreeing to pay for time 
not worked due primarily to sickness or family business, or personal business within the 
basic intent of the policy (although the employee may take such earned time for any 
reason he desires). This is somewhat of a hybrid compensation plan in that it has some 
aspects of an attendance bonus and some aspects of an annual leave-vacation plan. 
However, on balance, we feel that it more closely resembles an annual leave plan. The 
Act does not require an employer to pay for hours not worked due to holidays, vacations, 
absences for personal reasons, and similar absences. Therefore, the employer may 
condition any payment for such hours on factors such as attendance for full workweeks 
and non-tardiness. The credit hours exchangeable for absence pay at a future time are not 
payments to the employee in the week in which such hours are credited. These credits 
merely entitle the employer to pay for absent time in future workweeks in which the non-
work time may be included. 

The payments for such non-work time in the workweek when they are made need not be 
included in the regular rate but may be excluded under section 7(e)(2) even though the 
tie-in with attendance and non-tardiness could be considered to characterize them as 
remuneration for employment. 



As you know, section 548.3(e) of 29 CFR Part 548, copy enclosed, permits an employer, 
upon agreement or understanding with the employee, to omit from the computation of 
overtime certain incidental payments which have a trivial effect on the overtime 
compensation due. Since sixteen weeks of policy compliance is required to earn a paid 
absence of 8 hours, it may well be that such payments, even if they were considered part 
of the regular rate of pay, would fall within the example cited in section 548.305(d) of 
Part 548. 

Sincerely, 

Ronald J. James 
Administrator 
Wage and Hour Division 

Enclosure 

 


