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June 30, 1967 

This is in further reference to your letters concerning the reporting and filing of copies of 
the subject agreement pursuant to section 516.20 of Regulations, Part 516, (section 
516.20 was formerly designated as section 516.11), with respect to the companies shown 
on the attached list. 

Section 7(b) (1) of the Fair Labor Standards Act provides an exception from the overtime 
requirements for an employee employed in pursuance of an agreement, made as a result 
of collective bargaining by representatives of employees certified as bona fide by the 
National Labor Relations Board, which provides that no employee shall be employed 
more than 1,040 hours during any period of 26 consecutive weeks, if such employee 
receives compensation for employment in excess of 12 hours in any weekday or 56 hours 
in any workweek, as the case may be, at a rate of not less than one and one-half times the 
regular rate at which he is employed. 

You will note that section 516.20(b) of Part 516 requires that the employer keep copies of 
the collective bargaining agreement and the National Labor Relations Board certification 
as part of his records and, within 30 days after the collective bargaining agreement has 
been made, report and file a copy thereof with the Administrator. It is noted that the 
subject agreement became effective on May 1, 1965, but there is no record that it was 
received by this office. 

There is also no evidence that the subject union has been certified as bona fide by the 
National Labor Relations Board within the meaning of section 7(b)(1) of the act. Such 
certification is a condition precedent to entering a valid contract under section 7(b)(1) of 
the act. We do not raise any objection, however, when the certification has been obtained 
after the agreement has been negotiated if the application for certification has been made 
to the National Labor Relations Board on or before the effective date of the contract. 

Section 2(f)(i) of the subject agreement provides, in part, that the normal work schedule 
of route drivers when working as such shall be 5 days, 40 hours per week. Any hours 
required by the employer to be worked as such in excess of 8 hours a day shall be 
accumulated and traded for time off at the then applicable straight time transportation rate 
at the convenience of the company in accordance with present practice but without 
unreasonable delay; and the choice of the same shall be by seniority. Accumulated time 
of route drivers shall be traded off in multiples of 5 consecutive days in a calendar week. 
When traded time is granted in a week in which a holiday falls, then the amount of time 
traded shall be 32 hours. 

It further provides that no route driver subject to the overtime provision of the Fair Labor 
Standards Act shall work in excess of 1,040 hours during any period of 26 consecutive 
weeks. The company shall have the right to schedule traded time of route drivers so as to 
insure that they shall not work in excess of the hours provided above. 



It is further provided that such a route driver shall be paid one and one-half times his 
regular rate, computed on a 40 hour basis which shall include his base pay and 
commission, for all hour worked as a commission route driver in excess of 12 hours in 
any workday or 56 hours in any workweek. He shall not accumulate any hours for trading 
purposes for those hours for which he is paid overtime. 

Finally, hours worked in excess of 8 and up to 12 daily and in excess of 40 and up to 56 
weekly shall be traded as heretofore.  
 
With respect to the practice under section 2(f)(i) of the agreement, if accumulating and 
trading time, we wish to advise you that the payment of minimum wages due an 
employee must ordinarily be made at the regular pay day for the workweek, or when the 
pay period covers more than a single week, at the regular pay day for the period in which 
the particular workweek ends. The same requirement applies to the overtime pay due 
these employees for their hours in excess of 12 a day or 56 a week. When it is not 
possible, prior to preparing the payroll, to ascertain the number of overtime hours worked 
by an employee in the last workweek of the pay period, the requirements of the Fair 
Labor Standards Act will be satisfied if the employer pays the overtime compensation as 
soon after the regular pay day as is practicable. Such a payment may not be delayed for a 
period longer than is reasonably necessary for the employer to compute and arrange for 
the payment of the amounts due, in any event not later than the next pay day after such 
computation can be made. The accumulating and trading of time, as presently practiced 
under the subject agreement, would not meet this requirement as to the time of payment 
of wages under the act.  

If you have any further questions, you may wish to contact our Regional Office located at 
U.S. Parcel Post Building, 341 Ninth Avenue, New York, New York 10001. That office 
will be pleased to assist you. 

Sincerely yours, 

Clarence T. Lundquist 
Administrator 
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