
       
    
 
   
 
      
      
 

 
 

  
 

   
  

    
 

  
   

  
        

    
     

   
 

   
  

   
   

   
  
  

   
  

 
    

 
   

  
   

  
  

  
 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-10A 
3(2) 

JAN 14 1981 

Ms. Virginia M. Johnson 
Assistant Secretary-Personnel Director 
Michigan Millers Mutual Insurance Co. 
BOX 30060 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Ms. Johnson: 

This is in response to your letter of May 8, 1979, requesting an opinion regarding coverage under 
title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask 
whether the Living Income Benefit (the Program) of Michigan Millers Mutual Insurance Co. (the 
Employer) must comply with the reporting and disclosure requirements of title I of ERISA. We 
regret that our workload has resulted in a delay in responding to your inquiry. 

According to the documents you submitted with your request, the Program provides a monthly 
benefit to those employees age 55 or older with at least 15 years of service who retire from the 
service of the Employer on a pension. The monthly benefit under the Program is paid for up to 
120 months. The amount of the monthly benefit is determined by a formula which is based upon 
the employee's actual years of service and an amount that appears to represent the amount of life 
insurance in effect at the employee's retirement for employees in the job classification of the 
retiring employee under a life insurance and employee benefit program sponsored by the 
Employer. The employees do not contribute towards the Program and all benefits are paid from 
current assets of the Employer. 

ERISA section 3(2)(A) generally defines the term "employee pension benefit plan" to include: 

… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that 
by its express terms or as a result of surrounding circumstances such plan, fund, or 
program --

(i) provides retirement income to employees, or 
(ii) results in a deferral of income by employees for periods extending to the 

termination of covered employment or beyond, regardless of the method of calculating 
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the contributions made to the plan, the method of calculating the benefits under the plan 
or the method of distributing benefits from the plan. 

Section 3(3) of ERISA defines the term "employee benefit plan" to mean an employee welfare 
benefit plan or an employee pension benefit plan or a plan which is both an employee welfare 
benefit plan and an employee pension benefit plan. 

In view of the monthly benefit provided under the Program to retired employees, it is the view of 
the Department that the Living Income Benefit is an employee pension benefit plan within the 
meaning of section 3(2)(A) of ERISA, and therefore an employee benefit plan within the 
meaning of section 3(3) of ERISA. 

The coverage of title I of ERISA, including the reporting and disclosure provisions thereof, is 
specified in section 4. Section 4(a) provides, in relevant part, that with the exception of plans 
described in section 4(b) and with certain exceptions from specific parts of title I, title I applies 
to any employee benefit plan if it is established or maintained by any employer engaged in 
commerce or in any industry or activity affecting commerce. 

From the information you have provided, it appears that the Program is maintained by an 
employer engaged in commerce or in an industry or activity affecting commerce. Further, it 
does not appear that the Program is in any of the classes of plans exempted under section 4(b) 
from title I coverage. 

Accordingly, unless the Living Income Benefit is otherwise excluded from coverage from the 
provisions of title I, it must comply with the requirements of that title including the participation, 
vesting, and funding provisions and the reporting and disclosure requirements contained in title I. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is 
issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof regarding the 
effect of advisory opinions. This letter renders no opinion as to whether the Living Income 
Benefit as described is in compliance with the requirements of title I of ERISA. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 


