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Dear Mr. Saxon: 
 
This is in response to your request for an advisory opinion regarding the "direct expenses" provisions contained in 
Department of Labor (the Department) regulation section 2550.408b-2(e)(3) and the prohibitions of section 
406(b)(3) of the Employee Retirement Income Security Act (ERISA). In particular, you ask whether a company 
providing services to its own pension plan may receive fees from certain mutual funds which the company has 
selected as investment options for participants in the plan as "reimbursement" for "direct expenses" incurred in 
providing services to the plan. 
 
Your request contains the following facts and representations. Aetna Services, Inc. (Aetna), a Connecticut 
corporation, is a holding corporation whose subsidiaries include financial institutions. A wholly-owned indirect 
subsidiary of Aetna, Aetna Life Insurance and Annuity Company (ALIAC), advises certain investment companies 
registered under the Investment Company Act of 1940 (mutual funds) and provides recordkeeping and other 
administrative services to employee benefit plans, including the Aetna Services, Inc. Incentive Savings Plan (the 
Plan), a participant-directed defined contribution plan sponsored by and covering employees of Aetna and its 
subsidiaries. The Plan's governing documents permit the Plan to pay costs and expenses for services necessary to the 
operation and administration of the Plan. Aetna is the Plan administrator. The Plan's trustee is a bank that is 
unrelated to Aetna. 
 
Aetna selects the investment options that are made available to the Plan's participants. The investment options that 
are currently available to Plan participants include mutual funds that are advised by ALIAC and mutual funds that 
are not advised by ALIAC and are otherwise unrelated to Aetna. Aetna, through its wholly-owned subsidiary, 
ALIAC receives from the unrelated mutual funds (or their advisers or distributors) fees for providing certain 
shareholder services (including, e.g., maintaining shareholder ownership records for each fund on a client-by-client 
basis, providing prospectuses and other shareholder information materials to client investors, and handling of proxy 
voting materials) to the unrelated mutual funds in connection with investments by client plans.1 The fees for these 
services are generally based on a percentage of plan assets invested in each mutual fund, and are paid either pursuant 
to a distribution plan described in Securities and Exchange Commission Rule 12b-1, or as administrative expenses 
paid in lieu of the mutual fund's transfer agency or other administrative fees. 
 
Aetna wishes to receive fees from the unrelated mutual funds in return for providing shareholder services in 
connection with elections by Plan participants to invest in the mutual funds. Aetna wishes to receive such fees on the 
same terms and in the same amounts as the fees it receives for other client investments in such mutual funds. Aetna 

                                                           
1 You have assumed, and the Department agrees, that the receipt of fees by ALIAC, a wholly-owned subsidiary of 
Aetna, is imputed to Aetna. Accordingly, the discussion in this letter is limited to Aetna. 
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has proposed to begin accepting the fees payable to it by the unrelated mutual funds in connection with Plan 
investments as reimbursement of the expenses it incurs in providing recordkeeping and other administrative services 
to the Plan, which amounts would otherwise be paid to Aetna directly from the Plan's assets in accordance with the 
terms of the Plan. 
 
You represent that Aetna has developed methods for determining the dollar amount of its reasonable direct expenses 
incurred in the provision of services to the Plan within the meaning of regulation 29 C.F.R. 2550.408c-2(b)(3). In 
this regard, Aetna represents that it will seek reimbursement solely for expenses that Aetna would not incur but for 
its provision of services to the Plan, e.g., salary and benefits paid to certain employees who are engaged full-time to 
provide administrative services to the Plan, and whose position would be terminated if Aetna should cease providing 
services to the Plan, charges for telephone services dedicated to answering participant inquiries and taking 
participant investment directions, and the cost of office supplies, including paper stocks for printing participant 
information materials, used in connection with the provision of services to the Plan. Aetna anticipates that the 
aggregate of fees that it would receive from unrelated mutual funds in connection with elections by Plan participants 
to invest in unrelated funds will not exceed its reasonable direct expenses determined as described above. 
 
If the fees received from the mutual funds exceed Aetna's reasonable direct expenses, you represent that Aetna 
would take one of three courses of action. Aetna may decide to provide additional services to the Plan, either itself 
or through an unrelated third party. These services would be paid for with the fees in excess of Aetna's direct 
expenses. If Aetna determines that providing additional services to the Plan is not necessary and appropriate, it will 
then consider whether applicable law (including the Internal Revenue Code and Federal securities laws) would 
permit the payment of such excess fees into the Plan, and whether doing so would be administratively feasible. If 
Aetna determines that paying the excess fees into the Plan is not appropriate (for legal or administrative reasons), 
Aetna will waive the excess fees by requesting that the unrelated funds not pay these amounts. 
 
You represent that Aetna is a fiduciary with respect to the Plan under ERISA section 3(21)(A) by reason of its 
discretionary authority in the administration of the Plan, including its selection of the Plan investment options, and 
thus is a party in interest with respect to the Plan under section 3(14)(A) of ERISA. 
 
You request an opinion that, under the circumstances described, receipt by Aetna of mutual fund fees may be 
construed as reimbursement for its direct expenses incurred in providing services to a plan within the meaning of 
Department regulation 29 C.F.R. 2550.408b-2(e)(3), and thus would not violate ERISA section 406(b)(3).2 
 
Section 406(b)(3) of ERISA prohibits a fiduciary from receiving a fee or other consideration for his or her own 
personal account from a party dealing with a plan in connection with a transaction involving the assets of the plan. 
 
Section 408(c)(2) of ERISA provides, in relevant part, that nothing in section 406 shall be construed to prohibit any 
fiduciary from receiving compensation for services rendered, or for the reimbursement of expenses properly and 
actually incurred, in the performance of his or her duties with respect to a plan. 
 
Regulation 29 C.F.R. 2550.408b-2(a) indicates that ERISA section 408(b)(2) does not contain an exemption for an 
act described in section 406(b) even if such act occurs in connection with a provision of services which is exempt 
                                                           
2 You have not requested an opinion, and the Department expresses no view, as to whether contracting or making 
arrangements for the provision of services by Aetna to the Plan is exempt from the prohibitions of ERISA section 
406(a) by reason of the exemption provided by section 408(b)(2). Similarly, you have not requested an opinion, and 
the Department expresses no view, concerning Aetna's activity with respect to client plans that are not the Plan that 
is the subject of this advisory opinion. 
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under section 408(b)(2). As explained in regulation section 2550.408b-2(e)(1), if a fiduciary uses the authority, 
control, or responsibility that makes him or her a fiduciary to cause the plan to enter into a transaction involving the 
provision of services when such fiduciary has an interest in the transaction which may affect the exercise of his or 
her best judgment as a fiduciary, a transaction described in section ERISA 406(b) would occur, and that transaction 
would be deemed to be a separate transaction from the one involving the provision of services and would not be 
exempt by section 408(b)(2). 
 
Regulation section 2550.408b-2(e)(3) provides that if a fiduciary furnishes services to a plan without the receipt of 
compensation or other consideration (other than reimbursement of direct expenses properly and actually incurred in 
the performance of such service within the meaning of § 2550.408c-2(b)(3)), the provision of such services does not, 
in and of itself, constitute an act described in ERISA section 406(b).3 The term "reimbursement" is not defined in 
the regulation. In the view of the Department, although the payment of fees by an unrelated mutual fund may not be 
intended by the mutual fund to reimburse Aetna for its direct expenses incurred in providing services to the Plan, to 
the extent that the Plan and Aetna have expressly agreed to and do in fact use such payments to reduce or eliminate 
the Plan's liability for Aetna's documented direct expenses incurred in providing services to the Plan, such payments 
may be considered "reimbursement" within the meaning of regulation section 2550.408b-2(e)(3). 
 
You represent that any fees earned by Aetna in excess of what is required to reimburse it for its direct expenses will 
be applied to the provision of additional services to the Plan, passed through to the Plan, or waived by Aetna. 
Accordingly, it is the opinion of the Department that if Aetna credits all payments received from the unrelated 
mutual funds in connection with investments directed by Plan participants exactly against its "direct expenses" 
incurred in providing services to the Plan, for which the Plan would otherwise be liable, and provided that Aetna 
receives no compensation or other consideration for such services, Aetna would not violate ERISA section 
406(b)(3). We caution, however, that retention of any payments from the mutual funds in which Plan participants 
elect to invest that exceed Aetna's "direct expenses" would constitute a prohibited receipt of consideration for 
Aetna's personal account under ERISA section 406(b)(3). 
 
Finally, it should be noted that ERISA's general standards of fiduciary conduct also would apply to the proposed 
arrangement, including any determinations by Aetna concerning the disposition of any excess fees. Accordingly, 
under sections 403(c)(1) and 404(a)(1) of ERISA, the responsible Plan fiduciaries must act prudently and solely in 
the interest of the Plan participants and beneficiaries with respect to the decision to enter into, or to continue, the 
above-described arrangement with Aetna. In this regard, the responsible Plan fiduciaries must assure that any 
compensation retained by Aetna in connection with the investment of Plan assets constitutes no more than 
reasonable direct expenses, taking into account the services provided to the Plan. 
 
This opinion does not address the effect of Federal securities laws on the proposed arrangements. Such questions are 
within the jurisdiction of the Securities and Exchange Commission. 
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (41 FR 36281, August 27, 1976). 
Accordingly, this letter is subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof, relating to the 
effect of advisory opinions. 
 
 

                                                           
3 Regulation section 2550.408c-2(b)(3) provides that an expense is not a "direct expense" to the extent that it would 
have been sustained had the service not been provided or if it represents an allocable portion of overhead costs. You 
have not requested an opinion as to whether the expenses for which Aetna proposes to be reimbursed are "direct 
expenses" within the meaning of regulation section 2550.408c-2(b)(3). See, in this regard, Advisory Opinion 88-
03A (Feb. 29, 1988). 
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Sincerely, 
 
 
Bette J. Briggs 
Chief, Division of Fiduciary Interpretations 
Office of Regulations and Interpretations 
 
 
 




