
     
    
 
    

 
 

 
 

 
 

 
 

  
  
 

 
 

 
 

    

 
  

 

 
  

 
  

 
 

  
 

    
 

 

 
 

 
  

 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 
Pension and Welfare Benefit Programs 

OPINION 80-20A 
3(1), 3(5) 

APR 16 1980 

Mr. Gary J. Torre 
Lillick McHose & Charles 
Two Embarcadero Center 
San Francisco, CA 94111 

Dear Mr. Torre: 

This is in reply to your letter of August 14, 1979, supplementing information presented in your 
original requests for advisory opinions. In your letter you urge that the Department reconsider its 
advisory opinion of January 15, 1979 that holiday and vacation payments made to employees by 
the Pacific Maritime Association (PMA) pursuant to a collective bargaining agreement with the 
International Longshoremen's and Warehousemen's Unions (ILWU) constituted employee 
welfare benefit plans within the meaning of ERISA title I. You also urge that the Department 
determine that a pay guarantee plan, also the result of collective bargaining between PMA and 
ILWU and the subject of an information letter issued by the Department January 18, 1979, 
should not be considered an employee welfare benefit plan within the meaning of ERISA title I. 

You argue that the above plans constitute payroll practices within the meaning of regulation 
section 2510.3-1(b)(3). You also content that ERISA section 403(a) requirements should not be 
applicable to the plans and, in this regard, you request an exemption from the requirements of 
ERISA title I pursuant to ERISA section 403(b)(4). 

You have clarified the role of PMA with regard to its employer members. You state that, rather 
than regarding PMA as an "agent for payroll purposes," as described in your earlier letters, the 
Department should regard PMA as an "employer bargaining agent." You also have clarified the 
requirements of the collective bargaining agreements you submitted with regard to funding 
arrangements for holiday, vacation, and pay guarantee benefits required thereby. You state that 
the collective bargaining agreements do not require employers to utilize any particular method of 
financing or of collecting monies to meet the benefit requirements specified therein. Rather, you 
state that the collective bargaining agreements merely require payments to be made at specified 
times and in specified amounts by PMA. It appears that employer members of PMA have elected 
to assure payments are made on schedule by regularly assessing themselves in order to contribute 



 
 

   
  

 
  

 
 

  
 

   
 

 
  

 
  
   

 
  

  
 

 
 

 
 

 
 

 
  

 
   

 
 

  
 

  

   
  

 
   

 
 

2 

adequate funds to PMA. PMA then pays benefits to employees in order to discharge benefit 
obligations as warranted in accordance with applicable collective bargaining agreements. 

With regard to your contention that the above plans are payroll practices within the meaning of 
regulation section 2510.3-1(b)(3), issued by the Department on August 15, 1975, which refers to 
payment of compensation "… out of the employer's general assets, on account of periods of time 
during which the employee, although physically and mentally able to perform his or her duties 
and not absent for medical reasons … performs no duties; for example (i) Payment of 
compensation while an employee is on vacation or absent on holiday …," the Department takes 
the position that the intent of the regulation is to exclude from ERISA title I coverage a type of 
arrangement not exhibited in the factual situation you describe. 

Paragraphs (b)(2) and (b)(3) of regulation section 2510.3-1 are designed to deal with payment of 
compensation out of general assets of the employer during periods of employee absences. Such 
payment could be construed as an employee benefit when an employee is absent for one of the 
reasons for which benefits described in sections 3(1) of ERISA and 302(c) of the Labor 
Management Relations Act are provided. Taken together, paragraphs (b)(2) and (b)(3) illustrate 
the point that payment of normal compensation out of general assets while the employee 
performs no duties does not usually constitute a welfare plan. Thus, it is clear that under the 
regulation, payments must be made from the general assets of an employer maintaining the plan. 
PMA may be an "employer" within the meaning of section 3(5) of ERISA because PMA is a 
group or association of employers acting indirectly in the interest of employers in relation to an 
employee benefit plan. However, because PMA is a separate entity to which member employers 
pay dues and assessments, and from which benefit payments are made to eligible employees of 
member employers, in the Department's view, payments from PMA to employees do not 
constitute payment of compensation out of the employer's general assets within the meaning of 
regulation section 2510.3-1(b)(3). 

Therefore, the Department affirms its earlier determination that the vacation and holiday benefits 
paid by PMA in accordance with collective bargaining agreements with ILWU constitute 
employee welfare benefit plans subject to ERISA title I requirements and are not merely payroll 
practices within the meaning of regulation section 2510.3-1(b)(3). In addition, it is the position 
of the Department of Labor that pay guarantee benefits made by PMA are benefits in the event of 
unemployment within the meaning of ERISA section 3(1), are a plan, fund or program 
established and maintained by an employer within the meaning of ERISA section 3(5), and thus, 
are an employee welfare benefit plan within the meaning of ERISA section 3(1). Because the 
PMA pay guarantee plan is not excluded from ERISA title I coverage by regulation section 
2510.3-1(b)(3) or other regulation, or otherwise excluded therefrom, compliance with all 
applicable ERISA title I requirements is mandatory. 

With regard to your interest in an exemption from ERISA title I trust requirements, the following 
information may be helpful to you. 
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Section 403(a) of ERISA requires that, in general, assets of employee benefit plans be held in 
trust by one or more trustees. Certain exceptions to this requirement are set forth in ERISA 
section 403(b). The Department has recently issued proposed regulations regarding the 
requirement that plan assets be held in trust. A copy of the proposed regulations, including 
proposed exemptions from the trust requirements, issued on August 28, 1979, is enclosed. 
Because the comment period on the proposed regulations ended March 27, 1980, the Department 
cannot assure you that any views you submit at this time will be included in the Department’s 
considerations concerning the final regulations. However, the Department welcomes public 
interest in its regulations and procedures at all times and will respond accordingly. In view of the 
pendency of these regulations and proposed exemptions, the Department is not considering at 
this time individual requests for relief from the trust requirements. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 

Enclosure 


