
 

 

 

August 1, 2014 

 

Submitted via email to E-OHPSCA-FAQ.ebsa@dol.gov  

Department of Labor 

Employee Benefits Security Administration 

200 Constitution Avenue NW 

Washington, D.C.  20210 

 

RE: Request for Public Comment on the Application of the Patient Protection and 

Affordable Care Act Out-of-Pocket Limitation on the Use of Reference-Based 

Pricing in Employer Health Care Plans 

Dear Sir or Madam: 

HR Policy Association (“HR Policy” or the “Association”) welcomes the opportunity to 

comment on the Affordable Care Act Implementation Frequently Asked Questions (FAQ) Part 

XIX published by the Department of Labor (DOL) on May 2, 2014.
1
  The comments below 

specifically address “Q4: If large group market coverage or self-insured group health plan has a 

reference-based pricing structure, under which the plan pays a fixed amount for a particular 

procedure (for example, a knee replacement), which certain providers will accept as payment in 

full, how does the out-of-pocket limitation apply when an individual uses a provider that does 

not accept that amount as payment in full?” 

HR Policy Association represents the Chief Human Resource Officers of more than 360 of 

the largest employers in the United States.  Collectively, their companies employ more than 10 

million employees in the United States, nearly nine percent of the private sector workforce.  

Together the member companies spend more than $80 billion annually providing health 

insurance to tens of millions of American employees, their dependents and retirees.  As the 

senior human resource executive for their companies, HR Policy Association members play a 

lead role in health care strategy, design, and implementation of the health care plans their 

companies offer to their employees and retirees. 

HR Policy appreciates DOL’s decision to enable a large group market plan or self-insured 

group health plan to utilize a reference-based pricing structure until further guidance is provided.  

The Association strongly believes that reference-based pricing structures used as part of an 

employer’s health care plan design comply with the out-of-pocket maximum requirements of 

PHS Act section 2707(b) because they effectively treat providers that accept the reference price 

as in-network providers.
2
  Moreover, research shows that reference-based pricing structures have 

 

                                                             
1 Employee Benefits Administration, U.S. Department of Labor, “FAQs about Affordable Care Act Implementation 

(Part XIX),” available at http://www.dol.gov/ebsa/faqs/faq-aca19.html. 
2
 It is important to note that there is a variety of reference-based pricing structures.  Moreover, employers and 

insurance carriers can effectively achieve the same result (reducing excessive price variation) by modifying the 

terms of the contracts for their in-network providers.  For example, only those providers in a certain area that accept 

a certain price for specific services will be considered ‘in-network” by the health care plan. 
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the potential to drive significant health care savings for both employees and employers by 

creating voluntary incentives to reduce the wide variation in provider prices that currently exists 

in the United States.  DOL should do everything possible to encourage these programs and do 

nothing to limit or discourage them at this time. 

Reference Pricing and the Annual Limitation on Cost-sharing 

Section 2707(b) of the Public Health Service (PHS) Act, as added by the Affordable Care 

Act (ACA), provides that a non-grandfathered group health plan shall ensure that any cost-

sharing requirements (excluding premiums and balance billing amounts for non-network 

providers or spending for non-covered services) under the plan does not exceed the limitations 

provided for under section 1302(c)(1), annual limitation on cost-sharing.
3
  The Department of 

Health and Human Services has set the 2015 annual limit on the maximum out-of-pocket costs a 

participant can be required to pay at $6,600 for self-only coverage and $13,200 for coverage 

other than self-only.
4
  The Internal Revenue Service has set the 2015 out-of-pocket annual limit 

for HSA-compatible high deductible health plans at $6,450 for self only coverage, and $12,900 

for coverage other than self-only.
5
 

Prior FAQ Part XVIII Q4 clarified that if a plan includes a network of providers, and a 

participant receives services from an out-of-network provider who charges more than the plan’s 

allowed amount, a practice typically called “balance billing,” the plan is not required to count the 

participant’s out-of-pocket costs toward the plan’s annual out-of-pocket maximum.
6
 

FAQ Part XIX Q4 clarifies that until further guidance is issued, a large group market plan or 

self-insured group health plan that uses a reference-based pricing program may treat providers 

that accept the reference amount as the only in-network providers, provided the plan uses a 

reasonable method to ensure that it provides adequate access to quality providers. 

After reviewing FAQ Part XIX Q4 and the ACA, we wish to address two items of concern: 

 DOL should not limit the use of reference-based pricing programs because of their ability 

to drive health care savings; and 

 There is no statutory basis for DOL to impose any network adequacy requirements on 

self-insured employer health care plans. 

 

                                                             
3 Public Law 111-148, section 1201 adding Sec. 2707 to the PHA, and Public Law 111-148, sections 1302(c)(1) and 

1302(c)(3)(B). 
4 79 Fed. Reg. 13744 (March 11, 2014). 
5 IRS Rev. Proc. 2014-30, April 23 2014, available at http://www.irs.gov/pub/irs-drop/rp-14-30.pdf.  Under the 

ACA, the generally applicable out-of-pocket (OOP) maximum limits and OOP maximum limits for health savings 

account-compatible high deductible health plans (HDHPs) were the same in 2014.  However, beginning in 2015, 

there are different amounts for the general OOP maximum and the OOP maximum limits specifically for HSA-

compatible HDHPs.  This results from the OOP maximum limits for HDHPs being governed by the indexing 

required in the Internal Revenue Code, while the indexing for general OOP maximum limits is determined by the 

Department of Health and Human Services. 
6 Employee Benefits Administration, U.S. Department of Labor, “FAQs about Affordable Care Act Implementation 

(Part XVIII) and Mental Health Parity Implementation,” available at http://www.dol.gov/ebsa/faqs/faq-aca18.html. 
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DOL Should Not Limit the Use of Reference-based Pricing Programs Because of their Ability to 

Drive Health Care Savings 

One of the most significant benefits of reference pricing is its potential to drive health care 

savings by reducing the wide variation in provider prices that currently exists in the U.S.  A 

recent analysis of employer claims data by Castlight Health found significant price variation 

across the country for different kinds of medical services that reference pricing may be able to 

address.
7
  Moreover, research strongly suggests that reference pricing programs may be an 

effective cost-control strategy when applied to frequently performed procedures where the prices 

charged vary widely across providers but the quality of results is relatively the same. 

 A 2006 review of ten studies of a reference-based pricing for pharmaceuticals found that, 

overall, drug expenditures dropped significantly.
8
 

 One study found that a reference-based pricing program run by the California Public 

Employees’ Retirement System for knee and hip replacement surgery saved CalPERS 

$5.5 million over two years, with most of the savings attributed to providers lowering 

their prices to meet the reference price.
9
 

 Another study estimates employers could reduce health care costs by $9.4 billion, or 1.6 

percent of all spending on health care services, if they adopted reference pricing for hip 

and knee replacement, colonoscopy, magnetic resonance imaging of the spine, 

computerized tomography scan of the head or brain, nuclear stress test of the heart, and 

echocardiogram.
10

 

In a survey published by Mercer last year, 11 percent of large employers said they were 

already using reference pricing and another 16 percent said they were considering it.  It was also 

identified as one of the top five cost savers for large employers.
11

 

At this point, there is no evidence that employers are using reference pricing as a subterfuge 

for the imposition of otherwise prohibited limitations on coverage.  They are simply trying to 

manage their health care costs by reducing price variation without negatively impacting quality.  

Limiting employers ability to utilize reference pricing or imposing network adequacy 

requirements on their plans if they chose to use such programs, could significantly impact the 

ability for employers to create high-quality clinically integrated networks, and will create yet 

another incentive for employers to reconsider what their future health care strategy should be.  It 

could also impede the much need standardization of prices across the United States. 

                                                             
7 Castlight Health, Staying ‘In-Network’ for Common Medical Services Does Not Guarantee ‘Low-Cost,’ available 

at http://www.castlighthealth.com/new-analysis-of-common-medical-services-shows-staying-in-network-does-not-

guarantee-low-cost/.  Also see: Center for Health Innovation and Analysis, Health Care Provider Price Variation in 

the Massachusetts Commercial Market, Commonwealth of Massachusetts, November 2012; and Elise Viebeck, 

Wide differences found in what hospitals charge patients for same procedures, The Hill, May 8, 2013. 
8 Hau Liu, Closing the Gap: Reducing Price Variance in Health Care with Reference-Based Pricing, Castlight 

Health, July 2012. 
9 James C. Robinson and Timothy T. Brown, Increases In Consumer Cost Sharing Redirect Patient Volumes And 

Reduce Hospital Prices For Orthopedic Surgery, Health Affairs, 32, no.8 (2013):1392-1397. 
10 Paul Fronstin and M. Christopher Roebuck, Reference Pricing for Health Care Services: A New Twist on the 

Defined Contribution Concept in Employment-Based Health Benefits, Employee Benefits Research Institute, April 

2014. 
11 Mercer’s national Survey of Employer-Sponsored Health Plans, Mercer, February 2013, available at 

http://benefitcommunications.com/upload/downloads/Mercer_Survey_2013.pdf. 
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There is No Statutory Basis for DOL to Impose Any Network Adequacy Requirements on 

Self-Insured Employer Health Care Plans 

Although the ACA requires health care plans sold in the public exchanges (individual and 

small group markets) to have adequate networks, it does not require self-insured employers to 

have adequate networks.  Further, the Employee Retirement Income Security Act (ERISA) does 

not speak directly to plan design issues like network adequacy,
12

 and the ACA bars the 

promulgation of regulations that prohibit “a group health plan or health insurance issuer from 

carrying out utilization management techniques that are commonly used as of the date of 

enactment of this Act.”
13

  At the very least, DOL needs to clearly identify the legislative 

authority it believes it has before proceeding with any further guidance or rulemaking that would 

impose regulatory mandates or restrictions on network adequacy for self-insured employer plans. 

Employers recognize and value the importance of creating and maintaining sufficient 

provider networks for their employees and should DOL decide to issue further guidance or 

regulations a one-size-fits-all regulatory approach to measuring network adequacy could have 

serious unintended consequences.  For example, a requirement that self-insured plans contract 

with a specific numbers and/or types of providers could result in a lower quality of care and 

higher prices for employees.  Moreover, what is considered acceptable or adequate will vary by 

region and state. 

*          *          * 

Employers are trying different health care plan design strategies to improve the health care 

outcomes for their employees and manage their health care costs.  Employers must have 

flexibility to develop innovative network approaches.  We appreciate your consideration of the 

comments set forth above and strongly urge DOL should do everything possible to encourage 

these programs and do nothing to limit or discourage them at this time.  If the Association can be 

of further assistance, please contact Mark Wilson at 202-315-5575 or mwilson@hrpolicy.org. 

Sincerely, 

 

Mark Wilson 

Vice President, Health & Employment Policy 

Chief Economist 

HR Policy Association 

                                                             
12 For self-insured employers, ERISA preempts state network adequacy laws and does not replace them with a 

federal equivalent. 
13 Public Law 111-148, section 1562(d). 


