
 
 

     
    
 
    
 

 
 

 
 

 
 

  
 

 
 

 
 

 
  

   
  

 
  

  
 

 
 

 
  

   
 

 
  

 
  

 

 
 

  
   

  
  

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 80-16A 
3(32), 3(1), 3(4) 

APR 2 1980 

Mr. Robert W. Wild 
Nixon, Hargrave, Devans & Doyle 
Post Office Box 1051 
Rochester, New York 14603 

Dear Mr. Wild: 

This is in reply to your request for an advisory opinion regarding applicability of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) to the death benefit plan (the Plan) sponsored 
by the Rochester Police Benevolent Association (the Association). Specifically, your request 
concerns whether the Plan is an employee welfare benefit plan within the meaning of section 
3(1) of ERISA title I and, if so, whether it is a governmental plan within the meaning of section 
3(32) of ERISA. We regret the delay in responding to your inquiry due to the volume of 
correspondence concerning ERISA. 

You represent that the Association's purpose is to provide comfort and assistance, including the 
payment of a death benefit, to family members upon the death of a member of the Association. 
Membership in the Association is voluntary and restricted to current and retired police officers of 
the Rochester, New York Police Department who satisfy the Association's eligibility 
requirements as set forth in Article II of the Association’s constitution. 

Article VI, section 2, of the Association's constitution provides that in the event of ordinary death 
of a member $7,000 will be paid to a named beneficiary or beneficiaries. Article VI, section 3, 
states that in the event of accidental death $10,000 will be paid. Article VI, section 5, provides 
that in the event of death in the line of duty $15,000 will be paid. You also state that, apart from 
such death benefits, the Association's expenses include the cost of flowers and administrative 
expenses. The Association’s income is derived from initiation fees, dues, bequests, and income 
on investments. All assets are held in trust by Security Trust Company, Rochester, New York, in 
accordance with a trust agreement entered into with the Association on January l, 1975. Article 
V, section 2, of the constitution provides for a board consisting of 13 trustees to govern the 
Association. Article V, section 2, also provides that 10 of the 13 trustees are to be members of 
the Association. The remaining three board members are civilian members appointed by the 
board from the community. The Association bylaws provide for the election of Association 
officers and elected trustees. 
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You also state that the City of Rochester did not participate in setting up the Plan, has no power 
to amend or terminate it, and provides no funds or personnel for its operation. However, you 
assert that the following facts indicate the close relationship between the City of Rochester and 
the Plan: (1) all Association members and 10 of l3 trustees are necessarily employees of the City 
of Rochester; (2) the police chief of the City of Rochester is ordinarily president of the 
Association if he or she is an Association member; and (3) the business of the Association is 
ordinarily conducted on property of the City of Rochester. 

Section 3(1) of ERISA defines the term "employee welfare benefit plan" to mean: 

. . . any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or 
maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that 
such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing 
for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, 
(A) medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, 
accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship or other 
training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) 
any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 
(other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions). 

There is no question that the Association maintains a program for the purpose of providing 
benefits in the event of death. At issue, therefore, is whether the program was established or is 
maintained by an employee organization. 

Section 3(4) of ERISA defines the term "employee organization" to include an employees' 
beneficiary association. The term "employees' beneficiary association” as used in section 3(4) is 
not defined in ERISA. Substantially identical language, however, was used in the definition of 
the term "employee organization" in section 3(3) of the Welfare and Pension Plans Disclosure 
Act (the WPPDA), Pub. L. No. 85-836, 72 Stat. 997 (1958). (The WPPDA was repealed by 
ERISA section 111(a)(1).) In interpreting section 3(3) of the WPPDA, the Department developed 
certain criteria to be used in construing the term "employees' beneficiary association." Those 
criteria, which are set forth in §315.100 of the WPPDA Interpretive Manual (1965), are: 

1. Membership in an employees' beneficiary association is conditioned on employment status --
for example, membership might be limited to employees of a certain employer or members 
of one union; 

2. An employees' beneficiary association has a formal organization, with officers, by-laws, or 
other indications of formality; 
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3. An employees' beneficiary association which is an "employee organization" within the 
meaning of the statute is organized for the purpose, in whole or in part, of establishing a 
welfare or pension plan. 

Based on your representations and on the Association's constitution and bylaws, it appears that 
the Association meets these criteria for the following reasons: (1) membership in the Association 
is limited to certain current and retired police officers of the Rochester, New York Police 
Department; (2) the Association has a formal organization with a board of trustees, officers, a 
constitution and bylaws; and (3) according to its constitution the Association is organized to 
provide a program of welfare benefits. Accordingly, the Department of Labor is of the opinion 
that the Association is an employees' beneficiary association and, therefore, an "employee 
organization" within the meaning of ERISA section 3(4).1 Thus, the program of death benefits it 
maintains is an "employee welfare benefit plan" within the meaning of ERISA section 3(1). 

ERISA section 4(a) provides that ERISA title I applies to any employee welfare benefit plan 
established or maintained by, among other entities, an employee organization, except as provided 
in ERISA section 4(b), and with certain other exceptions not here relevant. ERISA section 
4(b)(1) provides that ERISA title I requirements do not apply to an employee benefit plan which 
is a governmental plan within the meaning of ERISA section 3(32). 

Section 3(32) defines the term "governmental plan" to mean a plan established or maintained for 
its employees by the government of the United States, by the government of any state or political 
subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of any of the foregoing. Although the 
Association's membership and some of the Association's officers and trustees are employed by 
the City of Rochester, and conduct the Association's business transactions on City property, the 
Association itself is not a governmental entity described in section 3(32). Your letter indicates 
that the City of Rochester did not set up the Plan, has no power to amend or terminate it, and 
provides no funds or personnel for its operation. Under these circumstances, we do not think that 

1 In your letter you suggest that the term "employees' beneficiary association" as used in section 
3(4) of ERISA is coextensive with the term "voluntary employees' beneficiary association" as 
used in section 501(c)(9) of the Internal Revenue Code of 1954 (the Code). You assert that the 
Association is not a voluntary employees' beneficiary organization within the meaning of section 
501(c)(9) of the Code and you suggest that it is, therefore, not an employees' beneficiary 
association within the meaning of section 3(4) of ERISA. 

In using the term "employees' beneficiary association," section 3(4) of ERISA does not refer to 
section 501(c)(9) of the Code. Accordingly, we do not think that in using that term in title I of 
ERISA, Congress intended to restrict it by excluding organizations which are not, or have not 
been determined to be voluntary employees' beneficiary associations within the meaning of 
section 501(c)(9) particularly in view of the independent body of interpretations which the 
Department had issued under language in the WPPDA virtually identical to that of ERISA. 
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the program of benefits provided by the Association is a governmental plan within the meaning 
of ERISA section 3(32). 

For the above reasons, we have concluded that the Association is maintaining an employee 
welfare benefit plan within the meaning of ERISA section 3(1) which is subject to ERISA title I. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. We have considered your request for a conference under section 8 of 
the procedure and have decided that a conference is not necessary in providing this advisory 
opinion. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 


