U.S. Department of Labor Wage and Hour Division
Washington, DC 20210

FLSA2020-4
March 26, 2020
Dear Name*:

This letter responds to your request for an opinion concerning whether referral bonuses that your
client is considering paying its employees must be included in the employees’ regular rate when
calculating overtime pay under the Fair Labor Standards Act (FLSA). This opinion is based
exclusively on the facts you have presented. You represent that you do not seek this opinion for
any party that the Wage and Hour Division (WHD) is currently investigating or for use in any
litigation that commenced prior to your request.

BACKGROUND

Your client is an employer that is considering implementation of a program that would offer
certain employees a referral bonus payable in two equal installments. You state that only
employees who do “not work in the Human Resources area” and do not have “any
responsibilities associated with employee recruitment, hiring, selection, or the final decision on
whether the referred job applicant is actually hired” would be eligible for this bonus. You
indicate that participation in the referral program would be strictly voluntary, does not require
significant time beyond submitting the name of a potential recruit, and is limited to after-hours
conversations as part of the referring employees’ social affairs.

You describe the amount of the referral bonus being contemplated as “significant.” You explain
that the first installment of the referral bonus would be paid to the referring employee when your
client hires the referred employee. The second installment would be paid to the referring
employee on the one-year employment anniversary of the referred employee, provided that the
referring employee is still actively employed. In other words, both the referred employee and the
referring employee must still be working for your client one year after the referred employee was
hired for the referring employee to receive the second installment.

GENERAL LEGAL PRINCIPLES

The FLSA requires payment “at a rate not less than one and one-half times the regular rate at
which [the employee] is employed” to all non-exempt employees for all hours worked in excess
of forty hours in a workweek. 29 U.S.C. § 207(a)(1). The regular rate includes “all
remuneration for employment paid to, or on behalf of, the employee,” subject to eight statutory
exclusions. 29 U.S.C. § 207(e). In interpreting “remuneration for employment” and the
statutory exclusions, the Department of Labor (Department) is mindful that a ““fair reading’ of
the FLSA, neither narrow nor broad, is what is called for.” Sec’y U.S. Dep't of Labor v. Bristol
FExcavating, Inc., 935 F.3d 122, 135 (3d Cir. 2019) (quoting Encino Motorcars, LLC v. Navarro,
138 S. Ct. 1134, 1142 (2018)). “And that is as should be expected, because employees’ rights



are not the only ones at issue and, in fact, are not always separate from and at odds with their
employers’ interests.” Id.

The preamble to the Department’s 2019 Final Rule revising the regular rate regulations (Regular
Rate Under the Fair Labor Standards Act) reaffirmed the Department’s longstanding position
that sums paid to an employee for recruiting another to join his or her employer’s workforce are
not part of the recruiting employee’s remuneration for employment that must be included in the
regular rate, if the following conditions are met: (1) participation in recruitment activities is
strictly voluntary, (2) the employee’s efforts in connection with recruitment activities do not
involve significant amounts of time, and (3) recruitment activities are limited to after-hours
solicitation among friends, relatives, neighbors, and acquaintances as part of the employee’s
social affairs.! See 84 FR 68755-56 (citing WHD Opinion Letter FLSA (Jan. 27, 1969)); see
also 29 C.F.R. § 778.211(d) (including “referral bonuses for employees not primarily engaged in
recruiting activities” as a type of bonus that may be excludable from the regular rate as
discretionary under § 207(e)(3) so long as the statutory conditions are met); WHD Fact Sheet
#54, “The Health Care Industry and Calculating Overtime Pay,” at 2; Shiferaw v. Sunrise Senior
Living Mgmt., Inc., No. LA CV13-02171-JAK (PLAXx), 2016 WL 6571270, at *25 (C.D. Cal.
Mar. 21, 2016). As explained in the preamble to the revised regulations, satisfaction of these
conditions demonstrates that the employee receiving a recruitment bonus is not employed to
recruit others, and therefore, the bonus is not “remuneration for employment” that must be
included in the employee’s regular rate. See 84 FR 68756.

A referral bonus outside of these circumstances generally constitutes remuneration for
employment and must be included in the regular rate unless another statutory exclusion applies.
Relevant here, one of these exclusions covers “payments in the nature of gifts made at Christmas
time or on other special occasions, as a reward for service, the amounts of which are not
measured by or dependent on hours worked, production, or efficiency.” 29 U.S.C. § 207(e)(1).
The Department’s regulation further explains that, if the bonus “is so substantial that it can be
assumed that employees consider it a part of the wages for which they work™ or “is paid pursuant
to contract (so that the employee has a legal right to the payment and could bring suit to enforce
it),” it is not “in the nature of a gift.” 29 C.F.R. § 778.212(b). But a bonus may be excludable as
a gift under § 207(e)(1) even if “the employees are led to expect it” because “it is paid with
regularity,” and even if the amounts paid vary according to the employees’ “length of service . . .
so long as the amounts are not measured by or directly dependent upon hours worked,
production, or efficiency.” Id. § 778.212(c); see also Shiferaw, 2016 WL 6571270, at *26-27
(excluding long-term service awards from the regular rate as gifts even though employer
“promulgated a . . . scale for employees to know the timing and amount of [the awards]”).?

! Occasional solicitation by the recruiting employee during working hours, such as during a break, will
not prevent this third condition from being satisfied.

2 WHD notes that one district court has held that bonuses “based on [a] scale promulgated by the City”
were not excludable as “payments in the nature of gifts” under § 207(e)(1). Local 359 Gary Firefighters,
AFL-CIO-CLC v. City of Gary, No. 2:87 CV 20, 1995 WL 934175, at *6-7 (N.D. Ind. Aug. 17, 1995).
But the court’s reasoning rested on the Department’s regulation (29 C.F.R. § 778.211) regarding the
excludability of certain discretionary bonuses under § 207(e)(3), see 1995 WL 934175, at *6~7, instead of



OPINION

The first installment of the referral bonus that your client is considering need not be included in
the employee’s regular rate. Your letter states that an employee is eligible for the referral bonus
only if he or she does not work in Human Resources and has no work responsibility for
recruitment, hiring, or selection of new employees. Furthermore, you state that participation in
the referral program is strictly voluntary, does not take significant time, and is limited to
conversations as part of the employees’ social affairs outside of work hours. Thus, your client
does not employ the employees participating in the referral program to recruit new workers, and
consistent with the Department’s revised regulations and WHD’s prior guidance, the first
installment is not remuneration for employment that must be included in the employees’ regular
rate. See 29 C.F.R. § 778.211(d); 84 FR 68755-56; WHD Fact Sheet #54; WHD Opinion Letter
FLSA (Jan. 27, 1969); see also Shiferaw, 2016 WL 6571270, at *25.

On the other hand, because payment of the second installment is contingent on the refetring
employee remaining employed with your client for one year after the referred employee is hired
(in addition to the referred employee being employed for one year after being hired), the second
installment would essentially be a longevity bonus that rewards the referring employee for an
additional year of service. We note, however, that if the referring employee were eligible to
receive the second installment regardless of whether he or she is employed after one year, then
the second installment would be a referral bonus like the first installment and would not be
remuneration for employment that must be included in the employee’s regular rate. Likewise, if
the second installment required a shorter amount of time of continued employment before
payment, such as a single pay period, the second installment would not be like a longevity bonus,
but instead would be similar to the first installment and would not be remuneration for
employment that must be included in the employee’s regular rate. But given the requirement that
the referring employee remain employed for one year, it is properly analyzed as a longevity
bonus. A longevity bonus constitutes remuneration for employment and must be included in the
regular rate, unless it is subject to a statutory exclusion. See Featsent v. City of Youngstown, 70
F.3d 900, 905 (6th Cir. 1995) (concluding that a longevity bonus must be included in the regular
rate).

As a longevity bonus, the second installment could be excludable from the regular rate as a
“payment[}] in the nature of gifts ... as a reward for service” under § 207(e)(1). To qualify for
this exclusion, the bonus, among other conditions, must not be: (1) “measured by hours worked,
production or efficiency,” or (2) “paid pursuant to [a] contract (so that the employee has a legal

the applicable regulation (29 C.F.R. § 778.212) regarding the excludability of “payments in the nature of
gifts” under § 207(e)(1). Notably, § 207(e)(3) and 29 C.F.R. § 778.211(a) provide that a bonus is
excludable as a discretionary bonus if it was paid without “any prior contract, agreement, or promise
causing the employee to expect such payments regularly” (emphasis added). In contrast, 29 C.F.R. §
778.212(b) explains that a bonus is excludable as a gift under § 207(e)(1) if, among other conditions, it
was not “pursuant to [a] contract” that enables the employee to “bring suit to enforce it.” A promise that
falls short of a legally enforceable contract—e.g., unilaterally announcing an intent to pay a bonus at
Christmas time or other special occasions as a reward for service—would disqualify the bonus from being
excludable from the regular rate as a discretionary bonus under § 207(e)(3). But the same promise would
not prevent the bonus from being excludable as a gift under § 207(e)(1).



right to the payment and could bring suit to enforce it).” 29 C.F.R. § 778.212(b); see also
Moreau v. Klevenhagen, 956 F.2d 516, 520-21 (5th Cir. 1992) (excluding longevity pay under

§ 207(e)(1)).

Regarding the first condition, based on the information you provided, neither the requirement for
the referring employee to remain employed with your client for one year nor the amount of the
bonus is dependent on that employee’s “hours worked, production or efficiency.” Your letter
further states that the referring employee has no Human Resources work responsibilities, such as
worker retention. As such, the retention of the referred employee for one year is not dependent
on the referring employee’s “hours worked, production or efficiency.” Thus, the first condition
for exclusion as a gift appears to have been met.

Regarding the second condition, based on your letter, it is unclear whether your client’s referral
program creates a contractual right to the second installment that is enforceable by the referring
employee, or if it merely preannounces the timing and amount of the payment. Mere
preannouncement of the timing and amount of a longevity bonus does not prevent that bonus
from being excludable as a gift under § 207(e)(1). See Shiferaw, 2016 WL 6571270, at *26
(excluding longevity pay even though employer “promulgated a [] scale for employees to know
the timing and amount” of the pay); see also 29 C.F.R. § 778.212(c) (explaining that a bonus
may be excluded “even though it is paid with regularity so that the employees are led to expect
it”). But if the referral program creates “a legal right to the payment and [the referring
employee] could bring suit to enforce it,” the second installment is not a gift, and therefore,
would not be excludable under § 207(e)(1). 29 C.F.R. § 778.212(b); see also O’Brien v. Town of
Agawam, 350 F.3d 279, 295-96 (1st Cir. 2003) (concluding that “contractually guaranteed
longevity pay” was not excludable from the regular rate).

In summation, the first installment of the referral bonus is not remuneration for employment that
must be included in the regular rate. But whether your client must include the second installment
of the referral bonus in the regular rate depends on a fact that your letter left unclear:

e [f payment of the second installment is not contractually enforceable, then it may be
excluded from the regular rate under § 207(e)(1).

e If payment of the second installment is contractually enforceable, then it must be
included in the regular rate.

This letter is an official interpretation of the governing statutes and regulations by the
Administrator of the WHD for purposes of the Portal-to-Portal Act. See 29 U.S.C. § 259. This
interpretation may be relied upon in accordance with section 10 of the Portal-to-Portal Act,
notwithstanding that after any such act or omission in the course of such reliance, the

* As noted above, to be excludable as a gift, a bonus must also not be “so substantial that it can be
assumed that employees consider it a part of the wages for which they work.” 29 C.F.R. § 778.212(b).
Based on the facts that you provided, we have insufficient information to conclude whether the second
installment is so substantial or not.



interpretation is “modified or rescinded or is determined by judicial authority to be invalid or of
no legal effect.” Id.

We trust that this letter is responsive to your inquiry.

Sincerely,

Okw A Shokon_

Cheryl M. Stanton
Administrator

*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C.
§ 552(b)(6).



