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Dear Mr. Waller: 

This is in response to your letter on behalf of PNM Resources, Inc., requesting guidance 
regarding the applicability of Title I of the Employee Retirement Income Security Act of 
1974, as amended (ERISA).  In particular, you ask whether a domestic relations order 
issued under tribal law by a Family Court of the Navajo Nation, a federally-recognized 
Native American tribe, would be a “judgment, decree, or order . . . made pursuant to a 
State domestic relations law” within the meaning of section 206(d)(3)(B)(ii) of ERISA. 

You represent that PNM Resources, Inc., its affiliates and subsidiaries (collectively 
“PNM”) sponsor and administer various employee pension benefit plans (Plans) for 
their employees.  The Plans have formal procedures in place to determine the qualified 
status of domestic relations orders.  Employees of PNM who participate in the Plans 
reside throughout the State of New Mexico.  New Mexico residents include members of 
twenty-two federally-recognized Native American tribes.  Some of PNM’s employees 
are people who are part of the Navajo Nation. 

PNM received multiple draft domestic relations orders issued by the Family Court of 
the Navajo Nation.  The Family Court of the Navajo Nation is a “tribal court” for the 
peoples comprising the Navajo Nation.  PNM has determined that the draft orders, 
other than having been issued by a tribal court, are in compliance with the procedures 
adopted by the PNM Plans for determining the qualified status of domestic relations 
orders issued pursuant to State domestic relations laws. 

Section 206(d)(1) of ERISA generally requires that plan benefits may not be assigned or 
alienated.  Section 206(d)(3)(A) of ERISA states that section 206(d)(1) applies to an 
assignment or alienation of benefits pursuant to a domestic relations order, unless the 
order is determined to be a “qualified domestic relations order” (QDRO).  Section 
206(d)(3)(A) further provides that pension plans must provide for the payment of 
benefits in accordance with the applicable requirements of any QDRO.1

1  Section 514(a) of ERISA generally preempts all State laws insofar as they relate to employee benefit plans 
covered by Title I of ERISA.  However, section 514(b)(7) states that preemption under section 514(a) does not apply 
to QDROs within the meaning of ERISA section 206(d)(3)(B)(i). 
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Section 206(d)(3)(B)(i) of ERISA defines the term QDRO for purposes of section 
206(d)(3) as a domestic relations order “which creates or recognizes the existence of an 
alternate payee’s right to, or assigns to an alternate payee the right to, receive all or a 
portion of the benefits payable with respect to a participant under a plan,” and which 
meets the requirements of section 206(d)(3)(C) and (D). 

The term “domestic relations order” is defined in section 206(d)(3)(B)(ii) as “any 
judgment, decree, or order (including approval of a property settlement agreement) 
which – (I) relates to the provision of child support, alimony payments, or marital 
property rights to a spouse, former spouse, child, or other dependent of a participant, 
and (II) is made pursuant to a State domestic relations law (including a community 
property law).” 

Section 3(10) of ERISA provides that “[t]he term ‘State’ includes any State of the United 
States, the District of Columbia, Puerto Rico, the Virgin Islands, American Samoa, 
Guam, Wake Island, and the Canal Zone.” 

Section 206(d)(3)(G) of ERISA requires the plan administrator to determine whether a 
domestic relations order received by the plan is qualified, and to administer 
distributions under such qualified orders, pursuant to reasonable procedures 
established by the plan.  When a pension plan receives an order requiring that all or 
part of the benefits payable with respect to a participant be distributed to an alternate 
payee, the plan administrator must determine that the judgment, decree, or order is a 
domestic relations order within the meaning of section 206(d)(3)(B)(ii) of ERISA - i.e., 
that it relates to the provision of child support, alimony payments, or marital property 
rights to a spouse, former spouse, child, or other dependent of the participant, and that 
it is made pursuant to a State domestic relations law by a State authority with 
jurisdiction over such matters. 

A principal purpose of ERISA section 206(d)(3) is to permit the division of marital 
property on divorce in accordance with the directions of the State authority with 
jurisdiction to achieve an appropriate disposition of property upon the dissolution of a 
marriage, as defined under State law.  Nothing in ERISA section 206(d)(3) requires that 
a domestic relations order be issued by a State court.  Rather, the Department has 
previously concluded that a division of marital property in accordance with the proper 
final order of any State authority recognized within the State’s jurisdiction as being 
empowered to achieve such a division of property pursuant to State domestic relations 
law (including community property law) would be considered a “judgment, decree, or 
order” for purposes of ERISA section 206(d)(3)(B)(ii).  See also EBSA Frequently Asked 
Questions About Qualified Domestic Relations Orders (available at 
www.dol.gov/ebsa/faqs/faq_qdro.html).

https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/EBSA/about-ebsa/our-activities/resource-center/faqs/qdro-overview.pdf
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Federal law, however, does not generally treat Indian tribes as States, or as agencies or 
instrumentalities of States.  NLRB v. Pueblo of San Juan, 276 F.3d 1186, 1192 (10th Cir. 2002).  
See also Reich v. Mashantucket Sand & Gravel, 95 F.3d 174, 181 (2nd Cir. 1996) (“[T]ribes are 
not States under OSHA”).  The definition of “State” at section 3(10) of ERISA does not 
include Indian tribes.2  In addition, although the Indian Child Welfare Act of 1978, 25 
U.S.C. §§1901 et. seq., grants Indian tribes jurisdiction over any child custody 
proceeding involving an Indian child who resides or is domiciled within the reservation 
of such tribe, no such federal statute exists with respect to the recognition of domestic 
relations orders of tribal courts involving divorce and the division of marital property 
on divorce. 

We note, nonetheless, that some States have adopted laws to address tribal court 
jurisdictional issues relating to domestic relations orders.  E.g., Oregon Revised Statutes 
24.115(4).  In the Department’s view, a tribal court order may constitute a “judgment, 
decree or order . . . made pursuant to State domestic relations law” for purposes of 
ERISA section 206(d)(3)(B)(ii), if it is treated or recognized as such by the law of a State 
that could issue a valid domestic relations order with respect to the participant and 
alternate payee. 

We are unable to conclude that the instant orders, which involve individuals residing in 
New Mexico, are “domestic relations orders” within the meaning of ERISA section 
206(d)(3)(B)(ii).  Neither your submission nor our review of New Mexico law indicates 
that New Mexico recognizes or treats orders of the Family Court of the Navajo Nation 
as orders issued pursuant to New Mexico state domestic relations law.   

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1, 41 Fed. Reg. 
36281 (1976).  Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of that 
procedure, including section 10 thereof, relating to the effect of advisory opinions.  This 
letter relates solely to the application of the provisions of Title I of ERISA. 

Sincerely, 

Louis J. Campagna 
Chief, Division of Fiduciary Interpretations 
Office of Regulations and Interpretations 

2  Congress recently amended the definition of “governmental plan” at ERISA section 3(32) to expressly include 
certain plans maintained by Indian tribal governments.  Pub. L. 109-280, 120 Stat. 780 (Aug. 17, 2006).  Before this 
amendment, the term “governmental plan” was limited to plans established or maintained by the “Government of the 
United States, by the government of any State or political subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of 
any of the foregoing.” 


	 



