
U.S. Department of Labor Wage and Hour Division 

 Washington, DC 20210 

FLSA2020-15

November 3, 2020

Dear Name*: 

This letter responds to your request for an opinion regarding the compensability of time that 

employees spend attending voluntary training programs in various factual scenarios under the 

Fair Labor Standards Act (FLSA).  This opinion is based exclusively on the facts you have 

presented.  You represent that you do not seek this opinion for any party that the Wage and Hour 

Division (WHD) is currently investigating or for use in any litigation that commenced prior to 

your request. 

BACKGROUND 

Your company is a non-profit hospice care provider that employs a variety of clinical staff 

(nurses, social workers, health aides, and providers) who have ongoing continuing education 

(CEU) requirements mandated by their respective professions’ licensing requirements.  In 

addition, you employ a certain number of non-clinical support staff who do not have ongoing 

continuing education requirements. 

You provide funds to each full and part-time employee for continuing education (“CEU funds”).  

The amount of an employee’s CEU funds is determined by status (full or part-time) and position 

(leadership, provider, and all other staff), and is the same for all employees sharing the same 

status and position.  Employees do not have to use the CEU funds, or attend any particular 

continuing education class; attendance is always entirely voluntary.  Employees gain no work-

related benefit from attending a continuing education class, nor do they incur any penalty for 

failing to do so.1 

Presently, you count as work time any training that you mandate or require an employee to 

attend.  When it comes to voluntary continuing education training, however, you require 

employees to substitute paid time off or vacation time when an employee chooses to attend such 

training during normal working hours.  If such training occurs after hours, no compensation is 

provided.  You represent that employee CEU funding requests are “often, but not always” 

motivated by a desire to maintain a professional license, where the requested training may or 

may not directly relate to an employee’s job.  In other instances, the request might be for training 

that directly relates to the employee’s work, but has the added benefit of fulfilling a continuing 

education requirement. 

1 These trainings are distinct from the compensable in-house training that is mandatory and paid 

time and conferences/seminars that certain employees attend at company expense.  
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Given this factual background, you request guidance regarding the compensability of six 

employee training time scenarios, discussed in greater detail below. 

GENERAL LEGAL PRINCIPLES 

The FLSA, as a general matter, requires employers to compensate employees for their work.2  

See generally 29 U.S.C. § 201 et seq.  The FLSA defines “employ” as including “to suffer or 

permit to work,” id. § 203(g), but does not explicitly define what constitutes “work.”  The 

Supreme Court has determined that the compensability of an employee’s time depends on 

“[w]hether [it] is spent predominantly for the employer’s benefit or for the employee’s.”  Armour 

& Co. v. Wantock, 323 U.S. 126, 133 (1944); see also, e.g., Reich v. S. New England Telecomms. 

Corp., 121 F.3d 58, 64 (2d Cir. 1997) (time is compensable when employees “perform duties 

predominantly for the benefit of the employer”). 

Generally, WHD regulations provide that “[a]ttendance at lectures, meetings, training programs 

and similar activities need not be counted as working time if the following four criteria are met”: 

(a) Attendance is outside of the employee’s regular working hours;

(b) Attendance is in fact voluntary;

(c) The course, lecture, or meeting is not directly related to the employee’s job; and

(d) The employee does not perform any productive work during such attendance.

29 C.F.R. § 785.27.  The regulations do, however, acknowledge two situations where training 

time may be excluded from an employee’s work time for FLSA purposes, even though the 

training directly relates to the employee’s job.  First, the regulations contemplate that “special 

situations” exist in which “the time spent in attending lectures, training sessions and courses of 

instruction is not regarded as hours worked.”  Id. § 785.31.  One such situation is where “an 

employer may establish for the benefit of his employees a program of instruction which 

corresponds to courses offered by independent bona fide institutions of learning.  Voluntary 

attendance by an employee at such courses outside of working hours would not be hours worked 

even if they are directly related to his job, or paid for by the employer.”  Id.  Second, the 

regulations provide that “[i]f an employee on his or her own initiative attends an independent 

school, college or independent trade school after hours, the time is not considered hours worked 

even if the courses are related to his job.”  Id. § 785.30.   

OPINION 

You have asked for guidance regarding the compensability of employee training time in six 

hypothetical scenarios.  For all six scenarios, you have stipulated that employee participation in 

the training program at issue is voluntary, and that the employee does not perform any 

productive work during the training.  Our analysis is provided below your description of each 

scenario. 

2 The FLSA requires that covered, nonexempt employees receive at least the federal minimum 

wage for all hours worked, see 29 U.S.C. § 206(a)(1), and overtime compensation of at least one 

and one-half times their regular rate of pay for hours worked over 40 hours per workweek, see 

id. § 207(a)(1).   
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1. Nurse W submits a request, which is approved, to use her education funds for an on-

demand webinar directly related to her job and also has CEUs that can go towards her 

licensing [continuing education] requirement. Although she could view it anytime, she 

decides to do so on her off-work time. Is it permissible to treat this as unpaid time? 

Yes, because although the webinar is directly related to the nurse’s job, this scenario appears to 

be a “special situation” that need not be counted as compensable working time under 29 C.F.R. 

§ 785.31.  The webinar seems to correspond to courses offered by independent bona fide 

institutions of learning because it can satisfy a professional licensing requirement, and―as you 

have asked us to assume―the nurse views it outside of her regular hours, and her attendance is 

voluntary.  See id.  While you do not specify whether the webinar is being offered by you or 

another entity, that is immaterial to our analysis, as § 785.31 does not require the employer to be 

the one offering the webinar.  See WHD Opinion Letter FLSA-257 (June 4, 1976) (advising that 

the applicability of § 785.31 is “not affected by the fact that the instruction is provided by an 

outside public or private organization”).  The fact that the nurse could have viewed the webinar 

during work time also is immaterial; what matters is when her “attendance” did in fact occur.  29 

C.F.R. § 785.31; see also WHD Opinion Letter (July 29, 1997) (“The fact that the employer may 

allow officers to attend some of the training during duty hours, i.e., ‘on the clock’ does not, per 

se, control whether the training time during off-duty hours is compensable under the FLSA.”). 

2. Accounting Clerk L submits a request, which is approved, to use his education funds for 

an on-demand webinar directly related to his job, but has no [continuing education] 

component.3 Although he could view it any time, he decides to do so on his off-work time. 

Is it permissible to treat this as unpaid time? 

The information provided is not sufficient to determine whether the clerk’s time viewing the 

webinar qualifies as working time for FLSA purposes.  Here, you state that the webinar does not 

satisfy a CEU requirement.  However, a specific training certainly does not need to fulfill a 

professional licensing requirement in order to be excluded from hours worked, as an employer 

may “establish for the benefit of his employees a program of instruction which corresponds to 

courses offered by independent bona fide institutions of learning,” and “[v]oluntary attendance 

by an employee at such courses outside of working hours would not be hours worked even if 

they are directly related to his job, or paid for by the employer.”  29 C.F.R. § 785.31.  WHD has 

stated that it will consider a course to correspond to a course offered by an independent bona fide 

institution of learning if, for example, “[t]he course content, like that of other instruction in bona 

fide institutions of learning, [is] not tailored to any peculiar requirements of a particular 

employer or of a particular job held by an individual employee” and is “such that the skill or 

knowledge imparted through training would enable an individual to gain or continue 

employment with any employer.”  WHD Opinion Letter 1994 WL 1004844, at *1 (June 28, 

1994); see also WHD Opinion Letter 2006-5, 2006 WL 940661, at *2 (Mar. 3, 2006) (opining 

that training presented in an employer’s study materials was similar to English proficiency 

classes offered by local community colleges and therefore satisfied the regulatory requirement).   

                                                 
3 In a follow-up conversation with WHD staff, you clarified that a webinar lacking a continuing 

education “component” means that it would not satisfy a continuing education requirement for 

the employee at issue.  
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The facts you describe here, however, do not alone suffice to establish that the webinar 

corresponds to such courses.  As such, we do not assume that the webinar “corresponds to 

courses offered by independent bona fide institutions of learning.”  29 C.F.R. § 785.31.  If 

additional facts were to demonstrate that the webinar corresponds to courses offered by 

independent bona fide institutions of learning, and the other regulatory requirements are met, 

then time spent watching the webinar would not be considered compensable hours worked.   

Furthermore, if the employee attends “an independent school, college or independent trade 

school,” and the webinar composes part of that attendance, then the time the employee spends 

watching it may not need to be counted as compensable working time under 29 C.F.R. § 785.30, 

even if the courses are job-related.   

3. Accounting Clerk M submits a request, which is approved, to use his education funds for

an on-demand webinar directly related to his job, but has no continuing education

component. Although he could view it any time, he does so during his work hours. Is it

permissible to require him to substitute [paid time off] for the time spent watching the

webinar?

Employee participation during regular work hours in a training program that directly relates to 

the employee’s job is work time for FLSA purposes.  The fact that the on-demand webinars 

described in these examples are voluntary and could have been viewed outside of regular 

working hours is immaterial, because “[w]ork not requested but suffered or permitted is work 

time.”  29 C.F.R. § 785.11; see also 29 U.S.C. § 203(g).  While the regulations describe two 

circumstances where attendance at a training program that directly relates to an employee’s job 

would not qualify as work time, both of those provisions address voluntary attendance that 

occurs “after” or “outside” of an employee’s regular work hours.  See 29 C.F.R. §§ 785.30, 

785.31. 

While the viewing time described in this scenario would be work time for FLSA purposes, it is 

certainly within an employer’s purview to establish a policy prohibiting such viewing during 

regular working hours.4 

4. Accounting Clerk O submits a request, which is approved, to use his education funds for

an on-demand webinar that is not directly related to his job and has no [continuing

education] component. Although he could view it any time, he does so during his work

hours. Is it permissible to require him to substitute [paid time off] for the time spent

watching the webinar?

Even though the webinar is not directly related to the clerk’s job, the viewing time would qualify 

as work time for FLSA purposes because the clerk views the webinar during his regular work 

hours.  See 29 C.F.R. § 785.27(a) (advising that attendance at training programs during “the 

employee’s regular work hours” ordinarily count as work time); see also id. § 785.29 (advising 

that “the time [a stenographer] spends voluntarily in taking … a bookkeeping course [which does 

4 Training that occurs on days that an employee normally does not work can be considered outside of an 

employee’s “regular working hours” for the purposes of 29 C.F.R. §§ 785.27–785.31.  See WHD Opinion 

Letter FLSA-487 (Apr. 6, 1992) (concluding that a 30-hour training program provided on two consecutive 

weekends would be considered outside of a teacher’s “regular working hours”). 
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not directly relate to her job], outside of regular working hours, need not be counted as working 

time”) (emphasis added).  As with the viewing time at issue in your third scenario, you may 

establish a policy prohibiting such viewing during regular working hours. 

5. Nurse X submits a request, which is approved, to use her education funds for an on-

demand webinar that isn’t directly related to her job, but has CEUs that can go towards

her licensing [continuing education] requirement. Although she could view it any time,

she chooses to do so during her regular work hours. Is it permissible to require her to

substitute [paid time off] for the time spent watching the webinar?

As with the on-demand webinar discussed in the fourth scenario, the nurse’s viewing time would 

qualify as work time for FLSA purposes because the nurse views the webinar during her regular 

work hours.  Here again, you may establish a policy prohibiting such viewing during regular 

working hours. 

6. Nurse Y submits a request, which is approved, to use her education funds for an in-

person, weekend conference that covers several topics, some of which directly relate to

her job, but others don’t. CEUs are available. She has to travel out of town to attend.

Both the travel and the conference cut across her normal work hours, but the actual

conference occurs on days she doesn’t normally work. Does she have to be paid? If so,

can we require her to substitute [paid time off] for the time spent traveling and

attending?

The nurse described in this scenario does not have to be compensated for any of her travel or 

training time, provided—as you have asked us to assume—that her participation in the training is 

voluntary and she does not perform any productive work during the trip.  Significantly, time 

spent at the training conference itself would appear to be the sort of “special situation” described 

in 29 C.F.R. § 785.31 that need not count as hours worked, because the training is voluntary, 

occurs outside of the nurse’s regular working hours, and appears to correspond to courses offered 

by independent bona fide institutions of learning.  Having established that time spent attending 

the training conference would not constitute work time, all time the nurse spends traveling to 

reach the training conference would be similarly excludable as personal travel time.  “Travel at 

the employee’s own option and for his or her sole convenience need not be considered hours 

worked under the FLSA . . . even though the . . . travel was done during hours that were normally 

part of the employee’s workday if, in fact, on the personal travel day the employee’s workday 

had ended before the commencement of such . . . transportation.”  WHD Opinion Letter 

FLSA2004-15NA (Sept. 21, 2004). 

This letter is an official interpretation of the governing statutes and regulations by the 

Administrator of the WHD for purposes of the Portal-to-Portal Act.  See 29 U.S.C. § 259.  This 

interpretation may be relied upon in accordance with section 10 of the Portal-to-Portal Act, 

notwithstanding that after any such act or omission in the course of such reliance, the 

interpretation is “modified or rescinded or is determined by judicial authority to be invalid or of 

no legal effect.”  Id. 
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We trust that this letter is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

Cheryl M. Stanton 

Administrator 

*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C.

§ 552(b).




