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Dear Messrs. Groom and Hass: 

 
This is in response to your letter of June 6, 1980 requesting an advisory opinion on behalf of The Prudential 
Insurance Company of America, The Equitable Life Assurance Society of the United States, John Hancock Mutual 
Life Insurance Company, Connecticut General Life Insurance Company, and Aetna Life Insurance Company 
(hereinafter referred to collectively as the Company(ies)) that certain transactions do not constitute prohibited 
transactions under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). 

 
Your letter sets forth the following facts and representations describing the transactions at issue. Many insurance 
contracts issued to employee benefit plans provide for allocating amounts received under the contract to a separate 
account established by the insurance company issuing the contract. Most separate account contracts provide that the 
results of favorable or adverse investment experience are credited or charged, directly and fully, to the accounts of 
participating contract holders. Several insurance companies have developed pooled separate accounts which invest 
primarily or solely in real estate, and an increasingly common way of investing these assets in real estate is to invest 
in partnerships that own and manage, or develop, individual commercial properties or in corporations organized for 
the same purposes. (The partnerships and corporations are hereinafter referred to as the entities). 

 
You represent that, typically, the owners of the entity are the insurance company, acting on behalf of the separate 
accounts, and an unrelated real estate developer or manager. Although the insurance company's ownership interest is 
allocated to the separate account, the insurance company holds legal title to the interest in the entity, and the separate 
account has the beneficial interest in the entity. You represent that once the entities are established, they engage in 
ongoing real estate activities that may result in additional transactions involving the separate account. For example, 
the entity may from time to time have a need to borrow funds or to obtain additional contributions of capital which 
may present a desirable investment opportunity for the separate account. 

 
You have asked for an advisory opinion to the effect that where a 50 percent or more interest in an entity is legally 
owned by a Company as fiduciary for the benefit of a separate account, the entity is not, itself, a party in interest 
with respect to a plan invested in that separate account. Similarly, you request an advisory opinion that such an 
entity not be considered an affiliate of the Company for purposes of Prohibited Transaction Exemption 78-19. 

 
Section 3(17) of ERISA defines the term separate account to mean an account established and maintained by an 
insurance company under which income, gains and losses, whether or not realized, from assets allocated to such 
account are, in accordance with the applicable contract credited to or charged against such account without regard to 
other income, gains, or losses of the insurance company. 

 
In a Notice of Proposed Exemption published on October 11, 1977, (42 FR 54886), the Department took the 
position that assets held in a separate account of an insurance company to support obligations under contracts 
purchased by an employee benefit plan are plan assets and that, thus, an insurance company maintaining such 
separate account is a fiduciary with respect to those plan assets. Under section 3(14)(A) of ERISA, a fiduciary is 
included in the definition of a party in interest; and an entity 50 percent or more of which is owned directly or 
indirectly by a fiduciary is also a party in interest by reason of section 3(14)(G) of ERISA. 
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Ownership of 50 percent or more of an interest in an entity which interest is legally owned by a Company and 
allocated to a separate account for the benefit of employee benefit plans holding separate account contracts under 
which the results of favorable or adverse investment experience are credited or charged, directly and fully, to the 
accounts of participating plans does not cause the entity to be a party in interest for purposes of section 3(14)(G) of 
ERISA with respect to additional transactions between the entity and the separate account because the ownership 
interest in the entity is a plan asset the investment experience of which is directly allocated to participating plans. 
Similarly, an interest in an entity owned by a company and allocated to a separate account, as described above, does 
not cause the entity to become an affiliate of the Company for purposes of Prohibited Transaction Exemption 78-19. 

 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (issued August 27, 1976). Accordingly, this 
letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of 
advisory opinions. 

 
Sincerely, 

 
 

Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards 
Pension and Welfare Benefit Programs 


