
       
    
 
   
 
      
      
 

 
 

  
  

   
  

 
   

 
   

  

  
    

   
   

    
  

       
  

 
   

 
 

  

  
    

 
   

    

   
 

     

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C.   20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 81-5A 
407(d)(5) 

JAN 2 1981 

David E. Gordon, Esquire 
O’Melveny & Myers 
611 West Sixth Street 
Los Angeles, California 90013 

Re: Identification Number F-1398A 

Dear Mr. Gordon: 

This is in reply to your request for an advisory opinion on behalf of the Santa Anita Realty 
Enterprises, Inc. and Santa Anita Operating Company Thrift Plan for Employees (the Plan) 
concerning the application of sections 404(a)(2) and 407(b)(1) of the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether the shares of common 
stock of Santa Anita Realty Enterprises, Inc. (Realty) and Santa Anita Operating Company, Inc. 
(OC), as evidenced by “back-to-back” stock certificates (the Paired Shares), constitute 
“qualifying employer securities” within the meaning of ERISA section 407(d)(5) with respect to 
the Plan. You further ask whether the Plan's holdings of the common stock of Realty and OC 
violate ERISA section 404(a)(2) or 407. 

The following representations are included in your submissions. The Plan is a contributory profit 
sharing plan qualified under section 401(a) of the Internal Revenue Code (the Code) and an 
“eligible individual account plan” within the meaning of ERISA section 407(d)(3)(A). Prior to 
January 1, 1980 the Plan (then named the Santa Anita Consolidated, Inc. Thrift Plan) covered the 
employees of Santa Anita Consolidated, Inc. (SAC) and two of its subsidiaries, Los Angeles Turf 
Club, Inc. (LATC) and Santa Anita Development Corporation (SDC). Pursuant to a corporate 
reorganization effective December 31, 1979, SAC transferred all of the common stock of LATC 
and SDC to a newly organized subsidiary, Santa Anita Operating Company, Inc. (OC), in 
exchange for all of the common stock of OC. SAC then merged into Santa Anita Realty 
Enterprises, Inc. (Realty), a newly organized real estate investment trust, and SAC’s stockholders 
(including the Plan, which owned approximately 10,835 SAC shares) exchanged their SAC stock 
certificates for Realty stock certificates. Immediately after the merger, Realty distributed its OC 
shares to Realty’s stockholders (including the Plan) on the basis of one OC share for each share 
of Realty stock held.  Concurrently with the reorganization Realty and OC each adopted the Plan 
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with respect to their own employees. The employees of LATC and SDC continue to participate 
in the Plan. 

The Paired Shares of Realty and OC, which are transferable and tradeable only as a unit, are 
traded in the over-the-counter market. On April 4, 1980 the closing bid price was $21.50 per 
Paired Share. Of that amount, $.45 was attributable to OC stock and $21.05 was attributable to 
Realty stock. As of that date, the Plan owned approximately 11,000 Paired Shares, comprising 
approximately 50% of the assets of the Plan, so that OC stock comprised approximately 1% and 
Realty stock comprised approximately 49% of the assets of the Plan. The Plan intends to acquire 
additional Paired Shares in the future. 

ERISA section 404(a)(2) provides that, in the case of an eligible individual account plan (as 
defined in section 407(d)(3)), the diversification requirement of ERISA section 404(a)(1)(C) and 
the prudence requirement of ERISA section 404(a)(1)(B), to the extent that it requires 
diversification are not violated by the acquisition or holding of qualifying employer securities. 
The term “eligible individual account plan” is defined in ERISA section 407(d)(3) to include a 
profit sharing plan. 

Under ERISA section 407(a) a plan may not acquire or hold any employer security which is not 
a qualifying employer security, except as otherwise provided in ERISA sections 407 and 414. 
ERISA section 407(b)(1) exempts the acquisition or holding of qualifying employer securities by 
an eligible individual account plan from the restrictions of section 407(a). As defined in ERISA 
section 407(d)(5) and regulation 29 CFR 2550.407d-5, the term “qualifying employer security” 
includes stock issued by an employer of employees covered by a plan or by an affiliate of such 
employer within the meaning of ERISA section 407(d)(7). Section 407(d)(7) provides, in part, 
that an “affiliate” of an employer is a member of any controlled group of corporations of which 
the employer who maintains the plan is a member, as defined in Internal Revenue Code section 
1563(a)(except that “applicable percentage,” meaning 50 percent or a lower percentage 
prescribed by Department regulation, is to be substituted for that Code section’s “80 percent”). 
However, your submissions do not indicate that Realty and OC are “affiliates” within the 
meaning of section 407(d)(7), and we assume, for purposes of this letter, that those two 
corporations are not affiliated within the meaning of that section. 

In general where the employees of two or more employers (whether or not affiliated within the 
meaning of section 407(d)(7)) are covered by a single plan, the securities issued by each 
employer (or by an affiliate thereof, as defined in section 407(d)(7)) would ordinarily constitute 
“qualifying employer securities” within the meaning of ERISA section 407(d)(5) if the 
applicable requirements under that section are satisfied. Accordingly, if the Plan is in fact a 
single plan and continues to be maintained as one plan by Realty and OC for their own 
employees, the common stock of both employers, Realty and OC, would each constitute 
“qualifying employer securities” for the purpose of applying the provisions of sections 404(a)(2) 
and 407 of ERISA to the Plan. On the basis of the information you have provided, the fact that 
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the outstanding shares of each employer are transferable and tradeable only in combination 
would not affect this conclusion. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards 
Pension and Welfare Benefit Programs 


