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May 15, 2008   
 
Dear Name*:  
 
This is in response to your request for an opinion regarding the application of section 
3(m) of the Fair Labor Standards Act (FLSA).1 You ask on behalf of your client 
(Employer) whether the requirement that employees wear a certain type of footwear 
makes such footwear a “uniform” under the FLSA.  You also ask whether the employer 
may arrange for a third-party vendor to offer employees the opportunity to voluntarily 
purchase footwear that meets the employer’s specifications; the employees would pay for 
such a purchase through payroll deductions.  It is our opinion that the required footwear 
does not constitute a “uniform” under the FLSA and the employees’ voluntary 
assignment of wages to the employer for the purchase from the third party vendor is not 
an impermissible deduction from wages.  
 
You have asked that we assume the following facts.  The Employer operates restaurants 
and requires employees to wear “dark-colored” shoes without prescribing any particular 
quality, brand, style, model, or type.  Aside from color, the only other requirements are 
that they not be open-toed and that, for safety reasons, they not have a slippery sole.  
Employees may wear shoes they already own when hired or may purchase shoes from 
any vendor they may choose.  Employees are free to wear the shoes outside of work.   
 
The Employer has arranged a program through which employees may, solely at their 
option, purchase shoes from a shoe manufacturer.  The manufacturer offers over 60 
different slip-resistant shoes in a broad spectrum of styles and in numerous dark colors.  
If an employee chooses to purchase shoes from this vendor, the employee may either pay 
the vendor directly or the Employer will pay the vendor and deduct the amount of the 
payment from the employee’s paycheck over a number of weeks.  In some instances, the 
deductions may cause the remaining amount of the employee’s paycheck to fall below 
the minimum wage for each hour worked during that pay period.  If the employee 
requests that the Employer pay for the shoes through a deduction, the employee must do 
so by submitting a request in writing describing the shoes to be purchased, requesting the 
Employer pay for the shoes, and authorizing the Employer to withhold future wages in an 
amount sufficient to reimburse the purchase costs.   Neither the Employer, nor any person 
acting in its interests, realizes any profit or other benefit from the purchase program, 

                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in 
this letter can be found at www.wagehour.dol.gov. 
 



either from employees or the shoe manufacturer.  The reimbursement is merely to cover 
the cost of the shoes.   
 
The first issue is whether the requirement that the employees wear “dark-colored” shoes 
makes such shoes a uniform and, if so, whether the costs to the employee of the uniform 
result in the employee being paid less than the minimum wage in the week in which the 
costs are incurred.  It is our longstanding position that the cost to employees of uniforms 
may not result in wages falling below the legally required minimum.  See, e.g., Wage and 
Hour Opinion Letter FLSA2001-7 (Feb. 16, 2001); Field Operations Handbook (FOH) § 
30c12(e)(1).   
 
Although there are no hard-and-fast rules in determining whether certain types of dress 
are considered uniforms for the purposes of compliance with the provisions of the FLSA, 
FOH § 30c12(f) provides the following principles which are applicable: 
  

a.   If an employer merely prescribes a general type of ordinary basic street 
clothing to be worn while working and permits variations in details of 
dress, the garments chosen by the employees would not be considered to 
be uniforms. 

  
b.   On the other hand, where the employer does prescribe a specific type 
and style of clothing to be worn at work, e.g. where a restaurant or hotel 
requires a tuxedo or a skirt and blouse or jacket of a specific or distinctive 
style, color, or quality, such clothing would be considered uniforms. 

 
The question whether certain articles of clothing that an employer may require an 
employee to wear at work constitute a uniform is a question of fact to be considered in 
the context of each particular case.  See Wage and Hour Opinion Letter FLSA2004-1NA 
(Mar. 30, 2004).  As described in your request, the shoes prescribed by the Employer 
appear to be a general type of ordinary foot wear and the fact that they must be “dark-
colored” and have a non-slip sole does not make them a “uniform” under the FLSA.  Id.  
Therefore, the Employer is not responsible for the cost of the shoes worn by the 
employees in this instance.   
 
Because the shoes are not deemed to be a “uniform” under the FLSA, the question 
remains whether the Employer may offer to advance the money necessary for employees 
to voluntarily purchase shoes from the shoe manufacturer and recoup the advance 
through payroll deductions where those deductions may cause the employee’s paycheck 
to fall below the minimum wage for each hour worked in the pay period.  The answer 
turns on whether the deduction from wages for the cost of the shoes comports with 
section 3(m) of the FLSA and its implementing regulations.  See 29 C.F.R. § 531.32(a). 
 
Section 3(m) includes as part of “wages” the “reasonable cost” to the employer for 
furnishing any employee with board, lodging or other facilities.  See id.  § 531.2.  
Reasonable cost is not more than the actual costs to the employer of the board, lodging 
and other facilities customarily furnished to his employees.  See id.  § 531.3(a).  As 
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described in your letter, the costs of the voluntary purchase of shoes made by the 
employees from a third party vendor are reimbursed through a payroll deduction to 
recoup the actual costs incurred by the Employer.  It is our opinion that the purchase of 
the shoes from the third party vendor can be considered to be the furnishing of “other 
facilities” by the Employer and a deduction for the actual cost of the shoes is allowed 
under section 3(m), even if it reduces the amount of the employee’s cash wages below the 
minimum wage, so long as the employer does not profit or include any administrative 
costs.  See id. § 531.36(a), .37(a); FOH § 30c03(a)(4) (“Goods and merchandise, such as 
clothing and appliances, may be considered ‘other facilities’ . . . Only the actual cost to 
the employer (not necessarily the retail cost) may be taken as a wage credit.”). 
 
You also asked whether the same rule would apply where the amount awarded was 
deducted from wages paid to a “tipped” employee, “causing the base wage plus tip credit 
to fall below the federal minimum wage.”  It does not matter if the employee in question 
is paid solely an hourly wage or is a “tipped” employee.  The reasonable cost of facilities 
provided by the employer may be credited towards wages paid to a tipped employee.  See 
29 U.S.C. § 203(m); Wage and Hour Opinion Letters FLSA2006-21 (June 9, 2006); 1997 
WL 959133 (Jan. 27, 1997). 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given based on your representation, express or implied, that you have 
provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented. Existence of any other factual or 
historical background not contained in your letter might require a conclusion different 
from the one expressed herein. You have represented that this opinion is not sought by a 
party to pending private litigation concerning the issues addressed herein. You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation 
between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
  
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alexander J. Passantino 
Acting Administrator 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 
U.S.C. § 552(b)(7). 
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