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September 20, 1968 

This is in further reference to your letter of May 1, 1968, in which you present two 
outlines, each describing the operations by a particular golf professional of the golf 
facilities at a country club. You feel that such golf professionals are "independent 
contractors", and should not be considered a part of the particular country club enterprise 
for the purposes of section 3(r) of the Fair Labor Standards Act. 

The information you provide indicates that one of the golf professionals concerned has an 
oral agreement to operate the country club's golf facilities. He receives an annual salary 
of $3,000 from the club and has formed a corporation to carry out the operations. The 
other golf professional concerned has a written agreement but does not receive any salary 
from the country club. 

Under both agreements each professional receives all the income from the storage and 
cleaning of golf clubs, sale of merchandise, golf lessons, the driving range, and rental of 
golf carts. The country clubs provide each with free space for the golf shop (including 
heat, light, and fixtures), space for storage of golf clubs and carts, an area for the driving 
range, and billing service for collection of charges made by the club's members in the 
golf shop.  

Each golf professional is required to give advice and assistance to his respective club's 
Golf and Greens Committee concerning the various programs and activities, the sale of 
merchandise, golf instruction, rental of carts, and operation of the driving range. The fees 
for storage and cleaning of clubs and for use of the electric carts must be approved by the 
Committee, and the use of the carts on the course is governed by Committee rules. In one 
case the professional has assumed the construction and maintenance of golf cart paths in 
order to keep wear on the club's fairways at a minimum, while in the other case, the 
professional is expected to bear the cost of repairs of the golf course in connection with 
operation of the golf carts. 

Each professional hires from 4 to 6 full-time employees to work at the facilities, pays 
their wages, and maintains employment records for the employees. The employees 
include assistants who give lessons, as well as sales, clerical, and maintenance personnel. 
The professional also supervises the caddymaster, who in one instance is paid solely by 
the country club, while in the other, he is paid $80 per week by the club and $160 per 
month by the golf professional.  

Where the golf facilities operated by a professional at a country club are held out as a 
place where goods and services can be obtained to meet more completely and con-
veniently the needs and desires of the club's members it expects to service, it would be 
unrealistic to regard the activities of such facilities as functionally separated from those 
of the country club as a whole, for purposes of enterprise coverage. Rather, the 
relationship of the business activities in providing goods and services to the club's 



members is functionally close and immediately connected with a single business purpose 
common to the golf facilities and country club. The act's definition of "enterprise" 
contemplates that the activities of "one or more corporate or other organizational units" 
may be joined in a single enterprise meeting the statutory tests. The effect of the 
agreement between the country club and the golf professional is to bring about the 
performance through unified operation of the activities described so that they serve a 
common business purpose, thus reflecting a situation much like that of companies 
operating leased departments in stores, which clearly are contemplated by the act as 
included in the store enterprise. Therefore, we would consider that the activities so joined 
form a single enterprise as defined in section 3(r) of the act. This fact was recognized by 
the position set out in our opinion letter of September 5, 1967, that fees paid by members 
to club professionals for golf lessons (whether or not accounted for to the club) should be 
included in the annual gross volume of the country club enterprise.  

Nor do we think that these golf professionals are independent contractors of the kind 
referred to in section 3(r) as performing related activities for the enterprise, as 
distinguished from those performing such activities as participants in the enterprise. The 
term "independent contractor" as used in section 3(r) for the purpose of exclusion from 
the term "enterprise" has reference to an independent business which performs services 
for other businesses as an established part of its own business operations, and which deals 
in the ordinary course of its own operations with the enterprise for which it performs 
services. The exclusion does not extend to the performance of any related activities 
which, in economic reality, are integral parts of the operation of the enterprise and 
actually performed through unified operation or under common control with its other 
related activities for its common business purpose. Not only are such activities not 
excluded from the enterprise, but the employees of the golf professional would be 
covered under enterprise coverage to the same extent as other employees of the country 
club. 

In the case of the operations of one of the professionals you describe, it is stated that his 
golf shop is open and available to the general public as well as to club members. If this is 
so and if the golf shop is a "distinct physical place of business" separate from other 
facilities of the club and therefore itself an "establishment" within the meaning of the act, 
the section 13(a)(2) exemption may be available to the establishment if its annual dollar 
volume of sales of goods or services, exclusive of separately stated excise taxes levied at 
the retail level is less than $250,000 and the statutory percentage tests are met.  

Sincerly yours, 
 

Clarence T. Lundquist 
Administrator 
 

 


