
     
    
 
    
 

 
 

 
 

 
 

   
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
  

  
   

 
   

 
 

  
  
 

  
  

 

  
  

 
 

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration 
Washington, D.C. 20216 

Reply to the Attention of: 

OPINION 80-14A 
3(1), 3(2), 3(4), 3(5) 

MAR 12 1980 

Mr. Bruce L. Castor 
Ballard, Spahr, Andrews & Ingersoll 
30 South 17th Street 
Philadelphia, Pennsylvania 19103 

Dear Mr. Castor: 

This is in response to your request of February 1, 1977, for an advisory opinion regarding 
whether the benefit program maintained by the Lower Merion Township Police Pension 
Association (Association) is subject to title I of the Employee Retirement Income Security Act of 
1974 (ERISA). I regret that our heavy workload has resulted in a delay in responding to your 
letter. 

The following is a summary of the material representations in your letter. The Association 
provides disability, death, and retirement benefits supplemental to those provided by Lower 
Merion Township. Membership in the Lower Merion Township Police Force for at least one 
month is a basic eligibility requirement for receipt of benefits, and policemen who are not 
Association members are eligible for benefits. Section 2 of the Association by-laws, enclosed 
with your letter, contains additional specific eligibility requirements. Three trustees hold the 
assets of the Association, one of whom is appointed by the Board of Township Commissioners 
of Lower Merion Township, one of whom is appointed by the President Judge of the Court of 
Common Pleas of Montgomery County, and one of whom is elected by the members of the 
Association. A majority of the directors and trustees of the Association are not police officers. 
The by-laws of the Association provide in Article II, Section 2 that the Board of Directors shall 
consist of the three trustees, the Superintendent of Police of Lower Merion Township, and six 
members of the Association to be selected annually by the trustees and that not more than four of 
the directors at any time may be police officers. The Association, as a community group, 
depends almost entirely on volunteers from the community for staffing, solicitation, and 
administration. Benefits are provided from the trust income and from contributions solicited 
annually from the community, and are dependent on voluntary contributions from the 
community. Membership in the Association is open to anyone who contributes $5.00. The 
Association does not deal with an employer with respect to an employee benefit plan. 



 
 

  
  

  

 
 

 
 

  
 

 
  

  
 

  
   

   
 

  
 

 
  

 
 

  
 

  
 

 
  

 

  
 

Enclosed with your letter were, among other documents, a letter dated July 17, 1952, from the 
Internal Revenue Bureau, U.S. Treasury Department, expressing the opinion that the Association 
is exempt from Federal income tax under the provisions of section 101(6) of the Internal 
Revenue Code of 1939, which corresponds to section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 
1954 (the Code); and a letter dated September 22, 1971, from the Internal Revenue Service 
classifying the Association as an organization that is not a private foundation, as defined in 
section 509(a) of the Code, because it is an organization described in section 509(a)(1) of the 
Code. We assume that these letters continue to be valid under current law. 

Section 3(1) of ERISA defines “employee welfare benefit plan” in relevant part as “… any plan, 
fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer 
or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was 
established or is maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, 
through the purchase of insurance or otherwise, (A) … benefits in the event of sickness, … 
disability, death … (other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such 
pensions).” 

Section 3(2) of ERISA defines “employee pension benefit plan” as “… any plan, fund, or 
program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an 
employee organization, or by both, to the extent that by its express terms or as a result of 
surrounding circumstances such plan, fund, or program -- (A) provides retirement income to 
employees, or (B) results in a deferral of income by employees for periods extending to the 
termination of covered employment of beyond, regardless of the method of calculating the 
contributions made to the plan, the method of calculating the benefits under the plan or the 
method of distributing benefits from the plan.” 

Under section 3(1) and (2) of ERISA, in order for a plan to constitute an “employee welfare 
benefit plan” or an “employee pension benefit plan” within the meaning of ERISA it must be 
established or maintained by an employer, an employee organization, or both. Section 3(5) 
defines “employer” as any person acting directly as an employer, or indirectly in the interest of 
an employer, in relation to an employee benefit plan; and includes a group or association of 
employers acting for an employer in such capacity. It seems clear that the Association is not an 
employer, within the meaning of section 3(5) of ERISA, with respect to the benefit program at 
issue. 

Section 3(4) defines “employee organization” as any labor union or any organization of any 
kind, or any agency or employee representation committee, association, group, or plan, in which 
employees participate and which exists for the purpose, in whole or in part, of dealing with 
employers concerning an employee benefit plan, or other matters incidental to employment 
relationships; or any employees’ beneficiary association organized for the purpose in whole or in 
part, of establishing such a plan. 
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The Association, according to your letter, does not deal with an employer with respect to a 
benefit program, and we assume that it does not deal with an employer concerning other matters 
incidental to the employment relationship. 

Under the circumstances described in your letter and the materials submitted therewith regarding 
the functions, structure, and financing of the Association, moreover, it does not appear that the 
Association is an employees’ beneficiary association, as that term is used in section 3(4). 

Since the Association is not an employer or an employee organization, the benefit program 
which it maintains is neither an “employee welfare benefit plan” under section 3(1) of ERISA 
nor an “employee pension benefit plan” under section 3(2) and, thus, is not an employee benefit 
plan within the meaning of section 3(3). Since under ERISA section 4(a), title I of ERISA 
applies only to employee benefit plans, title I does not apply to the benefit program which the 
Association maintains. 

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter 
is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the 
effect of advisory opinions. 

Sincerely, 

Ian D. Lanoff 
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs 
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