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November 19, 1975 

This is in reply to your letter of September 19, 1975, requesting approval of a proposed 
Profit Sharing Plan under section 7(e)(3)(b) of the Fair Labor Standards Act and 29 CFR 
Part 549 issued pursuant thereto. 

You state that those for whom the plan is proposed are managers of gasoline service 
stations. Some of the managers are exempt from the minimum wage and overtime pay 
provisions of the Act by virtue of section 13(a)(1) and 29 CFR Part 541, while others are 
not and consequently entitled to both minimum wage and overtime pay benefits. The 
Profit Sharing Plan funds to be distributed will be computed on the basis of a percentage 
of the net profits of each station managed, minus the amount of all shortages and losses 
of cash, merchandise and equipment from the station managed. In connection with any 
such losses or shortages, the manager will be granted a non-cumulative allowance of $15 
per month to be credited against sums owing in that month. Payment of losses and 
shortages which are not offset by the $15 allowance will be made by offset to profit 
sharing payments but in no event shall payment due from managers for shortages and 
losses in any year exceed the total profit sharing payments they are entitled to receive in 
that year.  

Section 549.1(e) provides, as one of the essential requirements for qualification, that the 
amounts paid to individuals are determined in accordance with a definite formula or 
method of calculation specified in the plan or trust. The formula or method of calculation 
may be based on any one or more of such factors as straight time earnings, total earnings, 
base rate of pay of the employee, straight time hours or total hours worked by the 
employees, or distribution may be made on a per capita basis. 

Under the proposed profit sharing plan, an employee might receive 100% of the amount 
payable to the employee under the plan or receive nothing because of deductions for 
certain specified losses and shortages, or the employee may receive some amount 
between zero and 100%, depending upon the amount of losses and shortages. Therefore, 
the contribution percentage is not controlling and there is no "definite formula or method 
of calculation."  

Additionally, pursuant to section 549.2(a), a profit sharing plan does not qualify as "bona 
fide" where, by virtue of its provisions the share of an employee can be determined in 
substance on the basis of merit rating factors such as quality or quantity of work or 
efficiency. It is clear that a factor in a manager's quality of work and efficiency is his 
control of losses and shortages by his employees. Since the profit sharing amount of an 
employee may vary from zero to 100%, it could be affected in substance by an efficiency 
factor. Accordingly, the plan does not qualify under section 7(e)(3)(b) of the Act and 
Regulations, Part 549.  



With regard to employees who are exempt from the minimum wage and overtime pay 
provisions of the Act, payments under the plan would have no effect on the regular rate 
of pay since overtime pay need not be computed. 

Sincerely, 
 

Warren D. Landis 
Acting Administrator 
Wage and Hour Division 

 


