
     
    
 
    
 

 
 

 
 

 
 

  
 

 
 
 

 
 

 
 

 

 
  

 
 

 
 

 

  
 

 
  

  
 

 
 

  
 

  
   

  

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 80-30A 
406 

MAY 21 1980 

PRO Administrators, Inc. 
PRO Services, Inc. 
Cannon & Company, Inc. 
PRO Funds, Inc. 
1107 Bethlehem Pike 
Flourtown, PA 19031 

Attn:  Daniel H. O’Connell 

Gentlemen: 

This will respond to your letters of September 20, 1977, and February 20, 1978, requesting an 
advisory opinion concerning the applicability of certain statutory and administrative 
requirements, discussed below, of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 
(ERISA). 

Based upon your letters and the enclosures submitted therewith, we understand that the facts are 
as follows. 

Cannon & Company, Inc., (Cannon) is engaged in the business of retirement plan consulting and 
insurance sales. PRO Services, Inc. (Services), a wholly-owned subsidiary of Cannon, is a 
registered broker/dealer, and serves as investment advisor and underwriter to two “no-load” 
mutual funds:  PRO Fund, Inc. (Pro Fund), and PRO Income Fund, Inc. (collectively, “Funds”). 
PRO Administrators, Inc. (Administrators), another wholly-owned subsidiary of Cannon, is 
primarily engaged in the business of providing “ERISA Compliance Services” to Keogh and 
professional corporation retirement plans of employers who have adopted any one of four 
prototype defined contribution retirement plans (Plans) sponsored by PRO Fund. 

According to the copies of the prototype Plan agreements submitted with your letter, all 
contributions made by or on behalf of a participant in the Plans are used to purchase, for the 
individual account of that participant, such investments (within the categories specified in the 
agreement) as may be directed by the participant. Those categories include investment company 
shares, insurance contracts and annuity contracts. The assets of each Plan are held in trust by a 
trustee which, in some cases, is selected by either PRO Fund or Services. In such cases, the 
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employer executing the Plan agreement delegates to Services the power (1) to select successor 
trustees; (2) to settle the compensation of the trustee; and (3) to amend, with certain exceptions, 
the terms of the Plan. 

The prototype Plan agreements also state that a signatory employer who does not engage an 
“independent” firm as “administrator (as defined in Section 3(16)(A) of (ERISA))” shall be the 
“administrator” of the Plan and shall perform such duties as may be required of that office under 
ERISA. According to your letters and the terms of a form of agreement, submitted therewith, 
between Administrators and an electing employer, Administrators offers to perform various 
specified services and such other services -- as it deems, in its discretion, necessary for the day to 
day operation of the Plan -- for an annual fee of from $175 to $325 per plan (depending on which 
Plan is selected), plus $25 per Plan participant. The fee is paid by the employers who elect to 
have Administrators perform those services. 

As of the date of your September 1977 letter, approximately 200 of the approximately 2300 
employers using one or more of the Plans have subscribed to this service provided by 
Administrators. 

Persons licensed as registered securities representatives with Services, and as insurance agents 
with Cannon, explain the investment options and other features of the Plans to Plan participants, 
and facilitate the processing of the participants’ investment instructions to the trustee. Many of 
those participants instruct the trustee to purchase (1) insurance or annuity products upon which 
Cannon receives commissions as a general insurance agent, and (2) shares of the Funds. Services 
receives commissions in connection with purchases for the Plans of mutual fund shares that, 
unlike the Funds’ shares, are sold at a price that includes a sales charge. 

You ask that we issue an advisory opinion to the effect that, notwithstanding the affiliations 
among Cannon, Services and Administrators:  (1) Administrators may continue to serve as the 
“nominal” plan administrator, (despite the limitation on the availability of Prohibited Transaction 
Exemption 77-9 (PTE 77-9),1 and (2) Cannon and Services may continue to rely on PTE 77-9 
with respect to the classes of transactions described in paragraphs (a), (b), (c), (d) and (f) of 
Section III of the exemption.2 

1 42 FR 32395 (June 24, 1977), amended, 44 FR 1479 (January 5, 1979). PTE 77-9 exempts from 
the prohibitions of sections 406(a)(1)(A) through (D) and 406(b) of ERISA, and from the taxes 
imposed by Section 4975 of the Internal Revenue Code of 1954 (“Code”), certain classes of 
transactions involving the purchase, with plan assets, of insurance or annuity contracts, and 
securities issued by registered investment companies. 

2 Those paragraphs are: 
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The availability of the exemptions provided for in PTE 77-9 is subject to conditions set forth in 
Sections IV and V thereof. Section V(a) contains, among other things, a condition that, with 
respect to transactions described in paragraphs (a), (b), (c), or (d) of Section III, the insurance 
agent or broker, pension consultant, insurance company, or investment company principal 
underwriter not be a plan administrator within the meaning of section 3(16)(A) of ERISA. The 
terms “insurance agent or broker”, “pension consultant”, “investment company” and “principal 
underwriter” are defined, in section VI(b) of PTE 77-9, to mean such persons and any affiliates 
thereof. An “affiliate” of a person is defined in section VI(c) to include any person controlling, 
controlled by, or under common control with, such other person. 

Although you concede that Administrators is “technically” the plan administrator, as defined in 
section 3(16) of ERISA, for subscribing Plans, you assert that the purpose of the aforementioned 
condition V(a) is to prevent a plan administrator having discretionary authority over the 
investment of plan assets from investing the assets in ways that would result in his receipt of 
commissions or other compensation. You argue, among other things, that such a situation is not 
present in your case because Administrators role is essentially clerical and involves no 
discretionary authority over the investment of Plan assets. 

We cannot agree that the term “administrator”, as used in section V(a), excludes persons who are 
without discretionary authority with respect to the investment of plan assets. The preamble to 
PTE 77-9 (as amended) states, in part: 

(a) The receipt, directly or indirectly, by an insurance agent or broker or a pension consultant of 
a sales commission from an insurance company in connection with the purchase, with plan 
assets, of an insurance or annuity contract. 
(b) The receipt of a sales commission by a principal underwriter for an investment company 
registered under the Investment Company Act of 1940 (hereinafter referred to as an investment 
company) in connection with the purchase, with plan assets, of securities issued by an investment 
company. 
(c) The effecting by an insurance agent or broker, pension consultant or investment company 
principal underwriter of a transaction for the purchase, with plan assets, of an insurance or 
annuity contract or securities issued by an investment company. 
(d) The purchase, with plan assets of an insurance or annuity contract from an insurance 
company. 
(f) The purchase, with plan assets, of securities issued by an investment company from, or the 
sale of such securities to, an investment company or an investment company principal 
underwriter, when such investment company, principal underwriter, or the investment company 
investment advisor is a fiduciary or a service provider (or both) with respect to the plan solely by 
reason of the sponsorship of a master or prototype plan including the provision in connection 
therewith of non-discretionary trust or custodial services, of any, with respect to the plan. 
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“Another commentator requested that the Agencies amend section V(a) to permit a 
trustee not having any discretionary authority over the acquisition or disposition of plans 
assets to avail itself of the relief offered by the exemption. The Agencies believe that 
such a substantive modification of section V(a) … should be based on a showing, at least, 
that the present conditions … place an undue burden on common and customary business 
practices and that … sufficient safeguards would still be present … to protect the interests 
of plan participants …. The Agencies do not believe that such a showing has been made 
….”3 

Thus, an argument similar to the one you advance was specifically considered, but not found 
persuasive, by the Department and the Internal Revenue Service in the course of the proceeding 
to amend PTE 77-9. We are of the opinion, therefore, that the interpretation you suggest, of 
section V(a), is incorrect. It would appear that the appropriate forum for pursuing the result you 
seek, should you wish to do so, would be an exemption proceeding pursuant to section 408(a) of 
ERISA. Of course, no assurance can be given of the Department’s disposition of such an 
exemption request. 

Administrators is an affiliate of Cannon because it is wholly owned and, therefore, controlled, by 
Cannon. Administrators is also the administrator of certain Plans. Consequently, the exemption 
for transactions described in paragraphs III(a) and III(c) of PTE 77-9 is not available to Cannon, 
as insurance agent or broker (or pension consultant), with regard to: (1) the effecting of a 
transaction for the purchase, with the assets of those Plans, of an insurance or annuity contract, 
and (2) the receipt by Cannon of a sales commission from the insurance company in connection 
therewith. Similarly, the exemption for transactions described in paragraphs III(b) and III(c) of 
PTE 77-9 is not available to Services, which is under common control with Administrators, with 
regard to the effecting by Services of a transaction for the purchase, with the assets of those 
Plans, of securities issued by an investment company, and the receipt of a sales commission by 
Services in connection therewith.4 

You state, in your letter, that the transactions described in Paragraph III(d) of PTE 77-9 “directly 
affect …” Cannon. Paragraph III(d) refers to the purchase, with plan assets, of an insurance or 
annuity contract from an insurance company. We are unable to express an opinion as to the 
availability of the exemption with respect to such transactions, because you have not described 
the relationship (if any), to the Plans or to Cannon, of the insurance companies that may be 
involved. 

3 44 FR at 1482 

4 It should be noted that the exemption for the transactions discussed above would not be 
available for such transactions involving a plan if a trustee of that plan were an affiliate of 
Cannon or Services. See section V(a) of PTE 77-9. 
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In addition to the aforementioned difficulties that arise in connection with transactions involving 
those Plans for which Administrators acts as plan administrator, it appears that there are certain 
other difficulties that may arise in connection with all of the Plans. You indicate that Services 
sometimes effects purchases, by Plans, of shares of investment companies other than the Funds, 
and receives part of the applicable sales load as a commission or concession in connection with 
such purchases. Section IV(a) of PTE 77-9, which contains a condition applicable to all 
transactions described in section III, provides, in the case of a transaction effected by an 
investment company principal underwriter, that the transaction be effected “in the ordinary 
course of its business as such a person [emphasis added].” In the case of the purchase of shares 
of an investment company for which Services is not a principal underwriter, we are of the 
opinion that if Services effects such transactions in the ordinary course of its business, it is in the 
course of its business as a broker/dealer and not as an investment company principal underwriter. 
In that case, condition IV(a) would not be satisfied and the exemption, therefore, would not be 
available because, under the circumstances described above, Services is not acting in its capacity 
as a principal underwriter with respect to sales of shares of investment companies other than the 
Funds.5 

Although the persons who act as trustees for the Plans may have no discretion in selecting the 
investments to be made by various Plans, it appears that they may have discretion in determining 
the broker, dealer or agent through which such investments will be made. To the extent that they 
do have such discretion, the trustees would be plan fiduciaries with respect to their exercise of 
that discretion. Thus, if the Plan participants do not instruct the trustees with respect to such 
matters but, rather, rely on them as fiduciaries to select appropriate agents for the transactions, a 
selection by such a trustee of Cannon or Services as agent or broker would, in some 
circumstances, raise questions under section 406(b)(1) of ERISA.6 This is because Services (and 
Cannon, because it controls Services) has the power in such circumstances to replace the Plan 
trustees and to fix their compensation. As a result, Services and Cannon may be persons in which 
the trustees have the type of interest that may affect the trustees’ best judgement as fiduciaries.7 

5 Relief for such transactions, however, may be provided in Prohibited Transaction Exemption 
75-1 (40 FR 50845, October 31, 1975) and Prohibited Transaction Exemption 79-1 (44 FR 5963; 
January 30, 1979). In addition, the receipt by Services of commissions with respect to such 
purchases may be exempted from the restrictions of section 406(a) of ERISA by section 
408(b)(2) of ERISA. However, even if the receipt of commissions by Services is exempted by 
one or more of these exemptions, there may be additional prohibited transactions involved for 
the reasons discussed in the following paragraphs of the text. 

6 Section 406(b)(1) provides, in part, that a fiduciary with respect to a plan shall not deal with the 
assets of a plan in his own interest. 

7 See, 29 CFR §2550.408b-2(e) and examples (5) and (6) set forth in paragraph (f) of that 
regulation. 
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Any violation of section 406(b)(1) that arises by reason of such exercise of discretion would 
involve a separate prohibited transaction by the trustee not covered by any of the exemptions in 
PTE 77-9, and would exist whether or not the underlying transaction were exempt by PTE 77-9 
or otherwise. However, the materials you have submitted do not contain sufficient information to 
enable us to express our opinion with respect to particular transactions. 

You also indicate that you intend to comply with conditions set forth in section V of PTE 77-9 
by disclosing certain specified information to plan participants. Paragraphs (b), (c), (d) and (e) of 
section V relate to disclosure to, and approval by, an independent fiduciary in connection with 
proposed purchases of insurance or annuity contracts, or investment company shares. While we 
will not express an opinion on the adequacy of the disclosure you do propose to make, it appears 
to us that your proposed disclosure does not relate to all of the categories of information referred 
to in the aforementioned provisions of section V. We suggest, therefore, that you consider 
reviewing your operations with regard to the requirements of section V. However, we are of the 
opinion that, in the case of a participant who exercises control over the assets of his account in 
the manner described in section 404(c) of ERISA with respect to a given investment, the 
provisions of paragraph (b), (c), (d) and (e) of section V of PTE 77-9 may be satisfied with 
respect to that investment, if they are satisfied in all respects except that the participant is 
substituted in each case for the independent fiduciary referred to in those provisions.8 

8 You indicate that the Plans are designed to be “participant directed”, within the meaning of 
section 404(c) of ERISA. Section 404(c) provides, in part, that: 

[i]n the case of a pension plan which provides for individual accounts and permits a 
participant … to exercise control over assets in his account, if a participant … exercises 
control over assets in his account (as determine under regulations of the Secretary) --

(1) such participant … shall not be deemed to be a fiduciary by reason of such 
exercise, and 
(2) no person who is otherwise a fiduciary shall be liable under this part for any 
loss, or by reason of any breach, which results from such participants’ … exercise 
of control. 

The Department has not yet promulgated regulations under section 404(c). We do not express 
any opinion whether the provisions of paragraph (1) and (2) of section 404(c) apply in the case 
of the Plans. It should be noted, however, that there is no provision of the Code corresponding to 
section 404(c) that exempts disqualified persons from the imposition of any applicable excise 
taxes under section 4975 of the Code in connection with prohibited transactions. Under the terms 
of Reorganization Plan No. 4 of 1978 (43 FR 47713, December 31, 1978), the Internal Revenue 
Service has sole jurisdiction to grant exemptions from such taxes with respect to transactions that 
are “exempted by subsection 404(c) from the provisions of Part 4 of … Title I of ERISA.” 
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This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Alan D. Lebowitz 
Assistant Administrator for Fiduciary Standards 
Pension and Welfare Benefit Programs 


