
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
April 28, 1995 FMLA-58 
 
Dear Name*, 
 
This is in response to your inquiry on the Family and Medical Leave Act (FMLA) regulations. 
 
Your client has asked you for guidance on provisions in sections 825.310(c) and (f) of the FMLA 
Regulations, 29 CFR Part 825, regarding the circumstances under which an employer may request an 
employee to furnish a return-to-work medical certification. Paragraph (f) of that section states that an 
employer may delay job restoration until the employee submits a required fitness-for-duty certification, 
unless the employer has failed to notify the employee of this requirement in accordance with paragraph 
(e) of that section (see the enclosed correction document published in the Federal Register on March 30 
which, among other revisions, corrected the paragraph citation from (c) to (e) in this section). Paragraph 
(c) of section 825.310 states that the certification provided by an employee need only be a simple 
statement that an employee is able to return to work; however, a health care provider employed by the 
employer may contact the employee's health care provider, with the employee's permission, for purposes 
of clarification of the employee's fitness to return to work. No additional information may be acquired 
through this contact, but clarification may be requested of the serious health condition for which the leave 
was taken. If the employer invokes this provision and directs a health care provider which the employer 
employs to contact the employee's health care provider, the employer may not delay the employee's 
return to work while such contact is being made.  
 
When these sections are read in combination, they collectively provide that if an employer has properly 
advised an employee in advance of the requirement to submit a fitness-for-duty report and the employee 
requests to be restored without furnishing the requested report, the employer may delay job restoration 
until the requested report is furnished. If, however, the employee furnishes a fitness-for-duty report (which 
may be a simple note from his or her doctor) when asking to be restored, and the employer has health 
care provider which the employer employs contact the employee's health care provider for a clarification, 
the employer must immediately restore the employee and may not delay restoration while the contact is 
being made.  
 
FMLA also provides that if the terms of a collective bargaining agreement govern an employee's return to 
work, those provisions shall be applied as stated in paragraph (b) of that section. As discussed in section 
825.700(a) of the regulations, an employer must observe any employment benefit program or plan that 
provides any greater family or medical leave rights to employees than the rights established by the FMLA, 
including greater rights provided under the terms of a collective bargaining agreement. However, the 
rights and benefits established by may not be diminished by any employment benefit program or plan. For 
example, a collective bargaining agreement which provides for reinstatement to a position that is not 
equivalent because of seniority (e.g., provides lesser pay) is superseded by FMLA. Nothing in FMLA 
prevents an employer from amending existing leave and benefit program, provided they comply with 
FMLA. Thus, if a collective bargaining agreement does not have a return to work certification procedure, 
the employer may implement such a procedure provided that it complies with FMLA and, provided further, 
that implementation of the procedure complies with all applicable requirements under Federal and State 
law (including the National Labor Relations Act).  
 
I hope that this has been responsive to your inquiry. If additional information is required, please do not 
hesitate to contact this office again.  
 
Sincerely,  
 
J. Dean Speer  
Director, Division of Policy and Analysis 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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