U.S. Department of Labor Pension and Welfare Benefits Program
Washington, DC 20210 :

JA 23 198

Ms. LaDonna Wallace

President :

Plain English, Inc.

2029 Century Park East, Suite 600
Los Angeles, California 90067

Dear Ms. Wallace:

This is in response to your letter in which you requested
advice concerning compliance with certain reporting and
disclosure requirements under Part 1 of Title I of the
Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). We
regret that the volume of correspondence concerning ERISA
has resulted in a delay in responding to your request.

In your letter you indicate that Plain English, Inc. is a
legal and business communications consulting firm which special-
izes in making difficult writing more readable, and particularly
in translating complex legal documents into language easily
understood by the layperson. In this regard, ome-of your
clients has inquired as to the possibility of your developing
- one document which would serve the purposes of both a plan
document and a summary plan description (SPD). You indicate
that your language and legal statf agree that one document in
plain language could be made to meet the requirements of a
legal document and also the disclosure requirements applicable
‘to SPDs set forth at 29 C.F.R. $2520.102-1 et seq. Accordingly,
you have requested advice as to whether any statutory or regu-
latory prohibition exists with respect to the use of a single v
~document to serve as both a plan document and an SPD under ERISA.

Neither Title I of ERISA nor the regulations issued thereunder
contain any provision which expressly prohibits the use of a
single document to serve as both a plan document and an SPD,

or which expressly requires that the SPD and plan document be
two separate documents. If a document, therefore, is written
in "plain language" and satisfies the requirements of 29 C.F¥.R.
§2520.102-2, pertaining to the style and format requirements



T

for SPDs, it is the view of the Department that a plan would
not be precluded from using that document as a summary plan
description solely because the document is also the plan

‘instrument, provided that it alsc meets all other requirements

applicable to summary plan descriptions.

It should be noted, however, .that the Department would not con-
sider a document to be in compliance with the summary plan
description requirements if the document is overly complex or
lengthy, or contains information so extraneous to that information
required to be contained in the summary plan description that

the intended purpose of the summary plan description is dimin-
ished or otherwise undermined.

T

We hope this information is of benefit to you.

This letter constitutes an information letter under ERISA
Procedure 76-1. Accordingly, this letter is issued subject to
the provisions of that procedure, including section 11, relating
to the effect of information letters.

Sincerely,

Peter A. Straub
Chief

- Division of Reporting and Disclosure

Office ot Reporting and Plan Standards



