U.s. Department of Labor Office of the Assistant Secretary for
g Veterans” Employment and Training

Washington, D.C. 20210

October 19, 19299

DIRECTOR’S MEMORANDUM NO. _03-00

MEMORANDUM FOR: REGIONAL ADMINISTRATORS AND DIRECTORS FOR
VETERANS’ EMPLOYMENT AND TRAINING

Zx Kok
FROM: STANLEY A. SEIDEL
Director, Operations and Programs

SUBJECT: Policy Concerning Facilities and Support for Veterans’
Employment and Training Service (VETS) staff.

REFERENCES: Veterans’ Program Letter (VPL) 9-87 dated June 24, 1987 and
VPL 8-98 dated June 30, 1998

PURPOSE: To provide a Solicitor’s Opinion for Regional Administrators for Veterans’
Employment and Training (RAVETS) and Directors for Veterans’ Employment and Training
(DVETsS) to use when addressing questions regarding requirements for State Employment
Security Agencies (SESAs) and Workforce Investment Act (WIA) Service Delivery Points
(SDPs) to house VETS field staff. ,

BACKGROUND: In the past, SESAs, following Federal mandates, provided VETS staff with
office space, furniture, supplies, and equipment. With the implementation of WIA, SESAs along
with their central offices and field facilities/premises, have changed or may undergo changes in
structure. Decisions regarding space and use requirements under the new structure are likely to
occur. For traditional service providers, there have been Federal statutory, regulatory, and
cooperative grant agreement requirements that have applied to the issue of housing VETS field
staff in non-Federal office space. As a result of changes based on WIA legislation, VETS asked
for an opinion on whether or not the current legal requirements cover the States’ obligations to
house VETS staff at work sites established under WIA. ‘
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SOLICITOR’S OPINION: The only change mandated by the WIA legislation involving VETS,
is that:
“In carrying out this chapter, the Secretary shall require that an appropriate administrative
entity in each State enter into an agreement with the Secretary regarding the
implementation or this Act.....”

The opinion further states:
“Thus, WIA does not change the existing requirements under 20 C.F.R. Paragraph
1001.121. While the structure of the Employment Service has changed under the WIA
legislation, that does not affect the obligation under the VETS regulations of the States to
house the VETS staff.”

The Solicitor’s Opinion goes on to affirm that the WIA legislation does not invalidate the
guidance provided by VPL 9-87 (superseded by VPL 8-98 dated June 30, 1998) regarding how
costs for this space may be distributed to other Federally funded programs and not charged back
entirely to the DVOP/LVER grant(s).

ACTIONS REQUIRED: VETS is not requiring that any action be taken at this time. We are
providing this memo and its enclosures to RAVETs and DVETs for use as a resource. Should
the issue arise as to whether or not WIA has changed the requirement for SESAs to provide space
for Federal staff, you will have this memo for use as a reference. Any questions on this matter
can be directed to Joel Delofsky at (202) 693-4719 or to Miguel A. Hernandez at (202) 693-
4708.

Attachments: (II)

I Solicitor’s Opinion dated August 19, 1999
I Updated Solicitor’s Opinion dated September 3, 1999
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MEMORANDUM FOR: H. MILES SISSON
Acting Director, Operations and Programs
Veterans’ Employment and Training Service

FROM: CHARLES D. RAYMOND () R
Associate Solicitor for
Employment and Training
Legal Services

SUBJECT: Policy Concerning Facilities and Support for Veterans’ Employment
and Training Service (VETS) Staff

This updates our August 19, 1998 response to your request for a legal opinion on whether the current
regulatory requirement that States provide appropriate facilities to Veterans Employment Training
Service (VETS) staff still applies at work sites established under the Workforce Investment Act. It is
our understanding now that you are interested only in how this requirements applies to VETS staff
who are Federal employees, and not the disabled veterans’ outreach program specialists (DVOP)
or the local veterans’ employment representatives (LVER), who are State employees.

As you know, the regulations require, as a condition for receiving the DVOP/LVER grant, that:
Each State agency shall provide adequate and appropriate facilities and
administrative support such as office space, furniture, telephone, equipment, and
supplies to VETS staff.

20 C.F.R. §1001.121.

The only change mandated by the WIA legislation involving VETS, is that:

In carrying out this chapter, the Secretary shall require that an appropriate
administrative entity in each State enter into an agreement with the Secretary
regarding the implementation of this Act . . . .

38 U.S.C. § 4110B. WIA also transferred the JTPA Title IV veterans’ progiams to Veterans’
Workforce Investment Programs under WIA § 168. The programs in 38 U.S.C. were not
modified.



Thus, WIA does not change the existing requirements under 20 C.F.R. § 1001.121. While the
structure of the Employment Service has changed under the WIA legislation, that does not affect
the obligation under the VETS regulations of the States to house the VETS staff.

If you have any questions regarding this advice, please contact this office. Jinny Chun is the
ETLS staff attorney assigned to the matter (phone: 219-7857 ext. 145).
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MEMORANDUM FOR: H. MILES SISSON
Acting Director, Operations and Programs
Veterans’ Employment and Training

FROM: CHARLES D. RAYMOND QQ-
Associate Solicitor,
Division of Employment and Training Legal Services

SUBJECT: Policy Concerning Facilities and Support for Veterans’ Employment
and Training Service (VETS) Staff

This is in response to your June 28, 1999, memorandum requesting a legal opinion on “whether the
current requirements cover the States obligation” to house Veterans Employment Training Service
(VETYS), staff at work sites established under Workforce Investment Act.

Pursuant to 38 U.S.C. § § 4102A(b), the Secretary, through the Assistant Secretary of Labor for
Veterans’ Employment and Training is required to:

Make available for use in each State, directly or by grant or contract, such funds as
may be necessary (A) to support (i) disabled veterans’ out reach program specialists
appointed under section 4103A(a)(1) of this title, and (ii) local veterans’ employment
representatives assigned under section 4104(b) of this title, and (B) to support the
reasonable expenses of such specialists and representatives for training, travel,
supplies, and fringe benefits . . . .

Id. § 4102A(b)(5).

The statute also requires that the States, which receive such funds, station the disabled veterans’
outreach program specialists (DVOPS), at the local employment service offices in such States.
Id. § 4103A(b)(2). In reference to the local veterans’ employment representatives (LVER), the
statute requires that the representatives “allocated to a State . . . shall be assigned by the
administrative head of the employment service in the State . . . so that as nearly as practical (i)
one full-time representative is assigned to each local employment service office.” Id. §
4104(a)(2)(A).

The only change mandated by the WIA legislation in regards to VETS, is that:
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In carrying out this chapter, the Secretary shall require that an appropriate
administrative entity in each State enter into an agreement with the Secretary
regarding the implementation of this Act . . . .

§4110B.

Thus, WIA does not change the existing requirements under 38 U.S.C. §§ 4103A and 4104 that
the DVOPS and the LVER be stationed or assigned to the local employment service offices.
However, the structure of the local employment service has changed under the WIA legislation,
but that change in itself does not affect the obligation of the States to house the VETS staff. The
details of how that is to be accomplished will differ from state-to-state, depending on the new
delivery system.

As to how the costs are to be distributed by the States, the WIA legislation also does not
invalidate the guidance provided by Veterans’ Program Letter No. 9-87.

If you have any questions regarding this advice, please have the appropriate member of your staff
contact either Charles D. Raymond, Associate Solicitor, ETLS, (219-7754), or Jinny Chun, the
ETLS staff attorney assigned to the matter (219-7857).



