
     
    
 
    

 
 

 
 

 
 

 
 

  
 

 
 

 
 

 
 

  
 

 
 

  

   

  
 

  

   
 

 
 

 
 

 
  

   

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 
Pension and Welfare Benefit Programs 

OPINION 80-18A 
3(2) 

APR 14 1980 

Mr. Steven Bloom 
Kaplan, Sicking, Hessen, Sugarman, Rosenthal & Zientz 
P.O. Drawer 520337 
Miami, Florida 33152 

Dear Mr. Bloom: 

This is in response to your letter of July 6, 1979, requesting an advisory opinion regarding 
coverage under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, 
you ask 1) whether the Miami Elevator Constructors Trust (the Trust) is an employee pension 
benefit plan within the meaning of section 3(2) of ERISA; 2) whether, upon termination of the 
Trust, plan assets must be allocated pursuant to section 403(d)(1) of ERISA; and 3) whether the 
Trust is subject to the vesting requirements set forth in part 2 of title I of ERISA. 

You represent that the Trust was established in 1958 by the International Union of Elevator 
Constructors, Local #71 (the Union) to provide pension, disability, and death benefits for Union 
members. The Trust provided that it would terminate on September 1, 1978, unless revoked 
earlier and that all assets at that time would be distributed to the Union. Accordingly, the Trust 
has terminated payments effective September 1, 1978. The Union has contributed varying 
amounts of money from dues to the Trust from time to time. The only other source of income has 
been the return on investments. There have been no contributions by employers or individual 
Union members. In your letter you contend that the Trust is not an employee pension benefit 
plan, but that it is either 1) a gratuitous pay plan as identified in Department of Labor regulation 
29 CFR 2510.3-2(e), or 2) a program that does not cover “employees.” 

The term "employee pension benefit plan" is defined in ERISA 3(2) as: 

. . . any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that 
by its express terms or as a result of surrounding circumstances such plan, fund, or 
program --

(A) provides retirement income to employees, or 
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(B) results in a deferral of income by employees for periods extending to the 
termination of covered employment or beyond, regardless of the method of calculating 
the contributions made to the plan, the method of calculating the benefits under the plan 
or the method of distributing benefits from the plan. 

In order to constitute an employee pension benefit plan, a program 1) must provide benefits 
identified in the definition, 2) must provide those benefits to “employees,” and 3) must be 
established or maintained by an employer, an employee organization, or by both. 

The Trust clearly provides benefits specified in the definition and is established and maintained 
by an “employee organization.”1 

With respect to the individuals covered, you suggest that because section 3(2) refers to 
“employees” when discussing the class of persons to whom retirement benefits are provided, in 
view of the absence of involvement by an “employer” in the Trust, and the fact that benefits 
under the Trust are calculated upon length of membership in the Union rather than length of 
service with an employer, the Trust might be considered not to provide benefits to “employees” 
and, therefore, might be considered not to be a “pension plan” within the meaning of section 
3(2).2 It is our view, however, that the term “pension plan” as used in title I of ERISA does not 
necessarily exclude plans established and maintained by employee organizations for their 
members, in light of the specific reference in sections 3(2) and 4(a)(2) to plans, funds or 
programs established or maintained by an employee organization without the involvement of an 
employer. We also believe it significant that section 201(4) of ERISA (which is discussed in 
your submission and addressed further below) specifically excludes certain plans established and 
maintained by labor organizations from coverage under part 2 of title I of ERISA; such an 
exclusion would have been unnecessary if such plans were not considered “pension plans.” 

Accordingly, it is the position of the Department that the Trust is an employee pension benefit 
plan within the meaning of section 3(2) and that the Trust is covered under title I of ERISA 
unless otherwise excluded from coverage. 

The Trust is not a “gratuitous pay” plan as described in Department of Labor regulation 29 CFR 
2510.3-2(e) because, among other things, payments are not made from the Union’s general 
assets, and there is no limitation on the date by which a recipient must have retired to receive the 
benefits. 

1 Section 3(4) of ERISA defines the term “employee organization” to include a labor union. 
Thus, the Union constitutes an employee organization with the meaning of Section 3(4). 

2 In this connection, section 3(e) of the revised Trust rules and regulations conditions entitlement 
to Trust benefits for persons who joined the Union after October 1, 1958 upon completion of “at 
least 10 years of continuous service as a full-time Elevator Constructor.” It appears, therefore, 
that payment of benefits under the Trust is contingent to a significant extent on the existence of 
an employment relationship. 
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The foregoing constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this 
letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to 
the effect of advisory opinions. 

We are unable to give an advisory opinion regarding whether or not the Trust would fall within 
the meaning of sections 201(3) or (4) since there is insufficient information in your submission 
to determine whether or not the Trust was established or maintained by an entity which is 
described in Internal Revenue Code (IRC) §501(c)(5), (8), or (9) or whether the Trust fails under 
IRC §501(c)(18). If it is a plan described in ERISA sections 201(3) or (4), the Trust would not be 
covered by the provisions of part 2. 

You also ask for an advisory opinion that the return of the assets in question to the Union is not 
prohibited by section 403(d)(1) of ERISA.3 In this regard you contend that, by reason of sections 
4021(b)(4) and 4021(b)(5) of ERISA, the Trust is not a pension plan to which section 4021 
applies, and that the Trust is a plan “to which no employer contributions have been made,” 
within the meaning of section 403(d)(1). 

Title IV of ERISA, including section 4021, is administered by the Pension Benefit Guaranty 
Corporation (PBGC). Accordingly, the Department will not determine whether the provisions of 
section 4021 of ERISA apply to a pension plan at the time it terminates, and we have concluded 
that it would not be appropriate for the Department to issue the requested advisory opinion. See 
section 5 of ERISA Procedure 76-1. For your general information, however, if the PBGC were to 
determine that section 4021 would not apply to the Trust, and if the Trust were a plan to which 
no employer contributions have been made, the Trust would not be prohibited from distributing 
its residual assets pursuant to its terms. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 

3 This section provides that upon termination of a pension plan to which section 4021 of ERISA 
does not apply at the time of termination and to which this part applies (other than a plan to 
which no employer contributions have been made) the assets of the plan shall be allocated in 
accordance with the provisions of section 4044 of ERISA, except as otherwise provided in 
regulations of the Secretary of Labor. 


