
 

U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210 

 

 
          FLSA2007-5 
 
February 1, 2007 
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your letter requesting an opinion regarding whether radiology 
technologists (RTs) qualify for the professional exemption under section 13(a)(1) of the Fair 
Labor Standards Act (FLSA) and 29 C.F.R. Part 541.1  It is our opinion that radiology 
technologists are not exempt from the minimum wage and overtime requirements of the FLSA. 
 
The RTs review physicians’ orders for patient examinations and ensure that the examining 
room is properly prepared for the procedure.  They visit patients to determine their tolerance to 
the examination and positioning, prepare patient information cards that are included on the film 
for identification, and position the patients to assure that the radiologist can see and access the 
proper area for the imaging procedure.  RTs administer contrast and other chemicals orally or 
intravenously.  They set technical factors on equipment, such as penetration and length of the 
imaging power; check radiation and imaging power factors for safety to the patient, 
technologist, and equipment; and operate the equipment for radiation and other imaging power 
exposure.  RTs take the film to the darkroom for automatic processing and evaluate the 
adequacy of the film for reading by the radiologist.  As needed, the RTs take additional images.  
They may also assist the radiologist in understanding particular cases and images taken.   
 
Following the procedures, the RTs return patients to their proper area; clean tables and change 
linens; clean cassettes, aprons, gloves, and wheelchairs; check cassettes for contact and 
leakage, and aprons and gloves for leakage; and clean the film processor as required.  They 
ensure that proper notations are made in the patients’ records, and participate in maintaining 
departmental files, coordinating and scheduling of patients, and maintaining department 
inventories.  The RTs maintain records of use according to state and federal regulations.  They 
perform daily instrument calibration procedures on all instruments, make minor repairs to 
equipment, and report any major equipment problems to the department head.  RTs carry out 
all of their duties without the need for constant supervision. 
  
The RT position requires successful completion of a two-to-three-year radiology technology 
program accredited by the Joint Review Committee on Education in Radiologic Technology or 
some other manner of accreditation acceptable to the American Registry of Radiologic 
Technologists (ARRT).  The RTs must pass an ARRT examination for registration.  To renew 
the ARRT registration, an RT must meet certain continuing education requirements every two 
years.2  

                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter 
can be found at www.wagehour.dol.gov
2 According to ARRT, there are three options for meeting the continuing education requirements:  “(1) earn 24 CE 
credits which meet the criteria set forth by the ARRT; or (2) pass a primary examination in a discipline not 
previously passed and for which the individual is eligible; or (3) pass one of the post-primary examinations not 

http://www.wagehour.dol.gov/


 
Section 13(a)(1) of the FLSA exempts from its minimum wage and overtime pay provisions 
“any employee employed in a bona fide . . . professional capacity.”  The exemption is 
determined not by occupational title or job classification, but rather by the duties and salary of 
the individual employee involved.  See 29 C.F.R. § 541.2.   
  
As discussed in 29 C.F.R. § 541.300, the term “employee employed in a bona fide professional 
capacity” in section 13(a)(1) of the FLSA includes “any employee:”  
 
(1) Compensated on a salary or fee basis at a rate of not less than $455 per week . . . exclusive 
of board, lodging, or other facilities; and  
 
(2) Whose primary duty is the performance of work . . . [r]equiring knowledge of an advanced 
type in a field of science or learning customarily acquired by a prolonged course of specialized 
intellectual instruction.   
 
29 C.F.R. § 541.300.  
 
Your inquiry does not include any information concerning the pay system for the RTs.  Absent 
information to the contrary, we assume for the purposes of this letter that the first requirement 
is met and that the RTs are compensated on a salary or fee basis at a rate of not less than $455 
per week, exclusive of board, lodging, or other facilities.  For more information on the salary 
basis requirement, see 29 C.F.R. § 541.600.  
 
The primary duty test under the learned professional exemption in § 541.301(a) includes three 
elements:  (1) The employee must perform work requiring advanced knowledge; (2) the 
advanced knowledge must be in a field of science or learning; and (3) the advanced knowledge 
must be customarily acquired by a prolonged course of specialized intellectual instruction.  The 
phrase “work requiring advanced knowledge” means “work which is predominantly intellectual 
in character, and which includes work requiring the consistent exercise of discretion and 
judgment, as distinguished from performance of routine mental, manual, mechanical or 
physical work.”  29 C.F.R. § 541.301(b). 
 
We do not believe that the RT position meets the primary duty requirements of 29 C.F.R. 
§§ 541.300-.301.  First, the RT’s primary duty does not appear to require “knowledge of an 
advanced type in a field of science or learning customarily acquired by a prolonged course of 
specialized intellectual instruction.”  29 C.F.R. § 541.300(a)(2)(i).  “The phrase ‘customarily 
acquired by a prolonged course of specialized intellectual instruction’ restricts the exemption to 
professions where specialized academic training is a standard prerequisite for entrance into the 
profession.  The best prima facie evidence that an employee meets this requirement is 
possession of the appropriate academic degree.”  29 C.F.R. § 541.301(d).  As the preamble to 
the Department’s 2004 revisions to the Part 541 final rule explained, jobs that “require only a 
four-year college degree in any field or a two-year degree as a standard prerequisite for 
                                                                                                                                                                                        
previously passed and for which the individual is eligible.”  See ARRT’s Continuing Education Requirements for 
Renewal of Registration at www.arrt.org/education/cereq.pdf. 
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entrance into the field . . . do not qualify for the learned professional exemption.”  69 Fed. Reg. 
22,122, 22,150 (Apr. 23, 2004); Wage and Hour Opinion Letters FLSA2005-35 (Oct. 3, 2005) 
and Jan. 17, 1985 (copy enclosed).  The requirement that an RT complete a two- to three-year 
radiology technology program accredited by the Joint Review Committee on Education in 
Radiologic Technology (or some other manner of accreditation acceptable to the ARRT), along 
with an ARRT examination for registration, does not appear to meet this regulatory standard. 
 
Moreover, the regulations identify specific academic requirements for exemption of registered 
or certified medical technologists, and the RTs in your inquiry do not seem to meet these 
requirements: 
 

Registered or certified medical technologists who have successfully completed three 
academic years of pre-professional study in an accredited college or university plus a 
fourth year of professional course work in a school of medical technology approved by 
the Council of Medical Education of the American Medical Association generally meet 
the duties requirements for the learned professional exemption.   

 
29 C.F.R. § 541.301(e)(1). 
 
The work of an RT requires two to three years of study in a program meeting certain 
requirements, rather than three academic years of pre-professional study in an accredited 
college or university plus a fourth year of professional course work in a school of medical 
technology approved by the Council of Medical Education.  The existence of a mandatory, 
accredited certification program, as is the case for the RTs, does not override the regulatory 
requirement for a prolonged course of specialized intellectual instruction for entry into the 
field.  As further explained in the preamble to the final rule:  
 

[a]ccredited curriculums and certification programs are relevant to determining exempt 
learned professional status to the extent they provide evidence that a prolonged course 
of specialized intellectual instruction has become a standard prerequisite for entrance 
into the occupation as required under section 541.301.  Neither the identity of the 
certifying organization nor the mere fact that certification is required is determinative, if 
certification does not involve a prolonged course of specialized intellectual instruction. 

 
69 Fed. Reg. 22,157. 
 
Second, the RTs’ work involves the use of advanced skills and procedures that are vitally 
important to the professional work of the radiologist who analyzes and interprets the images.  
The RTs’ work, however, does not appear to be “work which is predominantly intellectual in 
character, and which includes work requiring the consistent exercise of discretion and 
judgment, as distinguished from performance of routine mental, manual, mechanical or 
physical work.”  29 C.F.R. § 541.301(b).  The procedural work performed by the RTs is highly 
skilled and requires significant training, but seems to be more in the character of routine 
mental, manual, mechanical and physical processes than intellectual work requiring the 
consistent exercise of discretion and judgment.  See 29 C.F.R. § 541.301(d).  The “learned 
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professional” activity in this area appears to be the practice of medicine involved in the analysis 
and interpretation of the images developed by the radiologist. 
 
For these reasons, it is our opinion that these employees do not qualify for the “learned 
professional” exemption, and they must be paid in accordance with the minimum wage and 
overtime pay provisions of the FLSA. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and 
is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained in 
your letter might require a conclusion different from the one expressed herein.  You have 
represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning 
the issue addressed herein.  You have also represented that this opinion is not sought in 
connection with an investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour 
Division or the Department of Labor. 
 
We trust that the above information is responsive to your inquiry.  
 
Sincerely, 
 
 
Paul DeCamp 
Administrator 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(7). 
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