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Dear Mr. Wender:  
 
This is in reply to your request on behalf of the Custom Rail Employer Welfare Trust 
Fund (“CREW” or “CREW Welfare Trust”) for an advisory opinion regarding Title I of 
the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA).  Specifically, you ask 
the Department of Labor (Department) to determine that CREW is a “multiple 
employer welfare arrangement” (MEWA) within the meaning of ERISA section 3(40)1 
that is “fully insured” within the meaning of ERISA section 514(b)(6).2  For purposes of 
that analysis, you ask the Department to assume that CREW is also an “employee 
welfare benefit plan” within the meaning of ERISA section 3(1).  For the reasons set 
forth below, it remains the Department’s view that CREW is a MEWA that is not fully 
insured for purposes of ERISA. 
 
In Advisory Opinion 2007-06A (August 16, 2007), the Department concluded that 
CREW was a MEWA within the meaning of ERISA section 3(40), but was not fully 
insured within the meaning of ERISA section 514(b)(6).3  Under ERISA section 
514(b)(6)(D), a MEWA is considered fully insured, for purposes of ERISA, only if the 
terms of the arrangement provide for benefits the amount of all of which the Secretary 
determines are guaranteed under a contract, or policy of insurance, issued by an 
insurance company, insurance service, or insurance organization, qualified to conduct 
business in a state.4  Although CREW had purchased a “Certificate of Insurance” 
(Certificate) from certain Underwriters at Lloyd’s, London (Underwriters) the  

                                                 
1 Section 3(40)(A) of ERISA defines the term “MEWA,” in pertinent part, to include: an employee 
welfare benefit plan, or any other arrangement (other than an employee welfare benefit plan), which is 
established or maintained for the purpose of offering or providing any benefit described in ERISA section 
3(1) to the employees of two or more employers (including one or more self-employed individuals), or to 
their beneficiaries. 
2 ERISA section 514(b)(6) applies only to MEWAs that are “employee welfare benefit plans” within the 
meaning of ERISA section 3(1). 
3  In Advisory Opinion 2007-06A, the Department assumed for purposes of its analysis that CREW was 
an “employee welfare benefit plan” within the meaning of ERISA section 3(1). 
4 ERISA Section 514(b)(6)(D) grants to the Secretary of Labor broad discretion whether to make a 
determination that any given MEWA is fully insured for the purposes of ERISA.  See Virginia Beach 
Policemen’s Benevolent Ass’n v. Reich, 881 F. Supp. 1059 (E.D. Va. 1995), aff’d, 96 F.3d 1440 (4th Cir. 
1996).   
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Department concluded that the Certificate did not unconditionally guarantee payment 
of all benefits due to participants under the CREW Welfare Trust.  In so concluding, the 
Department noted that pursuant to the Certificate the Underwriters’ liability for paying 
benefits under the CREW Welfare Trust was conditioned upon, among other things, 
CREW maintaining a “terminal fund” within the Trust from which to pay benefits; 
CREW failing to pay a participant’s claim for benefits within thirty days of determining 
that the claim was payable; and CREW assigning to the participant its right to recover 
from the Underwriters specific “incurred claims” that were not paid within a thirty-day 
period.5  Consequently, the Department found that because the Certificate did not 
unconditionally guarantee payment of all benefits due under the CREW Welfare Trust, 
as required by ERISA section 514(b)(6)(D), CREW was not fully insured for purposes of 
ERISA.  See Advisory Opinion 2007-06A.  
 
You subsequently submitted to the Department this advisory opinion request together 
with a revised “Certificate of Insurance” (Revised Certificate).  You assert that the 
Revised Certificate reflects changes that address the concerns the Department raised in 
Advisory Opinion 2007-06A.  Those revisions include, among others, a provision stating 
that the Underwriters’ obligations under the Revised Certificate are not conditioned 
upon CREW maintaining the “terminal fund,” and a provision stating that if a specific 
claim for benefits is denied or “deemed denied” the participant (or claimant) may “join 
the Underwriters” in any legal proceeding against CREW “seeking a judicial resolution 
of such denial” which would be binding on the Underwriters.6  The Revised Certificate 
does not, however, alter that aspect of the insurance arrangement whereby CREW 
retains first-in-line responsibility for paying participants and beneficiaries all “incurred 
claims” for benefits under the Welfare Trust.7  See Revised Certificate, Insuring Clauses 
2 and 6.  Based on the various revisions presented in the Revised Certificate, you ask the 
Department to find that CREW is now fully insured. 
 
The Department is not persuaded that the insurance arrangement between CREW and 
the Underwriters, as reflected in the Revised Certificate, is the type of arrangement the 
Department would consider to be fully insured within the meaning of ERISA section 
514(b)(6)(D).  Despite the changes described above, the Underwriters would not have a 
first-in-line obligation under the Revised Certificate to pay the benefits provided under 
the CREW Welfare Trust.  In fact, according to your own representations, the 
Underwriters cannot assume first-in-line responsibility for paying benefits under the 
CREW welfare trust because the Underwriters are not “licensed to sell direct group 
health insurance” to CREW or its participants.  For that reason, the Revised Certificate 

                                                 
5 The Certificate defines “claims incurred,” in part, as “properly covered Program costs” for medical 
treatment, diagnosis or advice provided during the period of insurance. 
6 A claim that is “deemed denied” includes claims that are “deemed denied as a result of the Claims 
Administrator’s failure to Act….”  Revised Certificate, Insuring Clause 8. 
7 The Revised Certificate defines “incurred claims” as claims for benefits, including health benefits, 
which have been “determined to be covered” under the CREW Welfare Trust. 
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would be issued or “placed” with the Underwriters in the District of Columbia on a 
“surplus lines basis.”8     
 
By way of comparison, in Advisory Opinion 93-11A, the Department found a MEWA to 
be fully insured for ERISA purposes under a contract of insurance pursuant to which 
the insurer was first in line to pay all benefits due under the plan directly to plan 
participants and beneficiaries.  Like CREW, the MEWA in Advisory Opinion 93-11A 
was attempting to structure its contractual insurance arrangements to cause the MEWA 
to be considered “fully insured” within the meaning of section 514(b)(6)(D).9  The 
contractual insurance arrangement in Advisory Opinion 93-11A was described as 
follows:  
 

The MPI Agreement [group health policy rider] obligates FSL [the insurer] to pay 
participants and beneficiaries of the Plan, directly or through its agent, and in a 
timely manner, all of the benefits under the Plan.  FSL’s obligation to pay benefits 
directly to participants and beneficiaries, which is backed by FSL’s general assets, 
is not conditioned on whether FSL receives reimbursements from the Trust 
[holding premium payments], and FSL’s obligation to pay benefits will survive 
termination of the MPI Agreement with respect to all claims for benefits incurred 
prior to termination, whether such claims have been reported or not.  Although 
the MPI Agreement limits FSL’s actual risk of loss in various ways, such as by 
providing that FSL will be reimbursed by the Trust on a daily basis for its benefit 
payments, by requiring ABC [the Plan sponsor] to maintain a substantial balance 
in the Trust, and further by permitting FSL to terminate the MPI Agreement 
unilaterally if these conditions are not met, FSL nonetheless will be 
unconditionally liable to the participants and beneficiaries for payment of all 
claims for benefits incurred while the MPI Agreement is in effect. 

 

                                                 
8 The District of Columbia describes a “surplus lines insurer” as an insurer that “does not hold a 
certificate of authority to do insurance business in the District of Columbia.”  See http://disb.dc.gov/disr.  
See also D.C. Code § 31-2502.40.  Surplus lines insurance is defined, generally, as “‘[i]nsurance with an 
insurer that is not licensed to transact business within the state where the risk is located.’”  See Schmidt v. 
Certain Underwriters at Lloyd’s London, 2007 WL 2111377, at *4 (D. Nev. July 19, 2007) (quoting 
BLACK’S LAW DICTIONARY 807 (7th ed. 1999)).  In your submission, you represent that surplus lines 
insurance is “generally not available through the normal insurance market.  The insurance may be 
unavailable because of risk factors (the insured risk has a poor prior loss history), the underwriting for the 
risk is complex (such as an oil well), the risk exceeds the capacity of normal insurers, or the risk is 
unique.  The rates and policy forms for surplus lines insurance are generally not regulated by state 
insurance commissioners.”  See submission, page 5.  We assume for purposes of this letter that the 
Underwriters liable under the Revised Certificate continue to be admitted insurers in the States of Illinois 
and Kentucky. 
9 The insurance contract at issue in Advisory Opinion 93-11A replaced a preexisting contract, similar to 
the CREW arrangement, under which the MEWA trust was primarily liable to pay plan benefits, with the 
insurer’s liability arising only if the MEWA trust first failed to pay the benefits. 
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Thus, the arrangement in Advisory Opinion 93-11A contrasts with the insurance 
arrangement between CREW and the Underwriters, under which CREW retains first-in-
line responsibility for paying benefits to its participants and beneficiaries.   
 
Determining whether the CREW MEWA is fully insured for purposes of ERISA is 
significant in that such determination will dictate the extent to which a state may apply 
its insurance laws to regulate CREW.  When Congress amended ERISA in 1983 to add 
sections 3(40) and 514(b)(6), one of the main purposes of those amendments was to 
protect employee benefit plan participants and beneficiaries by facilitating state 
regulation of MEWAs.  To that end, ERISA section 514(b)(6) modified the scope of 
ERISA’s preemption of state insurance laws as they apply to employee welfare benefit 
plans that are also MEWAs.10  Thus, if an employee welfare benefit plan that is also a 
MEWA is not fully insured, then under section 514(b)(6)(A)(ii) any state law that 
regulates insurance may apply to the MEWA to the extent that such state law is not 
inconsistent with ERISA.  If, on the other hand, an employee welfare benefit plan which 
is also a MEWA is fully insured, ERISA section 514(b)(6)(A)(i) provides that only those 
state laws that regulate the maintenance of specified contribution and reserve levels 
may apply to the MEWA.  ERISA section 514(b)(6)(D) provides, in turn, that a MEWA 
will be considered fully insured for purposes of section 514(b)(6) only if all of the 
benefits offered or provided under the MEWA are guaranteed under a contract or 
policy of insurance issued by an insurance company that is “qualified to conduct 
business in a State.” 
 
As the Department noted in Advisory Opinion 2007-06A, a central purpose of the 
“qualified to conduct business” requirement is to ensure that the contract or policy of 
insurance that insures plan benefits is subject to regulation under a state’s insurance 
laws that regulate the type of benefits being insured under the policy.  Thus, it is the 
Department’s view that in exchange for limiting state insurance regulation of the fully 
insured MEWA itself, Congress intended that the insurance company that insures the 
MEWA must be licensed or admitted by a state to insure the type of benefits that the 
MEWA offers or provides to participating employers and participants.   Accordingly, in 
order for a MEWA that offers or provides group health benefits to be considered fully 
insured within the meaning of ERISA section 514(b)(6), the MEWA must obtain 
insurance from an insurer that is licensed or admitted to conduct business under a 
state’s insurance laws governing group health insurance, and the policy guaranteeing 
the benefits must be regulated under the group health insurance laws of a state.  This 
view is consistent with the guarantee of benefits protection contemplated by section 
514(b)(6)(D).  Accordingly, because it appears that Revised Certificate would not be 
issued as group health insurance nor regulated under the group health insurance laws 

                                                 
10 This should not be confused with a state’s ability to apply its insurance laws directly to the insurer that 
issues insurance to a MEWA. 
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of a state, the Department would not view CREW as fully insured under the Revised 
Certificate. 
 
We also note that ERISA section 501(b) imposes criminal penalties on any person who is 
convicted of violating the prohibition in ERISA section 519 against making false 
statements or representations of fact in connection with the marketing or sale of a 
MEWA.  See Patient Protection and Affordable Care Act section 6601(b), Pub. L. No. 
111-148, 124 Stat. 119 (2010).   
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it 
is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof 
relating to the effect of advisory opinions.  
 
Sincerely,  
 
 
 
Lisa M. Alexander  
Chief, Division of Coverage, Reporting and Disclosure  
Office of Regulations and Interpretations 
 


	 

