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You ask whether the Department considers a truck driver as being off duty while sleeping 
aboard a truck in motion on sleeper equipment provided by the employer. As indicated in 
Section 785.22 of the enclosed bulletin on Hours Worked, bona fide sleeping periods 
may be excluded from hours worked where truck drivers and helpers are on trips away 
from home for a period of 24 hours or more provided adequate sleeping facilities are 
furnished by the employer. The bona fide sleeping period is limited to a maximum of 8 
hours in computing hours worked. If the sleeping period is interrupted by a call to duty, 
the interruption must be counted as hours worked. Unless the employee can get at least 5 
hours of sleep during the scheduled sleeping period, the entire time must be counted as 
working time. If the trip is less than 24 hours, all time on duty on the truck is hours 
worked even though some of the time is spent in the sleeping berth.  

It is our opinion that payment of overtime at the rate applicable to the work being 
performed during overtime hours under a schedule under which the rate decreases as the 
hours of work increase would not comply with section 7 of the Act.  

The "regular rate" as used in section 7(s) of the Act is the hourly rate actually paid an 
employee for the non-overtime work week for which he is employed. In the factual 
situation posed, it is determined by dividing all remuneration paid the employee for the 
normal, non-overtime workweek by the number of hours worked for which such 
renumeration was paid. (See sections 778.107 - 778.115 incl. of enclosed Bulletin) An 
exception to the requirement of overtime at not less than one and one-half times the 
regular rate is payment under an agreed plan meeting the requirements of 7(f)(1) and 
7(f)(2). (See section 778.415 et seq.)  

I hope the foregoing sufficiently answers your questions.  

Sincerely yours, 

Administrator  
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