
     
    
 
    
 

 
 

 
 

 
   

   
 

 
 

 
 

 

 
  

  
 

 
 

  

 
 

   
  

 
   

 
  

  
 
 

  
  

 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 80-21A 
3(1), 4(a) 

APR 17 1980 

Mr. James R. Deveney, II 
Weinberg and Green 
Nineteenth Floor 
10 Light Street 
Baltimore, Maryland 21202 

Dear Mr. Deveney: 

This is in reply to your letters of November 22, 1978, and May 29, 1979, requesting an advisory 
opinion regarding the applicability of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 
(ERISA) to the Civil Employee Association Insurance Trust (the Trust). The following is a 
summary of the representations contained in your November 22, 1978 letter and of materials 
which you furnished to us with your letters. 

You state that the Trust is sponsored by the Classified Municipal Employees Association of 
Baltimore City, Inc. (CMEA), a city-wide organization which represents employees of the City 
of Baltimore with regard to employment and working conditions. Employees of various city 
agencies voluntarily join CMEA and pay annual dues thereto. The Trust was created by CMEA 
to enable CMEA members to obtain life insurance, sickness and accident, hospitalization 
insurance or other insurance under group insurance programs. The Trust may be terminated by 
CMEA at any time. 

The Trust is administered by a board of five trustees. One of the trustees is the incumbent 
president of CMEA. The other four trustees are elected by the Board of Governors of the CMEA, 
upon nomination of the president. The Board of Governors of CMEA, upon recommendation of 
the president, may at any time remove one or more of the trustees, and select a new member as 
indicated above. The Executive Director of CMEA sits in an advisory capacity on the Board of 
Trustees of the Trust. According to the trust agreement, the insurance coverage provided by the 
Trust, and the terms and conditions of the policies effecting the insurance coverage are within the 
exclusive discretion of the trustees. The trustees select and endorse those group insurance plans 
which are made available to the CMEA members. Insurance brokers present various plans to the 
trustees for their approval or disapproval. Upon selection of an insurance plan by the trustees of 
the Trust, they approve the descriptive literature which will be sent to members of CMEA under 
the CMEA name. Participation in the Trust for all eligible persons is voluntary. However, a 
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CMEA member’s eligibility to participate in the Trust, under the terms of a particular insurance 
policy, is determined by the Board of Trustees. No commission is paid to the CMEA or to any 
individual other than the insurer. The insurer under the group term-life insurance plan pays 
administrative fees to the Trust in an amount equal to a percentage of the annual insurance 
premiums. No funds are contributed by CMEA. For those CMEA members participating in the 
Trust the insurance premiums are deducted from wages and are delivered by the employing city 
agency to an insurance broker who in turn remits the group insurance premium to the applicable 
insurance carrier. 

In your letters you inquire whether benefits provided through the Trust amount to one or more 
employee welfare benefit plans, within the meaning of section 3(1) of ERISA, and are therefore 
subject under section 4(a) of ERISA to title I of ERISA, including the reporting and disclosure 
requirements set forth in part 1 of that title. 

Section 3(1) of ERISA defines an employee welfare benefit plan as follows: 

… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that 
such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing 
for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, 
(A) medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, 
accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship, or other 
training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) 
any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 
(other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions). 

Department of Labor regulation 29 CFR 2510.3-1(j) clarifies the definition of the term 
“employee welfare benefit plan” for purposes of title I of ERISA by indicating that the term 
“employee welfare benefit plan” will not include group or group type insurance programs 
offered by an insurer to employees or members of an employee organization if certain criteria are 
satisfied. As indicated therein, the criteria are that the arrangement must be one in which (1) no 
contributions are made by an employer or employee organization, (2) participation is voluntary, 
(3) the sole function of the employer or employee organization with respect to the program is, 
without endorsing the program, to permit the insurer to publicize the program and to collect and 
remit premiums to the insurer, and (4) the employer or employee organization receives no 
consideration in connection with the program other than reasonable compensation for 
administrative services actually rendered in connection with payroll deductions or dues 
checkoffs. 

In your November 22, 1978 letter, you suggest that the benefit programs provided through the 
Trust may be group insurance programs described in regulation 2510.3-1(j). As noted above, 
however, your letters indicate that the Trust was created by CMEA and is sponsored by CMEA, 
that the Trust is composed of the incumbent president of CMEA and four trustees appointed by 
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the Board of Trustees of CMEA, that the trustees select and endorse group insurance plans to be 
made available to CMEA members, and that descriptive literature regarding the insurance 
program is sent to members of CMEA under the CMEA name. Under these circumstances, it 
appears that the CMEA’s functions with respect to the insurance programs provided through the 
Trust are not limited to permitting insurers to publicize such programs, without endorsement, and 
to collecting and remitting premiums to the insurers. In our opinion, therefore, the insurance 
programs provided through the Trust are not group or group-type insurance programs described 
in regulation 29 CFR 2510.3-1(j). 

You further inquire whether the Trust is to be considered the employee organization maintaining 
the insurance programs or whether the employee organization maintaining these programs is the 
CMEA. 

The term “employee organization” is defined in section 3(4) of ERISA to mean “… any labor 
union or any organization of any kind, or any agency or employee representation committee, 
association, group, or plan, in which employees participate and which exists for the purpose, in 
whole or in part, of dealing with employers concerning an employee benefit plan, or other 
matters incidental to employment relationships; or any employees’ beneficiary association 
organized for the purpose in whole or in part, of establishing such a plan.” 

Regardless of whether the Trust might be deemed to be an employees’ beneficiary association, 
we think that in view of the fact that the Trust was created by the CMEA and in view of the 
control that the CMEA exercises over the Trust, the benefit programs provided through the Trust 
are maintained by the CMEA. Since, as you recognize, the CMEA is clearly an employee 
organization within the meaning of section 4(a)(2) of ERISA, and since the benefit programs 
offered through the Trust provide benefits described in section 3(1) of ERISA, it is the 
Department’s opinion that these benefit programs amount to one or more employee welfare 
benefit plans within the meaning of section 3(1). 

Under section 3(3) of ERISA, the term “employee benefit plan” is defined to include employee 
welfare benefit plans. Under section 4(a) of ERISA, title I generally applies, except as provided 
in section 4(b), to any employee benefit plan if it is established or maintained by, among other 
entities, any employee organization representing employees engaged in commerce or in any 
industry affecting commerce. The phrase “industry or activity affecting commerce” is broadly 
defined in section 3(12) of ERISA. Of the exceptions from title I coverage listed in section 4(b), 
only section 4(b)(1) appears to be of potential relevance in this matter. Section 4(b)(1) provides 
that title I of ERISA does not apply to a plan which is a governmental plan, as defined in section 
3(32). 

The term “governmental plan” is defined in section 3(32) of ERISA as “… a plan established or 
maintained for its employees by the Government of the United States, by the government of any 
State or political subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of any of the foregoing 
….” 
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From the information submitted it appears that the Trust was established and is maintained by 
CMEA and is not maintained and was not established by a governmental entity. 

Thus, the Trust is an employee welfare benefit plan subject to title I of ERISA, including the 
reporting and disclosure provisions set forth in part 1 of that title. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 


