
 

 

 

 

 
August 5, 2020 
 
 
Employee Benefits Administration 
U.S. Department of Labor 
200 Constitution Avenue NW 
Washington, D.C. 
 
 
Re: Comment on Improving Investment Advice for Workers and Retirees/ Proposed Class 
Exemption 
  
Docket ID Number:  EBSA-2020-0003 
Submitted Electronically -  No paper copy to follow 
 
Dear Sir/Madam: 
 
Background:  Alerus Financial, N.A. is a national bank which provides retirement plan services 
to approximately 7,500 employers nationwide.  Employers may choose ala carte from a list of 
fiduciary and non-fiduciary services offered by Alerus including trust, custody, recordkeeping, 
third party administration and investment advice or management. In many cases, Alerus serves 
as a directed trustee to the plan with no other fiduciary role.     
 
Also, Alerus provides custody and investment management for IRAs. Our business model 
includes offering IRAs to plan participants who are rollover eligible.    
 
The Issue:  Section I(c) excludes certain persons and entities from the PTE.  Specifically, the 
proposed PTE does not apply to a named fiduciary or plan administrator unless an independent 
fiduciary selected them to provide investment advice.  We request clarification regarding the 
application of the exclusion to directed trustees who solicit IRA rollovers.   
 
Analysis: The exclusion language of section I(c)(1) creates a pre-condition that non-investment 
fiduciaries must meet to solicit rollovers.  The non-investment fiduciary is excluded from using 
the PTE unless it is selected by an independent fiduciary to provide investment advice.  In the 
absence of authorization, the non-investment fiduciary could not rely on the PTE.  This 
requirement places an undue burden on banks which serve as a directed trustee.   
  
For example, assume the plan sponsor appoints a bank as a directed trustee with no other 
fiduciary role.  The bank has no authorization to manage or control plan investments. It does not 
provide investment advice.  Nevertheless, the bank is a “named fiduciary” as defined by ERISA 
402(a)(2) since it is a “fiduciary named in the plan instrument … by a person who is an 
employer.”   If the bank solicits rollovers and meets the Five Part Test, then it becomes an 
investment fiduciary.  But in order to use the PTE, section 1(c)(1)(B) requires that the bank must 
be “selected to provide advice to the Plan” by an independent fiduciary.  In the absence of plan 
sponsor authorization to solicit rollovers, the bank would not be able to rely upon the PTE.  It 
would be a fiduciary who acted on its own volition to provide advice (i.e. the rollover solicitation).   
 



 
The exclusionary language is too broad and creates a trap for the unwary.   It permits an 
investment fiduciary, for example, the plan’s investment advisor, to rely on the PTE if soliciting 
rollovers.  No need for the advisor to be separately “selected” in order to solicit.   In contrast, in 
order to use the PTE, a non-investment fiduciary must be authorized (i.e. selected) by the plan 
sponsor (i.e. an independent fiduciary) to solicit a rollover (i.e. provide advice).     
 
The PTE should encourage the implementation of consistent process and procedures to 
conduct business in the interests of plan participants.  The exclusion under I(c)(1)(B) creates an 
unnecessary administrative burden on the non-investment fiduciary.   They will need plan 
sponsor (an independent fiduciary) authorization to solicit a rollover.  In comparison, advisors 
and brokers will be able to use the PTE without any need to obtain an independent fiduciary’s 
okay to do the same activity.   Banks and investment firms should be on the same footing.     
 
In addition, banks may serve in solely non-fiduciary roles, such as the plan’s TPA, recordkeeper 
or custodian (roles that Alerus often has).    The bank’s access to participant information is the 
same whether it serves as a non-fiduciary or a directed trustee or 3(16) plan administrator.  
However, if it has no fiduciary role prior to the rollover solicitation, the bank could rely upon the 
PTE without being “selected” by the employer to provide advice.  The bank would not have this 
option if it served as a directed trustee or plan administrator.  This creates an inconsistency that 
banks would have to monitor on a plan by plan basis.   
 
The PTE should have broad uniform application.  Most non-investment fiduciaries should be 
able to use the PTE without an artificial requirement to be “selected” to provide rollover advice.     
    
Proposed Change:  Did the Department intend that all non-investment fiduciaries, such as 
directed trustees, obtain prior authorization before soliciting IRA rollovers?  If authorization is 
necessary, then the proposal should be amended to explicitly describe that pre-condition for 
using the PTE.  The current language of I(c)(1)(B)  is unclear.  
 
If that is not the intention, then the Department should remove section I(c)(1)(B).  The change 
would permit all plan fiduciaries, other than Financial Institutions who are the plan sponsor, to 
rely on the PTE.   
 
We appreciate the opportunity to comment.  We look forward to the Department’s final PTE.  
 
Sincerely, 
 
 
 
 
 
John Jeffrey 
Corporate Counsel 
Alerus Retirement and Benefits 
Alerus Financial, N.A. 
john.jeffrey@alerus.com 
701.795.3344 


