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July 12, 2010 
Charles V. Stewart 
Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP 
1333 New Hampshire Ave., N.W. 
Washington, DC  20036-1564 
 
Dear Mr. Stewart: 

This is in response to your request for guidance concerning the reporting of certain employer paid 
plan expenses on the Schedule C (Service Provider Information) of the Form 5500 Annual 
Return/Report of Employee Benefit Plan (Form 5500).  Specifically, you ask whether, in the context 
of a collectively bargained multiemployer plan, plan expenses paid by a contributing employer and 
not reimbursed by the plan are required to be reported on the Schedule C.  

Schedule C information is generally required for each person who received, directly or indirectly, 
$5,000 or more in total direct or indirect compensation (i.e., money or anything else of monetary 
value) in connection with services rendered to the plan or the person’s position with the plan during 
the plan year.  The instructions to the Schedule C, however, specifically exclude certain payments, 
such as certain compensation paid by the plan sponsor to its employees (for services to the plan) and 
other plan expenses paid by the plan sponsor, if such payments are not reimbursed by the plan.  

The term “plan sponsor” is defined in section 3(16)(B) of ERISA, in the case of a plan established or 
maintained by two or more employers or jointly by one or more employers and one or more 
employee organizations, as “the association, committee, joint board of trustees, or other similar group 
of representatives of the parties who establish or maintain the plan.”  With regard to a multiemployer 
plan, the “plan sponsor” would be the joint board of trustees for the plan.  While an employer that 
participates in or contributes to a multiemployer plan would not be a “plan sponsor” within the 
meaning of section 3(16)(B), it nevertheless is the view of the Department that, for purposes of the 
Schedule C reporting requirements, payments by such employers, directly or through an employer 
association, or by participating employee organizations, should be treated the same as payments by a 
plan sponsor.  Thus, payments to plan service providers that are not reimbursed by the plans and that 
are made by contributing employers, directly or through an employer association, or by an employee 
organization that serves as the collective bargaining representative of employees covered by the plan, 
are not required to be included in the information reported on the Schedule C. 

This letter is limited to Schedule C reporting requirements only.  It does not express any view on the 
definition of the term “plan sponsor” under ERISA section 3(16)(B) for any other annual reporting or 
other purpose under Title I or Title IV of ERISA or the Internal Revenue Code. 

Sincerely, 
 
 
Lisa M. Alexander 
Chief, Division of Coverage, Reporting and Disclosure 
Office of Regulations and Interpretations 


