
Division of Coal Mine Workers’ Compensation (DCMWC) 
 Certificate of Medical Necessity 

Frequently Asked Questions (FAQs) 

 
The Division of Coal Mine Workers’ Compensation (DCMWC) requires providers to complete and submit a Certificate of Medical Necessity 
(CMN) form when requesting authorization for Durable Medical Equipment (DME), oxygen supplies, and home nursing services. 
 
Completion of this form and prior approval is required when making an initial request for the Department of Labor to authorize 
reimbursement of charges for equipment and home nursing care (30 U.S.C. 901 et seq. and 20 CFR 725.705 and 725.706). If 
granted, the authorization covers a maximum period of one (1) year, subject to renewal. Complete all applicable items (see DOL 
reimbursement standards under item 11 on the CMN form). This form must be signed and dated by the treating physician. Collection of this 
information is required to obtain a benefit. Persons are not required to respond to this collection of information unless it displays 
a currently valid OMB control number. 

 
SECTION – 1 - COMPLETING THE CERTIFICATE OF MEDICAL NECESSITY (CMN) 

QUESTION ANSWER 

1. Is the claimant’s name and address 
required on the CMN? 

Yes. The claimant’s name and complete address must be referenced in Block #1 of the CMN form. 

2. Is the claimant’s telephone number 
and date of birth required on the 
CMN? 

Yes. The claimant’s telephone number is required in Block #2, and the claimant’s date of birth must be 
referenced in Block #4 of the CMN. 

3. Can I submit the CMN using the 
claimant’s social security number? 

Yes. You can submit the CMN using the claimants SSN in place of the Case ID. There are three pieces of 
identifying information (Case ID number, the claimant's last name, and the claimant's date of birth), all of 
which must match exactly. If the claimant has a suffix after the last name, please include the suffix (for 
example, Smith Jr.).  If you do not have all the required information for the CMN form, please contact 
the District Office responsible for the claimant’s case.  

4. If the claimant was hospitalized, 
and the request for services at the 
point of discharge is required for 
continued home care, is the period 
of hospitalization required? 

Yes. In Block #6A of the CMN, the admission and discharge dates of the claimant’s last hospitalization 
must be present. This includes the conditions treated while in the hospital which is required in Block #6b, 
and any pulmonary condition(s) treated for which the prescription is being written, which is required in 
Block #7. 

5. Is there a block on the CMN that 
would indicate whether the CMN 
submission is an original (new) 

Yes. Block #8a provides required check boxes to indicate whether the CMN being submitted is an 
original (new) request, or a recertification (renewal), for DME, oxygen Supplies, or home nursing 
services. 



submission, or a recertification 
(renewal) 
 

6. Is there a limitation on the length 
of time that DME or home nursing 
can be authorized? 

You can enter the requested duration of prescription (beginning date and ending date) for DME or home 
nursing services in Block #8b. Entering this information will allow the claims examiner to review any 
medical documentation/evidence submitted with the CMN to determine the appropriateness of the 
duration being requested. 

7. If the prescription is for oxygen 
equipment, do I have to provide the 
p02 and pC02 levels? 

Yes. For home 02 delivery equipment, DCMWC requires a p02 value of 60 mmHg or less on room air 
during a chronic state with corresponding pC02 and pH values. If the ABG is done while the claimant is 
on 02, the p02 standard = 80 mmHg for all oxygen equipment. All medical evidence submitted to support 
your request will be considered. 

8. Does DCMWC also consider other 
DME such as hospital beds, 
wheelchairs, etc.? 
 

Yes. Block #9bcontains indicators that will allow for the selection of additional DME; any DME requests 
not listed can be explained in Block #12 of the CMN.  

9. What types of tests are required for 
requesting authorization for a 
hospital bed/mattress? 

A request for authorization of a hospital bed/mattress, must be justified by PFT results indicating an 
FEV1 equal to less than 40% of predicted, or chronic hypoxia (Po2 of 55 mmHg or less). PFT test results 
with tracings and low volume loop must be attached to the CMN, as well as ABG test strips.  

10. What type of medical 
documentation is required for home 
nursing care? 

Prescriptions for home care must include objective test results or comparable clinical data, an explanation 
of why the patient is homebound, and a specific schedule of services to be rendered, including the total 
number and frequency of prescribed visits. 

11. What type of medical professional 
is acceptable to provide home care? 

Home care services can be provided by any of the following: Physician Assistant (PA), Registered Nurse 
(RN), Licensed Practical Nurse (LPN), or a Respiratory Therapist (RT). 

12. Are wheelchairs a commonly 
covered item for DCMWC 
claimants? 

No. Wheelchairs are not a commonly covered item. If a claimant requires a wheelchair, the request must 
include medical support data that will be evaluated individually. The data must support the wheelchair 
need due to a severe pulmonary impairment. 

13. How recent must the supportive 
PFT and ABG test results be for 
submitted prescriptions? 

All supportive test results must be dated within 2 months of the prescription for services. Recertification 
services for home nursing and equipment must be reviewed annually or at the expiration date. PFT test 
results with tracings and flow volume loop must be attached, and ABG test strips must also be attached to 
submitted request. 

14. If I am the prescribing and treating 
physician, am I required to sign the 
CMN Form? 

Yes. Section 13 must be completed, signed, and dated by the prescribing physician. 



15. If the provider who will be 
supplying the equipment or service 
is not yet known when completing 
the CMN, can the CMN still be 
submitted? 

Yes. If the provider who will by supplying the equipment or service is not known when completing the 
CMN, the CMN can still be submitted. Please note, the provider who will be supplying the service and 
equipment must be an actively enrolled provider, if payment for services is to be paid directly to the 
supplier. 

16. If the provider who will be 
supplying the equipment or service 
is not enrolled with DCMWC, how 
does the provider enroll? 

If the provider has never enrolled in an OWCP program, the provider can enroll online, by registering 
through the OWCP Connect single sign-on portal at: https://owcpconnect.dol.gov/owcplogin, or the 
provider can call 1-800-638-7072 for assistance. 

 

SECTION – 2– SUBMITTING THE CERTIFICATE OF MEDICAL NECESSITY (CMN) 

QUESTION ANSWER 

17. How do I submit a CMN to 
DCMWC for authorization of 
services? 

 

The provider can upload the completed CMN via the DCMWC C.O.A.L. Mine Portal at 
https://eclaimant.dol.gov/portal/?program_name=BL or the completed CMN may be mailed to the 
following address: 

 
U.S. Department of Labor OWCP/DCMWC 

P.O. Box 8307 
London, KY 40742-8307 

 
18. Do I need to register to 

electronically upload a document? 
 

No. You do not need to register with the C.O.A.L. Mine portal. All you need to upload a document is 
the Case ID number, the claimant's last name, and the claimant's date of birth. 

19. Can I submit any kind of document? Except for the CM-911, CM-911a or CM-912, all case-related documents can be submitted to DCMWC 
through the C.O.A.L. Mine portal.  
 

20. Once the DME, oxygen supplies, 
and/or home nursing services 
submitted on the CMN are 
approved, can I upload medical 
treatment bills? 

 

Medical treatment bills cannot be submitted via the C.O.A.L. Mine portal. These documents must 
continue to be mailed to the medical bill processing vendor at: 
 

U.S. Dept. of Labor OWCP/DCMWC  
P.O. Box 8302  

London, KY 40742-8302 
 

21. When submitting a completed CMN 
via the C.O.A.L Mine Portal, which 
document category should I select 
for the CMN submission? 

When submitting a completed CMN form via the C.O.A.L. Mine portal, please select the category 
‘Medical’ for the form and supporting documents.   

https://owcpconnect.dol.gov/owcplogin
https://eclaimant.dol.gov/portal/?program_name=BL


 

22. How long will it take for the CMN 
to be received by the claims 
examiner responsible for the 
claimant’s case? 

Documents will be uploaded to the electronic case file and viewable by the District Office within four 
(4) hours. 

23. How do I check the status of the 
submitted CMN documents? 

The Document Control Number (DCN) is provided when a document has been successfully submitted.  
Make a note of the number, then you can use the DCN to check the status of the document (i.e., to see if 
the document has been uploaded into the DCMWC case file). 
 

24. Do I need to keep the Document 
Control Number (DCN) for future 
use? 

You can use the DCN to check the status of the document (i.e., to see if the document has been 
uploaded). Beyond that, however, you would need to contact the District Office handling the case for 
further information regarding the disposition of that document. The Claims Examiner will NOT need 
the DCN to locate the document. 
 

25. What if I cannot access a case to 
upload a document? 

You can only upload documents to an existing Black Lung case file, and the three pieces of identifying 
information (Case ID number, the claimant's last name, and the claimant's date of birth) must match 
exactly. If the claimant has a suffix after the last name, please include the suffix (for example, Smith 
Jr.). If you do not have all the required information for the CMN form, please contact the District Office 
responsible for the claimant’s case. 
 

26. Will I be able to see the CMN in the 
C.O.A.L Mine portal after I have 
uploaded it? 

Uploading a document to the case file via the C.O.A.L. Mine portal is a one-way transmission, like 
dropping an envelope into a mailbox. Therefore, once you have submitted a document, you will not be 
able to view or access the document in the C.O.A.L. Mine portal. However, you can view your uploaded 
document prior to selecting SUBMIT by clicking on the document name. 
 

27. What if I have general questions 
about the case? 

For information about the case, you can contact the District Office responsible for the claimant’s case 
file. Toll Free: 1-800-347-2502 

28. Where can I find additional 
information about DCMWC? 

You can find information on the Program's website at: https://www.dol.gov/agencies/owcp/dcmwc 

 

http://www.dol.gov/owcp/dcmwc/blcontac.htm

