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Dear Mr. Hyde: 

This is in response to a letter and subsequent information you submitted on behalf of J.B. 
Hunt Transport Services, Inc. (J.B. Hunt) requesting an advisory opinion under the 
Employee Retirement Income Security Act of 1974, as amended (ERISA).  In particular, you 
requested guidance regarding the use of demutualization proceeds that were received by 
the J.B. Hunt Transport Services, Inc. Employee Benefits Plan (Plan). 

You made the following representations in support of your request.  J.B. Hunt is a publicly 
traded diversified transportation services company.  As a consequence of the 
transportation business, J.B. Hunt experiences a high rate of turnover in its employee 
workforce.  The Plan is an employee welfare benefit plan sponsored by J.B. Hunt to provide 
specified medical, dental, vision, life, healthcare and other welfare benefits to its 
participants, all of whom are employees of J.B. Hunt.  In September 2001, the Plan’s trust – 
known as the J.B. Hunt Transport Services, Inc. Benefit Plan Trust (Trust) - received 
approximately $800,000 of Prudential Financial, Inc. (Prudential) common stock as 
“demutualization proceeds” in connection with Prudential’s mutual-to-stock conversion.   

The demutualization proceeds were attributable to a group insurance policy that was 
purchased by the Plan from Prudential to provide voluntary term life and driver disability 
insurance for certain participants in the Plan, who desired such coverage.  J.B. Hunt did not 
make any employer contributions to the Plan to purchase this insurance.  Premiums paid 
by the Plan for the insurance were funded entirely by participant contributions made to the 
Plan.  As a result, the Plan’s trustees determined that the entire amount of the 
demutualization proceeds received by the Trust were “plan assets” of the Plan and, as 
such, were subject to the fiduciary responsibility provisions of ERISA.  However, very few 
of the J.B. Hunt employees who actually contributed, as Plan participants, toward the 
premium payments for insurance policies issued by Prudential to the Plan, which resulted 
in the Plan’s receipt of demutualization proceeds from Prudential, were participants in the 
Plan at the time of the Plan’s receipt of such proceeds. 

J.B. Hunt hired various consultants whose fees it paid as part of the process of determining 
how to appropriately use the Plan’s demutualization proceeds.  After considering the 
consultants’ advice, J.B. Hunt decided to amend the Plan to provide for a wellness program 
to enhance the health care benefits available to current Plan participants.  The Plan, as 
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amended, paid for benefits and related administration expenses under the Wellness 
Program until the demutualization proceeds were exhausted, at which time J.B. Hunt 
became liable under the terms of the Plan for the cost of providing those benefits and 
related administrative expenses. 

You requested guidance as to whether it was permissible to use the demutualization 
proceeds to provide for the Wellness Program under the amended terms of the Plan as a 
benefit for current Plan participants rather than using the demutualization proceeds in a 
way that would benefit only those current and former Plan participants who contributed 
monies toward premiums payments made to Prudential for the insurance contract that 
generated the Plan’s receipt of demutualization proceeds.  You further asked whether the 
payment of expenses allocable to the amendment of the Plan to establish the Wellness 
Program would have been proper plan expenses that were payable from the 
demutualization proceeds. 

Section 403(a) of ERISA provides that all assets of an employee benefit plan shall be held in 
trust by one or more trustees pursuant to a written trust agreement unless subject to one of 
the exceptions in section 403(b) of ERISA. Section 403(c)(1) of ERISA provides, in part and 
subject to certain exceptions, that the assets of a plan shall never inure to the benefit of any 
employer and shall be held for the exclusive purpose of providing benefits to participants 
in the plan and their beneficiaries and defraying reasonable expenses of administering the 
plan.  

Section 404(a)(1)(A) of ERISA requires that a fiduciary of a plan discharge his or her duties 
with respect to the plan solely in the interest of the participants and beneficiaries, and for 
the exclusive purpose of providing benefits to participants and their beneficiaries and 
defraying reasonable expenses of administering the plan. ERISA section 404(a)(1)(B) 
requires plan fiduciaries to act with the care, skill, prudence and diligence under the 
circumstances then prevailing that a prudent man acting in a like capacity and familiar 
with such matters would use in the conduct of an enterprise of a like character and with 
like aims.  Section 404(a)(1)(D) of ERISA provides that fiduciaries shall discharge their 
duties in accordance with the documents and instruments governing the plan insofar as 
such documents and instruments are consistent with the provisions of Titles I and IV of 
ERISA. 

In Advisory Opinion 2001-02 (Feb. 15, 2001) and an information letter to Theodore R. 
Groom dated February 15, 2001 (Groom Information Letter), the Department stated that in 
the case of an employee pension benefit plan, or where any type of plan or trust is the 
policyholder, or where the policy is paid for out of trust assets, all of the proceeds received 
by the policyholder in connection with a demutualization would constitute plan assets.  
Further, the Department stated that in the case of an employee welfare benefit plan with 
respect to which participants pay a portion of the premiums, appropriate plan fiduciaries 
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must treat as plan assets the portion of the demutualization proceeds attributable to 
participant contributions.   

The Department has taken the position that there is a discreet class of discretionary 
activities which relate to the formation, rather than the management or operation of an 
employee benefit plan.  These so-called settlor functions include decisions relating to the 
establishment, design and termination of a plan and generally are not fiduciary activities 
governed by ERISA.  The U.S. Supreme Court has held that an employer does not violate 
ERISA by amending an overfunded pension plan to provide additional benefits to plan 
participants, even when the employer may benefit indirectly from the amendment.  Hughes 
Aircraft v. Jacobson, 525 U.S. 432 (1999); Lockheed Corp. v. Spink, 517 U.S. 882 (1996).  
Similarly, in the Department’s view, and assuming there are no plan terms that would limit 
the employer’s authority to so amend the plan, an employer would not violate ERISA by 
amending a plan as you described so that demutualization proceeds are used exclusively to 
provide additional benefits to current plan participants.  In fact, in the Groom Information 
Letter, the Department observed that “prior to or simultaneous with the distribution of 
demutualization proceeds constituting plan assets, such assets could be applied to 
enhancing plan benefits under existing, supplemental or new insurance policies or 
contracts . . .”.  This conclusion would not be altered by the fact that the employer in your 
case may receive incidental benefits, such as lower plan costs, as a result of the wellness 
benefits being added to the Plan.1  As a plan provision, pursuant to section 404(a)(1)(D) of 
ERISA, a fiduciary would be required to follow such a provision unless the fiduciary could 
articulate well-founded reasons why doing so would give rise to violations of title I and IV 
of ERISA, including, for example, the prudence and exclusive benefit requirements of 
section 404 of ERISA.    

Thus, absent plan terms to the contrary, in our view, fiduciaries of an employee welfare 
benefit plan may use demutualization proceeds that are plan assets for the benefit of all 
current participants and beneficiaries, rather than only for those who actually contributed 
to premium payments for the insurance policies.  In the situation you describe, ERISA does 
not require plan fiduciaries to consider the interests of individuals who are no longer 
covered under the plan in deciding how to use such demutualization proceeds. 

With respect to your first question, this letter constitutes an advisory opinion under ERISA 
Procedure 76-1 and is subject to the provisions of that procedure, including section 10 
thereof relating to the effect of advisory opinions.  Because of the inherently factual nature 
of your second question, in accordance with section 5.01 of ERISA Procedure 76-1, we have 
determined that it is appropriate to respond to your inquiry by providing the following 
general information. 

Reasonable expenses incurred by plan fiduciaries in determining how best to carry out 
their fiduciary duties may be legitimate expenses of the plan.  However, expenses incurred 
                                                 
1  See Advisory Opinions 2001-01A (Jan. 18, 2001) and 2003-04A (Mar. 26, 2003). 
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in connection with performance of a settlor function (e.g., costs of consultant studies as to 
whether to provide or terminate the wellness benefit and the amendment of the plan itself 
to provide the benefit) would not be considered a proper plan expense.  Administrative 
and operational expenses (e.g., plan administration; communications to employees 
regarding the benefits; and the payment of the benefits) incurred in the ordinary course of 
implementing and maintaining a plan, once a settlor decision has been made, would be 
considered proper plan expenses, provided that amounts expended are reasonable.2   

Sincerely, 
 
 
 
Louis J. Campagna 
Chief, Division of Fiduciary Interpretations 
Office of Regulations and Interpretations 
 

                                                 
2  See Advisory Opinion 2001-01A, supra. 


	 

