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June 4, 1962 
 
 
 
NAME* 
 
 
This is in reply to your letter of May 11 to Mr. NAME* of my staff. 
 
You state that an employer of a newly covered employee pays him $1.00 an hour for a 40-hour 
workweek.  No overtime is worked.  The employer, a lumber dealer, personally owns rental 
property and rents a house to the employee on the same basis that he rents houses to other tenants 
who do not work for him.  The employee lives there entirely by his own choice.  The dealer sells 
coal by the bag to the general public and/or to this employees for $1.00 a bag.  You wish to know 
if the employer may deduct the weekly rent of the house and any coal the employee purchases 
from the employee’s weekly paycheck when such deductions will bring the amount of the 
paycheck below the $40 statutory minimum. 
 
The Fair Labor Standards Act does not prohibit deductions from the wages of employees for 
board, lodging, or other facilities customarily furnished by an employer to his employees.  
“Other facilities” including housing, rented or sold, merchandise, including food, clothing and 
household effects, and fuel sold to employees.  Section 3(m) of the Act provides that an 
employer may, in computing the minimum wage or overtime compensation due his employees, 
make deductions from their wage for the reasonable cost of such facilities.  A copy of the 
regulations applicable to such deductions, together with an interpretative bulletin, is enclosed for 
your information.  Your attention is particularly directed to sections 777.8, 777.10 and 777.11 of 
the interpretative bulletin.  You will note that the reasonable cost to the employer of furnishing 
facilities does not include a profit to the employer or to any affiliated person.  If facilities are 
furnished the employee at a profit, the profit may not reduce the employee’s wages below the 
minimum wage and overtime requirements of the Act. 
 
The restrictions on profit when an employer furnishes facilities to his employees apply in those 
situations where the employer makes deductions for such facilities from the employees’ wages.  
The Act does not prevent an employer from making a profit on rentals or sales to his employees 
on a cash basis, if these transactions are made voluntarily, at arms-length, and collections are not 
made from their wages, either directly or indirectly.  Whether in cash or in facilities, “wages” are 
not considered to have been paid by the employer and received by the employee unless they are 
paid finally and unconditionally or “free and clear”. 
 
It would appear that since in the example given the employer is dealing with the employee on the 
same basis that he deals with members of the general public who rent houses or purchase coal, 



the employer makes the same profit on the transactions with the employee that he does on 
transactions with others.  To the extent that this profit reduces the employee’s wage below the 
appropriate minimum, payroll deductions of rent or coal would be in violation of the Act.  As 
you will note in section 777.8(b) on “affiliated persons,” in the enclosed bulletin, this conclusion 
is not changed if the dealer as an individual is the landlord, and his company is the employer. 
 
Although it is planned to issue a revision of the regulations and the bulletin shortly to include 
changes and additions required by the 1961 amendments, it is not contemplated that there will be 
any change in the principles applicable to the situation you have described. 
 
Sincerely,   
 
 
Clarence T. Lundquist 
Administrator 
 
Enclosures 
 
 
 
 
 
 
 
*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. § 552(b) 
(7). 


